Du har helt misforstått åndsverksloven, dessverre. Dette burde være grunnleggende kunnskap for alle som jobber med web og hyrer konsulenter til å gjøre jobber for seg.
Nå er det jo ikke alt som er åndsverk. Men en plugin til wordpress er faktisk åndsverk. Hvis man skal eie alle rettighetene til en plugin man kjøper fra en kar i ukraina, så må det formelt sett signeres en lisensavtale. I praksis vil kanskje ikke ukraineren bry seg eller være godt bevandret i opphavsrettene han har i sitt land. Men de fleste som jobber med å produsere åndsverk i Norge har god peiling.
Man eier jo aldri et åndsverk som noen andre har skapt, det er komplett umulig. Selv om man kjøper ALLE rettighetene så eier man disse rettighetene kun i inntil 70 år etter opphavsmannens død, og man eier aldri SELVE VERKET. Man eier
rettighetene til å utnytte det kommersielt, publisere det, e.l. Som f.eks. sangene til Stones: Opphavsmennene eier de, mens plateselskapet lisensierer retten til å utnytte de kommersielt.
Det er nøyaktig det samme når du kjøper et nettsted du får en inder til å lage for deg, eller en illustrasjon som jeg har tegna på oppdrag fra deg.
At en ansatt skriver en bok er noe annet da dette blir som regel gjort på fritiden les. ubetalt . I motsatt fall er jo det oppsigelses grunn i utgangspunktet.
Jeg snakket selvfølgelig om at en ansatt skriver ei bok mens han er på jobb, på oppdrag av arbeidsgiver. F.eks. at en advokat skriver fagbok om opphavsrett
. Firmaet hans vil da kontraktsfeste at de gir ut boka eller selger manuset til et forlag, mens forfatteren får royalty av salget på 13-15% av utsalgsprisen (som er standarden i Norge). Her står man selvfølgelig fritt til å avtale noe annet, så lenge det er en kontrakt. Så lenge det ikke finnes en kontrakt har ikke noen andre enn opphavsmannen selv lov til å utnytte eller publisere verket.