Matsmart

Rismoen

Medlem
336633d792.png
 

Ole Avranden

utvandret
Næh... Det er bare bullshit pakket inn og solgt som god samvittighet til litt lavere priser...

En slik løsning flytter bare problemet. Matkonsumet er konstant hos de fleste mennesker i Norden. Vi spiser til vi blir mette. Tilgangen på mat er også konstant, eller stigende i et stadig mer overetablert marked.

At noen kjøper mat som er nær forbruksdato gjør bare at annen mat, et annet sted blir for gammel og destrueres.

Det de i praksis gjør, er å bidra til å forurense mer ved at maten skal transporteres til et nytt lager, for så å pakkes og transporteres i små kolli til konsumentene - konsumenter som allikevel drar til butikken. Mat nær siste forbruksdato bør selges på tilbud i butikken, der konsumentene er.

Har butikkene gode rutiner for innkjøp, lager og varebeholdning er det de som kan redusere svinnet ved å justere innkjøpet sitt - ikke et slikt foretak.

Samtidig må vi som forbrukere godta at butikkhyllene ikke alltid er fulle av matvarer med kort holdbarhet. Eller at butikken faktisk kan bli utsolgt for en vare en gang i mellom. Skal innkjøpet av matvarer være så effektiv at mengden destruert mat kan gå drastisk ned, er det en naturlig konsekvens.
 
Næh... Det er bare bullshit pakket inn og solgt som god samvittighet til litt lavere priser...

En slik løsning flytter bare problemet. Matkonsumet er konstant hos de fleste mennesker i Norden. Vi spiser til vi blir mette. Tilgangen på mat er også konstant, eller stigende i et stadig mer overetablert marked.

At noen kjøper mat som er nær forbruksdato gjør bare at annen mat, et annet sted blir for gammel og destrueres.

Det de i praksis gjør, er å bidra til å forurense mer ved at maten skal transporteres til et nytt lager, for så å pakkes og transporteres i små kolli til konsumentene - konsumenter som allikevel drar til butikken. Mat nær siste forbruksdato bør selges på tilbud i butikken, der konsumentene er.

Har butikkene gode rutiner for innkjøp, lager og varebeholdning er det de som kan redusere svinnet ved å justere innkjøpet sitt - ikke et slikt foretak.

Samtidig må vi som forbrukere godta at butikkhyllene ikke alltid er fulle av matvarer med kort holdbarhet. Eller at butikken faktisk kan bli utsolgt for en vare en gang i mellom. Skal innkjøpet av matvarer være så effektiv at mengden destruert mat kan gå drastisk ned, er det en naturlig konsekvens.

Kloka ord, men konsumenten ändrar ju beteende. Många handlar numer sin mat på internet, många butiker kommer behöva stängas ner i framtiden, detta har ju rema och coop sagt redan, de har för många butiker. För många butiker leder till stort svinn.
 

Stoppet

Banned
Jeg har i en del år drevet innenfor bransjen, både som butikksjef og franchisetaker. Det er ikke noe å si på konkurransen om å få ned svinnet ute i butikk. Marginene er så små at det regulerer seg selv.

Aktørene driter i prisen ut til kundene. Det viktigste er at vilkårene er like for alle. Ved like vilkår så vil prisnivået mellom kjedene forbli det samme. Om alle øker eller reduserer svinnet med 1 prosenpoeng så er forholdet det samme mellom dem fremdeles. Alle jobber intenst med svinnproblematikken. Det er ofte den som avgjør om en butikk har livets rett.
 

Stoppet

Banned
Det lokale bakeriet la ned. Kjøpmannen på hjørnet stresset. De store butikkene gav faen. Om de tok inn for mye brød betydde ikke noe som helst. Svinnet ble godskrevet..

Ja, det er en del slike ordninger. Derfor er det opp til forbrukeren å velge den lokale spesialbutikken slik at den har mulighet for å overleve. Desverre gjør de færreste det.

Det har vært gjort en del undersøkelser der utfallet er at folk vil velge spesialbutikken og butikkene med stort utvalg fremfor billigkjedene. Men desverre er det slik at svarene i undersøkelsene gjennspeiler kva folk kunne tenke seg og ikke hva de gjør. Når de står ovenfor valget så går de på lavprisbutikken. Det er ikke for ingenting at noen av landets rikeste driver og har drevet lavpriskjeder.
 
Det at de slipper å tenke på kostnaden med svinnet. Burde vært ulovlig, hadde butikken betalt for de de kastet, hadde det ført til mindre svinn i lengden. Da de hadde måtte tenke over hva de tok inn.
 
Topp