Sitatretten er jo i likhet med mange andre lover veldig åpen for tolkning. Stort sett er presedens at man dømmer basert på om man har handlet i god eller ond tro. Som nevnt under - hvis målet er å konkurrere direkte mot innehaveren av opphavsretten vil man lett tape en evt konflikt på området. Om det motsatte er tilfellet eller det finnes usikkerhet vil man mest sannsynlig gå fri for evt reaksjon. Å benytte stillbilder fra videoer publisert på Youtube vil mest sannsynligvis være i eierens interesse da h*n selv har publisert og ønsker oppmerksomhet. I tilfellet med TV2 er spørsmålet om du selv skal levere nyheter som direkte konkurrerer med tv2. Om det er et scoop TV2 selv har vil jeg si at du da bryter reglene - men om det omhandler et program TV2 selv aktivt ønsker omtale av som igjen gir de høyere seertall blir saken en annen.
Sitatretten er en avgrensning av opphavsretten, som gir rett til å sitere fra et verk som er opphavsrettslig beskyttet, uten å innhente samtykke fra rettighetshaver først. Et sitat er en mindre del av et åndsverk eller kunstnerisk prestasjon, gjengitt i en sammenheng. Sammenhengen sitatet settes inn i kalles det siterende verket, og dette verket må som utgangspunkt ha selvstendig verkshøyde for at sitatet skal være lovlig.
For at et sitat skal være lovlig er det en betingelse at verket er «offentliggjort», og siteringen må skje «i samsvar med god skikk og i den utstrekning formålet betinger», jf. Åndsverkloven § 22. Hva som skal til for at et verk er offentliggjort defineres i lovens § 8, og hovedregelen er at opphavsmannen må ha gjort verket «tilgjengelig for allmennheten», jf. nærmere definisjonen i § 2 andre ledd. Det er opp til domstolene gjennom rettspraksis å definere hva som til enhver tid ligger i uttykkene «god skikk» og «...formålet betinger».
Det vanligste området for sitering er gjengivelse av utdrag fra en tekst. Også andre typer verk kan imidlertid siteres. Sampling av musikk, og utsnitt fra film er således også en type sitat.
I kravet om god skikk ligger ellers at sitatretten aldri må utøves i økonomisk konkurranse med opphavsmannen, noe som gjelder generelt for alle lovens såkalte «låneregler».
I alle tilfeller er det et krav at rettighetshaver til verket navngis, at kilden angis, samt at respektretten overholdes, se nærmere lovens § 3 og artikkelen om ideelle rettigheter. Dette er en av grunnene til at sitat av bilder er problematisk.