Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Ordbok for WF

hansvh

Medlem
API
Application Programming Interface. Programmeringsgrensesnitt mot en tjeneste eller bibliotek. F.eks. kan Google tilby et API mot "Google Maps" slik at du kan integrere kart på din side og med dine data eller mot analytics slik at du kan bruke statistikken de samler.

DNS
Domain Name System. Telefonkatalog for IP-adresser mot host names. Virker slik at man kan skrive vg.no istedet for 195.88.55.16.

PHP
PHP Hypertext Preprosessor. (Hippt og kult rekurstivt akronym ala GNU som står for GNU is Not Unix). Programmeriksspråk hovedsaklig for vev.

SQL
Structured Query Language. Programmeringsspråk for relasjonsdatabaser.

CSS
Cascading Style Sheets. Brillefin måte å definere hvordan ting skal se ut på vev. (skille innhold fra utseende). Man kan f.eks. ha ett stilsett for skjerm, ett for mobile enheter, ett for utskrift osv, mens innholdet er identisk. Utviklet av blant annet Håkon Wium Lie som nå er CTO i Opera.

RSS
Really Simple Syndication. Aggregeringsprotokoll basert på XML for å enkelt kunne abonnere på vev-innhold som blogger, netcasts, nyheter osv.

Script
Lite program som er tolket og ikke kompilert. Eksempler er Bash-scripting, JavaScript, PHP, Perl, Python.

Ankertekst
Teksten som vises for en link, eller det som står mellom <a> og </a> i en nettsides markup. Er typsik "Les mer..." hvis man er lite brukervennlig.

Dyplenke
Det er absolutt ingen forskjell på linker, så dette er et litt dustete begrep. Det som menes er at man linker til et spesifikt produkt og ikke fremsiden til en nettbutikk.

CMS
Content Management System. Samlebegrep for større systemer for innholdspresentasjon, også kjent som publiseringsløsninger. F.eks. kan man finnes det nettbutikk-CMSer og vevlogg-CMSer.

UV
Unique Visitor eller unike besøk på norsk. Dette er det umulig å spore, så man bruker mer eller mindre upresise tilnærminger f.eks ved bruk av antallet unike IP-adresser. Brukes mot annonsører for å skryte. Dette blir mål forskjellig fra side til side og er derfor vanskelig å sammenligne.

SERP
Search Engine Results Page. Siden og listen med linker du blir presentert etter å ha gjort en søk i en søkemotor.

SEO
Search Engine Optimization. Dustete begrep for å kunne selge ekstratjenester som i utganspunktet er redundante hvis man lager gode og innholdsrike vevsider. Kan f.eks. bestå i å fikse en vevside til å være logisk og godt strukturert eller å mase på folk til å linke til sine nettsider.

Pagerank
Også kjent som Google PageRank eller PR. Ordspill på hvordan Googles Larry Page opprinnelig rangerte sider mtp. viktighet. Baserer seg på antallet linker inn til en gitt side og hvor disse linkene kommer fra.

Affiliate
Samarbeidspartner. De facto standarden har blitt provisjonsselger. Jeg er affiliate med X og selger deres produkter for prosenter av salget.
 

Keanu

Geek
Transittstoppfrekvens - Andel besøkende som forlater en nettside etter kun en sidevisning.

Trackback - En type link som legges til side A for å referere til andre sider som lenker til den side A. (potensielt teknisk upresis)

Pingback - Automatisk system, ofte inkludert i blogging-CMS, for å gi beskjed til andre sider om at det finnes en lenke til de, og at de derfor kan sette opp en trackback. (potensielt teknisk upresis)

Dyplenke - Typisk brukt om en lenke til en underside på et domene, ikke til roten av domenet.

Ang. den noe subjektive SEO-definisjonen; Reklame - Dustete begrep for å promotere sine egne produkter som i utgangspunktet er redundante hvis man lager gode produkter. ;)
 
Topp