Rettigheter, domene, foretak

David Steinmann

New Member
Mulig dette har blitt tatt opp tidligere, men har ikke fisket nok i forumet her.
har et spørsmål som jeg ønsker å dele.

Et eksempel:

Et enkeltmannsforetak med navn: Bilgarasjen Ola Norman
Tok kontakt med et annet selskap som har registrert en tjeneste/produkt på bilgarasjen.no

De begge driver da innen samme type tjeneste men på forskjellige plan. Ola Normann driver eget verksted, bedriften han tok kontakt med, driver en organisasjon for alle mekanikere, og har en tjeneste for sine medlemmer som heter Bilgarasjen, og derfor registrert bilgarasjen.no Tjenesten faller naturlig nok inn under samme type tjeneste som enkeltmannsforetaket også driver. Men Bilgarasjen Ola Normann er medlem av en annen organisasjon enn de som har satt opp bilgarasjen.no og føler kanskje derfor enda sterkere for å lage rusk i systemet.

Enkeltmannsforetaket med navn Bilgarasjen Ola Norman ble registrert flere år før bilgarasjen.no dukket opp, men domenet osv var ledig og er derfor nå tatt av organisasjonen.

Hva slags, om noen rettigheter/krav vil Bilgarasjen Ola Norman ha? Navnet er riktig nok det hele, ikke bare bilgarasjen og det er heller ikke noe registrert selskap som heter bilgarasjen AS eller DA eller Enkeltmannsforetak.
 

barentshavet

Active Member
Det er ikke så lett å svare på spesifikke saker, men på generelt grunnlag er det dette som gjelder:

Å inneha et domene er ingen rett i seg selv. Har du ingen rettigheter til navnet du registrerer, etablerer du heller ingen rett ved å registrere et domene. Dette gjelder også firmanavn i Brønnøysundregisteret. Det kun en gyldig og godkjent søknad hos Patentstyret som faktisk gir deg rett til å bruke et navn på den ene eller andre måten.

Unntaket er innarbeidet varemerke eller dersom flere organisasjoner faktisk har rett til et domene, feks samme navn; ulik patent/kategori, hvor første mann til mølla-prinsippet gjelder.
 

Bjørnar

Gründer
Det er viktig å huske på at en ny (og godkjent) søknad hos Patentstyret ikke automatisk gir tilbakevirkende kraft når det kommer til rettigheter for et domene.

Domeneklagenemda vil kjapt vurdere ond/god tro, og da gjelder først i tid, best i rett. Er domenet over tre år gammelt (dvs at et ikke har skjedd eieroverdragelser siste 36mnd), vil heller ikke Domeneklagenemda ta i saken uansett.

Da blir det eventuelt løst i rettsapparatet, og dommerne kan ha både gode og dårlige dager som alle andre, og det er ikke gitt at dem vil se saken på samme måte.

Ang saken over:
Har man registrert bilgarasjen.no og etablert noe som kan sies å være innarbeidet? Over hvor lang tid har det vært i aktivt bruk? Har det generert penger? Dette er faktorer som kan ha medvirkning til å vippe saken i din favør.

Aiai, så gøy det er med domenekonflikter! :)
 

David Steinmann

New Member
hehe ja gøy med konflikter. Frykter at i dette tilfellet kan være en konflikt som går på at eieren av enkeltmannsforetaket Bilgarasjen Ola Norman tror han kan ha en større sum i vente eller nedleggelse av tjenesten som selskapet som satt opp (bilgarasjen.no)

PS. Husk at bilgarasjen.no bare er et eksempel, samme som foretaksnavn osv. Ønsker ikke å gå ut med hvem om hva dette gjelder, men jeg gjør litt forarbeid for en "kunde"

Har man registrert bilgarasjen.no og etablert noe som kan sies å være innarbeidet?
Bilgarasjen.no har vært oppe siden august 2015 og er innarbeidet i dette tilfellet hos de fleste bilimportører opp mot verksteder og mekanikere/ Som da igjen er en slik person som Bilgarasjen Ola Norman, men han er medlem av en annen organisasjon, la oss kalle det NAF da. og en er konkurrerende org.

Over hvor lang tid har det vært i aktivt bruk?
Siden slutten av Aug 2015

Har det generert penger?
Nei, dette er en gratis tjeneste som er ment som en fordel for kommunikasjon og dialog mellom bil selskaper ned til mekanikere. På bakgrunn av ønsker fra Finanstilsynet og forbrukerrådet som ønsket en løsning for dokumentering og sikkerhet innenfor oppdrag osv, ble denne tjenesten skapt. Men også for å forenkle hverdagen til mekanikere og personell i bil selskaper i Norge.
 

David Steinmann

New Member
Dette endte med følgende:

Selskapet med domenet kjøpte dette i Des. 2009.
Personen som hevdet han hadde noen form for rettigheter til navnet/domenet omdøpte sitt enkeltmannsforetak i 2010 til noe med tilsvarende likt navn. Konklusjonen er slik at: kunde har sittet på domenet før personen endret sitt navn i enkeltmannsforetaket og vil ikke ha noen form for krav eller rettigheter. Egentlig vil det være den andre veien om det så skulle være noe.

Kunde har sendt søknad for å gjøre krav på rettigheter til patentstyret for varemerkebeskyttelse for å unge fremtidige krusninger.
 
Topp