Telenors korrupsjonssak - helt av hengslene?

HPF

Medlem
Det går meg litt hus forbi hva det er som er så galt i denne saken?
Mangelen på moral, eller kanskje helst dobbelmoralen, til Telenor, staten og Giske.

Staten har, i motsetning til de private aksjonærene som mente det var for risikabelt, stilt seg bak Telenor i India satsningen. Det er merkelig å se hvordan staten med sine etiske retningslinjer for både ditt og datt, blant annet hva oljefondet får lov og ikke lov å investere i, nå plutselig presser på for å beholde fordelene fra en såpass korrupt prosess.

Slik tipper jeg gangen videre blir: Giske lykkes ikke, ihvertfall ikke helt, Telenor taper mye penger, utvalget som skal granske prosessen forut for kjøpet konkluderer med at forarbeidet var for dårlig, Giske mener staten ble forledet til å støtte India prosjektet, Baksaas for all skylden og sparken.
 

looper

Medlem
Jeg har virkelig problemer med å forstå tankegangen deres ang dette. Korrupsjonen foregikk før Telenor engasjerte seg. De tok sine forhåndsregler og sjekket opp rundt anklagene rundt Unitech før de gikk inn med økte menger av kapital. I tillegg så foreligger det klausuler i kontrakten nettopp ang korrupsjonen. De fikk forsikringer i fra flere kanter inkludert indiske myndigheter.

Men kjernen i saken er det at både Telenor (22 lisenser mistet) og russiske Sistema (21 lisenser mistet) har igjennom sine JV i India investert tungt. Lisensene ble gitt på feil grunnlagt pga en suppe av korrupsjon, hvis du leser litt om dette her så er det alt i fra politikere,journalister og kjendiser som er involvert i dette. Lisensene ble priset for lavt. Telenor er hverken siktet eller blitt koblet til korrupsjonen. Det som ligger bak at de "ombestemte" seg er nettopp, tapte inntekter. Nå har India bestemt seg for å lage en ny auksjon på disse lisensene.

Telenor har ikke satt seg på bakbeina når det kommer til å finne en overkommelig løsning på disse problemene. Problemet er rammeverket rundt den auksjonen som skal selge disse lisensene (her foreligger det en rekke nye krav). Det er disse Telenor og Giske prøver å påvirke. For Telenor er det rundt 17 milliarder på spill, dersom disse pengene går tapt så er ikke dette bare negativt for Telenor men for India som investeringsobjekt. I tillegg så syselsetter Telenor igjennom Uninor rundt 25000 personer og mobildekningen i landet kan bli fragmentert slik at dekningen blir betydelig dårligere.

Det er ikke noe positivt å si om korrupsjon. Men korrupsjonen har funnet sted og skaden er skjedd. Det å i investere i Unitech var kanskje ikke det smarteste av Telenor, men selvfølgelig bør Telenor og eierne fighte med nebb & klør for å tape minst mulig penger. Noe annet ville vært latskap og dersom de hadde gjort dette så tror jeg dette vil vært en motsatt diskusjon.

Den posisjonen Telenor har i dag i India er ikke ufortjent de har spyttet masser av kroner inn i basestasjoner,infrastruktur og kompetanse. India er et svært marked med ca 800 millioner innbyggere som er uten mobiltelefon/dekning, noe som gjør det kanskje til et av verdens mest attraktive marked for mobilselskaper. Hvis Telenor sin investering blir null verdt over natten pga et forhold som går 4 år tilbake før dems tid i Unitech. Ja da tror jeg faktisk at India sitt rykte skades & jeg håper at det norske oljefond boikotter investeringer i India så langt det går.

Men vi har alle forskjellige meninger om slikt. Selv har jeg sett korrupsjon på nært hold i Afrika og det tjener ingen. Og korrupsjon kan bare bekjempes ved roten. Og ikke ved å straffe et selskap som ikke har vært direkte involvert i saken. Og på grunn av CECA avtalen så skyter nok India seg selv i foten!
 

Tonny Kluften

Administrator
Jeg har virkelig problemer med å forstå tankegangen deres ang dette. Korrupsjonen foregikk før Telenor engasjerte seg. De tok sine forhåndsregler og sjekket opp rundt anklagene rundt Unitech før de gikk inn med økte menger av kapital. I tillegg så foreligger det klausuler i kontrakten nettopp ang korrupsjonen. De fikk forsikringer i fra flere kanter inkludert indiske myndigheter.

Sjekket? Tja...
Kritisk til Telenors forarbeid i India - Aftenposten

................................................................................
UTDRAG fra Artikkel i Aftenposten, februar i år

Korrupsjon på infrastruktur
Korrupsjonsforsker Tina Søreide ved Christian Michelsens Institutt i Bergen påpeker at det har vært mye problemer med korrupsjon i forbindelse med å regulere utbyggingen av infrastruktur på statlig nivå i India.

-Det gjelder ikke bare tele, men også sektorer som strøm, vei og vann, sier Søreide til Aftenposten.

Hun understreker at hun uttaler seg generelt og ikke kjenner godt nok til Telenor-saken til å kunne kommentere den spesielt.

-Men disse utfordringene innen infrastruktur har vært en kjent sak lenge, og jeg regner med at Telenor visste at risikoen var stor. Dermed er også kravene til hva man burde vite høye, sier hun.

Hvem eier partneren?
Søreide mener at en av de viktigste tingene selskaper som vil operere i India må gjøre er å ta rede på hvem som eier selskapene de samarbeider med og påpeker at det kan være ganske innfløkt å finne ut av.

-De som tilbyr en spesiell kompetanse ingen andre har lettere for å etablere seg og styre unna korrupsjon. Har man ikke det har man dårligere forhandlingskort i land som India, sier hun.
 

Nutz

Med lem
Tull å si at Telenor er en uskyldig part her. Blir som om noen bevisst kjøper tyvgods.
Selskapet Telenor overtok lisensene fra har skaffet seg disse på tvilsom måte, altså derfor har de blitt urettmessige eiere av lisensene.. -Bare rett og rimelig at Telenor skal "levere" tilbake "tjuvgodset", på lik linje med andre helere som blir avslørt og tatt. At noen får svi realt på pungen er skjerpende.. -Kanskje den beste metoden å bekjempe korrupsjon på.
 

picxx

WF 09
Tull å si at Telenor er en uskyldig part her. Blir som om noen bevisst kjøper tyvgods.
Selskapet Telenor overtok lisensene fra har skaffet seg disse på tvilsom måte, altså derfor har de blitt urettmessige eiere av lisensene.. -Bare rett og rimelig at Telenor skal "levere" tilbake "tjuvgodset", på lik linje med andre helere som blir avslørt og tatt.

Er det mange lokale selskap i india som er blitt tatt for de samme forhold som telenor?
Hvis dette er en gjengs måte å drive forretninger på i india blir det urettmessig når man presser ut utenlandske investorer fordi de ikke har fulgt lover som heller ikke gjelder lokalt næringsliv.
Er det noen som har såpass stor fagkunnskap om det å drive business i india at de skråsikkert kan si hva som er gjengs i det landet?

Fint å klatre opp på sin høye hest med sin flotte glorie, men dette er business gutter.
Skal dere bekjenne deres synder kan kirken benyttes til dette.
 

picxx

WF 09
Indiske myndigheter sier at det er korrupsjon. Så korrupsjon er ok hvis det er "gjengs"? Fint det, med slike meninger blir man jo raskt kvitt korrupsjon.

- Selvsagt sier de det. Hvordan skal de ellers bli kvitt telenor?
- korrupsjon og kameraderi finnes i alle samfunnslag, i alle land og blir benyttet for business & pleasure hele tiden. Man kan enten forsøke å bekjempe det, men da bør man starte å nøste i en annen ende og kanskje ta en titt på egen trapp først og fremst, man kan infinne seg med at det bare er slik og forsøke å tilpasse egen business til det som er vanlig den plassen man skal starte opp, eller man kan, som mange ynder å gjøre i norge, lukke øynene for at det i det hele tatt finnes og hardnakket påstå at korrupsjon har vi ikke her til lands og jobbe utifra at nordmenn med sine englevinger og glorier er så mye bedre enn alle andre.
 

Tulla

Medlem
De andre trakk seg
- Unitech var også i diskusjoner med flere andre internasjonale selskaper i tillegg til Telenor. De andre gikk fra prosessen, men Telenor gjorde det ikke. Hvorfor, spør Singh.

Sitat fra Aftenposten artikkelen over. Det virker for meg som holdningene har endret seg endel. Før var vel holdningen mye at ting er annerledes ute, vi må forholde oss til lokale forhold. Mens nylig har det vært mange saker om store selskaper som følger andre regler, gjerne overkjører og utnytter lokale folk og myndigheter i utlandet.

Telenor tok en kjempesjanse. De ville ha en fot inn. Forøvrig så synes jeg jo at det er litt rart at India har latt ting med så stor betydning bare flyte. I Aftenposten artikkelen blir det påpeket at ministeren for slike ting hadde liten erfaring, og regjeringen var ny.

But, according to allegations that led to Raja resigning late last year, he presided over the underpricing of bandwidth to mobile companies — apparently in return for bribes — which some estimate may have cost the Indian government around $7 billion.

Read more: India's Telecoms Scandal - Top 10 Abuses of Power - TIME #ixzz1vbXBGU5C

TRAI legger opp til en utgangspris på rundt 20 milliarder kroner for hele India, noe Telenor sier er uaktuelt.

At Giske vil løse denne saken til Telenor's fordel sier vel noe om verdien. Telenor sier de ikke vil være med lenger med tanke på hvor mye som nå kreves.
 
Sist redigert:
Topp