Smart å opprette enkeltmannsforetak for studenter?

rune69

Gjerrigknarken sjøl
Medlem av ledelsen
Hei.

Mange firmaer i internettbransjen vil aller helst inngå avtaler med firmaer om fakturering av konsulenttjenester etc. for å unngå ansettelse, byråkrati, arbeidsgiveravgift m.m. Er det kurant for en student å opprette et enkeltmannsforetak for å fakturere ut - og kanskje til og med få utgiftsført passende utgifter?

Er det i det hele tatt noe spesielt man som student/ungdom over 18 år bør være oppmerksom på i den forbindelse? Tenker på frikort og andre fordeler/ulemper som man kan gå glipp av??? (en ulempe er vel sikkert at man må dille med regnskap og får evtl. skattepenger tilbake senere enn andre....)
 

rune69

Gjerrigknarken sjøl
Medlem av ledelsen
Kunne sikkert søkt selv her i forumet, fant noen visdomsord fra @Steve Cash:

Forøvrig trenger en i prinsippet ikke være registrert i Brønnøysund for å sende en faktura. Så lenge en holder seg under 50 000 kroner i løpet av 12 måneder, ikke er mva-registrert, ikke har ansatte og ikke driver på en måte som krever registrering i Foretaksregistret er det tillatt å være næringsdriende uten registrering. En må likvel være minst 18 år, og noen kjøpere kan nok syns det er rart at en ikke kan vise fram et organisasjonsnummer.

Registrering i Enhetsregistret er gratis, så hvis en oppfyller kravene, typisk alder, så er det ingen grunn til ikke å registrere sitt eget firma, sende regninger i eget navn og slippe å betale firmaer som setter opp slike tjenester som Frilansfinans gjør. Det virker nesten som at de spekulerer i at frilansere tror det er så vanskelig eller dyrt å gjøre alt dette selv.

Dette var et sitat fra 2014, fortsatt gyldig?
 

Steve Cash

Medlem
Ja, dette gjelder fortsatt. Hvis en holder seg innenfor disse grensene kan en ta med inntekter og kostnader direkte i skattemeldingen og blir ikke bokføringspliktig. Merk at 50 000 for skattemeldingen gjelder kalenderåret, men for merverdiavgift gjelder det 12 måneder sammenhengende selv om en krysser et årsskifte.

Det er noen ulemper ved å være næringsdrivende, bl.a. får en ikke minstefradrag og har ikke krav på feriepenger eller overtidsgodtgjørelse. Oppsigelsesvern og sykepengeordning er også dårligere. Som regel kompenserer en jo for disse ulempene ved å beregne en høyere timepris enn en får som ansatt.
 
Topp