Kjapp og trygg hosting for Wordpress

Konkurrerende firma bruker svensk domene som norsk nettbutikk

Tonny Kluften

Administrator
En bekjent av meg driver firma "Bildørutstyr AS" og bruker domenet bildørutstyr.no. Konkurrerende firma "Dekselkongen" har registrert bildørutstyr.se og laget norsk nettbutikk på det domenet og selger de samme og konkurrerende produkter som Bildørutstyr AS.
Har Bildørutstyr AS noen sak?

Det kan jo sammenlignes med at et firma som heter Datating kjøper domenet komplett.se og starter nettbutikk der og selger de samme varene i Norge som komplett.no. Tror ikke at Komplett hadde funnet seg i det for å si det slik.
 
Sist redigert:

Keeper

Medlem
Med "samme" domene navn og "kopi" av forretnings model så er det kanskje noe og gjøre. Hva med og kontakte advokat og forhøre seg. Litt synd at mangen kopierer hverandre og ikke tenker nytt :-(
 

Thomas Pedersen

Pornogründer
Ja, han har nok i teorien en god sak. Men det kommer litt an på hvor generelt firmanavnet er. Bildørutstyr er et veldig generelt begrep, og dermed et veldig svakt varemerke.
Komplett derimot er et sterkere varenavn når det kommer til salg av datautstyr. Det er ingenting ved navnet Komplett som automatisk tilsier at det er datautstyr det er snakk om, men de har innarbeidet det godt i markedet og folk forbinder det med datautstyr.

En annen problemstilling her er jo at det er et .se domene. Så man må gjerne se på svenske domene regler for hvordan man går frem i den slik sak. Om det finnes en domeneklagenemd for svenske domener.

Ville uansett forhørt meg med en kompetent advokat, og startet med å sende et "trusselbrev" hvor man ber om at de slutter å bruke firmaets varemerke.
 

webmannen

Medlem
I denne saken så er det en enkel forklaring. Bildørustyr.se går ikke ann å registrere på svensk fordi domenet inneholder ø.

Men skjønte at dette var et eksempel.

bildørutstyr er antageligvis ikke registrert i varemerkeregisteret og kan således benyttes etter varemerkeloven.

Det som derimot ikke er lov er å bruke domenet som et verktøy for å late som om man er bildørutstyr as. Det skal ikke være mulig å forveksle selskapene.

DVS. at de ikke kan etterligne design på internettsiden så det foreligger en fare for å forveksle sider.
 

Pong

Jeg selger sʇɥƃıluʍop :)
Registrering i varemerkeregisteret er i hovedsak for å dokumentere at du bruker varemerket. Klarer du tydeliggjøre det på en annen måte, f.eks. gjennom registreringsdato for domenet, annonser i landsbaserte aviser og lignende, så står du nesten like sterkt (om ikke 100% like sterk): du har et varemerke.

Men kunden kan ikke ta saken vi domeneklagenemda såklart; de kan saksøke og ville i såfall - imho - så sterkt. Jeg ville begynt med et brev fra en advokat med en tydelig tidsplan.
 

Santo

Active Member
I denne saken så er det en enkel forklaring. Bildørustyr.se går ikke ann å registrere på svensk fordi domenet inneholder ø.

Men skjønte at dette var et eksempel.

Jeg forstår at bildørutstyr.se ikke har noe med denne saken å gjøre, men det du skriver om at det ikke er mulig å registrere bildørutstyr.se stemmer ikke...

Det er ikke noe i veien for å bruke ø i svenske .se-domener.
 

TorsteinO

Art Director & grunder
og firmanavnet til din bekjente er det samme som domenenavnet?

I såfall er jeg enig med Pong, og vil vel egentlig tro at de har en god sak. Det eneste aberet er om det dreier seg om et så generelt ord at det ikke går å registrere som merkevare, men det kan dere kanskje sjekke med patentstyret. Utover det ville jeg ha tatt en prat med en advokat som spesialiserer seg på denne typen ting, de bør i det minste kunne ta en vurdering av om det er noe å gå videre med eller ikke uten at det skal koste skjorta.
 

zapotek

Medlem
Som folket nevner tidligere i tråden, så kommer dette helt an på hvor generelt og vanlig navnet er. Denne saken kan ikke sammenlignes med Komplett.no, da dette ikke er et navn som beskriver produktet som selges.

Uansett, hvor mange salg taper de på at konkurrenten har dette .se domenet? Hvor ofte kjøper du selv varer fra Norske nettbutikker på et .se domene?
 
Topp