Som en hovedregel skal man ikke ha inntekter som overstiger det beløpet man får i uføretrygd. Har man det gjennom f.eks kapitalinntekter vil grunnlaget for inntektssikring ikke være tilstede, og uføretrygd vil i et slikt tilfelle være unødvendig (og upraktisk for personen det gjelder).
Dette er feil, det fremgår av folketrygdlovens kapittel 12 at formålet med uførepensjon er å sikre inntekt for personer som har fått sin inntektsevne
eller arbeidsevne varig nedsatt på grunn av sykdom, skade eller lyte.
Normalt må inntekts eller arbeidsevnen være nedsatt med minst halvparten, men det finnes unntak, for eksempel ved yrkesskade.
Blir du innvilget gradert uførepensjon, for eksempel 50%, vil du i tillegg til uførepensjonen kunne ha en arbeidsinntekt inntil halvparten av den normalinntekt du hadde på uføretidspunktet.
Blir du for eksempel innvilget 80% uførepensjon, kan du ha arbeidsinntekt på 20% av tidligere inntekt ved siden av uførepensjonen.
Når det er gått ett år siden du fikk innvilget eller endret din uførepensjon, kan du ha en årlig pensjonsgivende inntekt ved siden av uførepensjonen på opptil grunnbeløpet.
Både når du har gradert og hel uførepensjon, kan du tjene dette beløpet ved siden av pensjonen.
Dette betyr at dersom du tjente 500 000 før du ble ufør, og har en uføregrad på 50%, kan du første året ha en arbeidsinntekt på 250 000 ved siden av trygden, og det andre året ha en arbeidsinntekt på 250 000 pluss ett grunnbeløp ved siden av uføretrygden.
Du kan i tillegg ha
ubegrenset med kapitalinntekter ved siden av uførepensjonen. Eksempel på slike inntekter er renteinntekter, avkastning av aksjer, leieinntekt osv.
Det finnes ingen begrensinger på kapitalinntekt ettersom dette ikke er arbeidsinntekt og ikke stammer fra faktisk arbeid.
Det ville være feil dersom man ble trukket i trygden på grunn av avkastning fra utleie av eiendom eller avkastning fra eie av aksjer, og det er derfor kun arbeidsinntekt som teller, sånn bortsett fra dersom man er eier av eget selskap, eller har en ledende posisjon i et selskap, og tilgodeser seg selv med kapitalinntekter som ellers kunne vært tatt ut som lønnsinntekt for å omgå regelverket, da kan man få nedsatt/miste trygden etter en skjønnsvurdering fra trygdeverket.
Alle har rett på uføretrygd, gitt visse forutsetninger om alder, botid osv. også millionærer, slik at det er ingen tak på formue eller kapitalinntekt, men igjen kun faktisk arbeid.
Normalt kan man arbeide mer enn uføregraden tilsier, for eksempel dersom man er svekket slik at man trenger lengre tid på arbeidsoppgavene, og man for eksempel er tilstått en uføregrad på 50%, men er på jobb 70% av normal arbeidstid for å utføre de samme arbeidsoppgavene, og heller ikke har mer enn uføregraden skulle tilsi i arbeidsinntekt.
Igjen så gjelder noe skjønn, og som Peter Andre nevner individuelle handlingsplaner, slik at dette systemet ikke er tiltenkt at man skal kunne jobbe 100% i eget selskap uten å ta ut lønn samtidig som man hever 100% uføretrygd.
De fleste forstår godt hvor grensene går, men noen velger fortsatt å utnytte systemet, og generelt sett vil det være svindel å motta full uførepensjon for så å starte eget firma hvor man er tilnærmet full jobb. Da kunne man like gjerne gjort samme arbeid andre steder, og har i utgangspunktet ikke krav på uføretrygd.