For min del er et forferdelig at hvem som helst blir statsråd, egentlig. Lokalpolitikk er bra men jeg tror at fylkes- og stortingspolitikk fort ødelegger folk. Men sikkert et nødvendig onde. Enig med picxx og hvis det blir mer vas om politikk så redigerer jeg innleggene - stortingspolitikk har å gjøre med spillereglene og sammenligner vi dagens mat-situasjon med slik den var for 15 år siden så er det et enormt forskjell. Vi kan godt diskutere de politiske beslutningene som har skjedd i den perioden, men ikke kom med hva som skal skje hvis.
Ellers må flere gjerne bruke 'relativt billig' fremfor billig. Bensin er relativt dyrt når jeg sammenligner 15 kroner med 7 kroner (som jeg betalte for 15 år siden), og ser på at for 15 år siden tjente jeg 300K kroner. En 21-åring starter ikke med det dobbelte sist jeg sjekket. Men relativt..
Det sagt så mener jeg ikke at mat er så veldig feilpriset. Nå handler jeg billigbrød (fra igår) på Spar til en brøkdel av gårsdagens prisen. Folk flest spiser frukost før meg - jeg er noe senere der, men de spiser også gårdagens brød. Når et brød skal koste over 20 kr, ja, da forventer jeg et skikkelig brød også - jeg kan kjøre 10km og kjøpe et veldig godt brød til 30 kr eller bruke 28 kr på Rema.
Mat på boks som tomater, erter og annet som står der i tilfelle (tomater på boks bruker jeg jevnt til tomatsuppe eller pastasaus), jeg vet ikke hvor mye forskjell det er om jeg kjøper en boks på Europris, Rema, Coop Mega eller Kiwi, men jeg holder meg som regel bort fra First Price produkter - jeg kjøper noen FP produkter, men det er vel for det meste disse mais-chipsene og ikke mye annet.
Pasta er best fersk, men det tar jeg meg aldri tid til. Jeg kjøper det noen ganger fersk som lunsj, men pasta er pasta og uansett ikke egnet til en salat (uansett hva noen måtte påstå; bare spør deg selv: er brød bedre enn pasta?)
. Men jeg har masse pasta liggendes i forskjellige former og det er som nudler - kjapt og greit. Det er ikke her jeg går for kvalitet. Poteter og ris er heller ikke der jeg ser og smaker så mye forskjell. Nå kjøper jeg risen i en stor bag på 40l om gangen og den kjøper jeg hos Sork, en såkalt innvandrerbutikk, Gjesdalveien i Sandnes.
Grønnsaker?! De fleste grønnsaker kommer fra jorden uansett hvor jeg får tak i det. Vi spiser en del brokkoli, paprika, løk, purre, blomkål, salat, tomater (selv om den ikke hører hjemme under grønnsaker), asparges, og det er mer å velge blandt - selv på rema. Men jeg har 4 små så jeg begir meg ikke ut på noe nytt når det gjelder grønnsaker.
Dessuten ville det vært slik at du ser en ny/annerledes grønnsak, tar den med, og så prøver å finne ut hva det er. No way at jeg kan finne på noe rart først og så prøver å få tak i denne grønnsaken - det er jo norway... Diversivitet påvirker omløpshastigheten påvirker fortjeneste. Jeg kan ikke forestille meg at en agurk fra Rema ville smakt annerledes enn en agurk fra Coop Mega eller Ultra.
Jeg har ellers masse utvalg av ferske grønnsaker som jeg egentlig ikke vet hva det er hos Sork som jeg nevnte før.
Frysetørket mat i poser snakker jeg ikke om, bortsett fra at folk som kjøper det kan spare veldig mye penger ved å lage mat fremfor å tilsette vann. Det er dermed ikke sagt at det er noe dårlig kvalitet på det - frysetørking er en god måte å konservere mat på - men som regel har jeg ikke noe til overs. Det smaker fort alt for mye sukker.
Når det gjelder pizza så er en pizza fra Pizzabakeren, Dolly Dimples eller Pepe's egentlig ikke så dyr når du sammenligner prisen med en Big one, Favoritt eller annet: de fleste fra fryseboksen er ikke gode som utgangspunkt punktum. Så da betaler jeg heller det dobbelte og får den ferdig inkl. oppvarmet fremfor noe som bare smaker godt når jeg er veldig sulten. Pizza fra fryseboksen smaker pyton uansett hvor du kjøper den. Kjøp ferdiglaget eller lag selv.
Men så hører de fleste frysevarere vel egentlig hjemme i samme kategori som frysetørket mat.
Så de viktigste kategoriene. Kjøtt/fisk, melkeprodukter og krydder.
Krydder kjøper jeg helst umalt eller grovt på innvandrerbutikk. Kjøpte igår en del poser med krydder som jeg skal finne ut av hva det er. Også masse fersk grønn pepper som jeg da viste hva var. Lagde potetmos og blandet inn en krydderblanding fra Iran (som hadde funnet veien til kjøkkenskapet mitt via Nederland) - artig, og litt godt også. Men viktig å prøve å forstå hva du smaker på. Oftest er vi ikke ute etter å oppdage smak, men er vi ute til å kjenne igjen det vi forventer. Det var ihvertfall et hint av mynte oppi, og den kom jeg først på etter en stund.
Alternativet som står og venter på deg i disse små glass er dyre, og det er ikke akkurat det beste du kan få tak i når det gjelder smak. Men så var jo de ikke å oppdrive i det hele tatt for 15 år siden.
Melkeprodukter verner Norge ganske godt om. Liker Tine bedre enn Q som forretningsprinsipp. En tidligere kollega smaker fint forskjellen på melk avhengig av årstid som jeg synes er godt gjort - jeg synes det er vanskelig nok å sammenligne noe når det står foran meg, og det er bare å glemme å sammenligne dagens smak med noe jeg har smakt et halvt år siden. Uansett... meieri-produktene blir laget for de norske ganer som det sies, så oste-utvalget er noe begrenset spør du meg. Jeg liker ikke norsk hvitost som består nesten av kun konsistens. Ridder begynner å ligne på noe. Men jeg ser at det klart er en vanesak, både for meg som ikke liker og for de som liker hvitost.
Samme hvor jeg kjøper Tine produkter så har det ikke noe med utvalgssted å gjøre. Jeg synes det er ganske godt gjort at det er mulig å få tak i så mange forskjellige yoghurt-varianter. Er jo lett å lage selv så strengt tatt ikke nødvendig (man tar melon, kutter den i små biter, tilsetter den til yoghurten og kaller det for melon-yoghurt; dette kan Tine gjøre eller det kan jeg gjøre).
Når det gjelder kjøtt og fisk har vi her i landet en nokså laber situasjon. Man kjøper det som regel fra kjøledisken. Inneholder masse vann. Jeg spiser ikke mye kjøtt, men vi spiser litt kylling - krydder her et veldig viktig. Karbonadedeig kjøper jeg også en gang i uken ca., men dette blir det mindre og mindre av. Godt å ha i suppen eller pastasaus, men og er krydder er her også avgjørende. Jeg mistenker at jeg ikke liker smaken av rødt kjøtt en gang lenger - sau, hare og sånt? Nei takk. Men jeg liker det Maillard prosessen gjør og krydder. Biff kjøper jeg så å si aldri. For dyrt så jeg lar være. Kan derfor ikke si så mye om det, bare at i Nederland så finnes det noe som selges som biff men som - stygt sagt - egentlig er bare restekjøtt (av god kvalitet), limt sammen med blod. Smaker bra og den er myk. Det er juks i forhold til hva en ekte biff skal være, men hva skal en ekte biff være - er det ikke tradisjonen som bestemmer for mye? Kanskje det *er* bedre med en juksebiff?
Jeg kan godt nevne at jeg liker disse karbonader. Jeg kutter de i striper og frityrsteker disse - da smaker de nesten like ille som en nederlandske frikandel, som jeg er vokst opp med og derfor liker
Uanset...
Mat blir produsert på forskjellige plasser på forskjellig vis. På en del områder er det faste produsenter man ikke kommer utenom, og disse produktene selges uansett hvilken butikk du handler hos. Så å diskutere kvalitet her ville innebære at du må sammenligne med noe som ikke (lenger) finnes, eller det som skjer i utlandet. Elementer som monopol, tradisjon med få store produsenter og lignende.
Det er kanskje mest her vi kunne tenke litt videre.
Så har vi outlets. Coop Mega, Rema, Prix, Rimi, Spar osv.
Disse pusher en del faste varer og egne merker, samt ferskvarer. Det er en stor forskjell mellom disse produktene, men mange av disse produktene finner man også hos konkurrenten, eller så har det faktisk veldig lite å si. En tomat er en tomat og disse blir produsert i Spania, Nederland, Haugesund. Altså, produsent-diskusjon og ikke outlet-diskusjon.
Men nå har jeg for lite tid så jeg får avbryte her foreløpig.