Ideal Media AS / Dokumenthjelp.no har stjålet skjemaet vårt

hansson

Langveisfarende
Joda, det kan bare starte opp igjen på nytt, og det kommer de sikkert til å gjøre. Enkelt for kjeltringer å komme seg unna så lenge de enten ikke tjener mye penger på det de gjør, eller sørger for å stikke pengene unna slik at firmakontoen er tom i tilfelle selskapet skal avvikles i løpet av uka.
 

hansson

Langveisfarende
Ideal Media meldte som nevnt oppløsning i september i fjor, da de skjønte at de lå dårlig an i Tingretten mot Conta Systemer. Litt over et år seinere har de opphevet oppløsningsvedtaket: http://w2.brreg.no/kunngjoring/hent_en.jsp?kid=20140000507104&sokeverdi=997886267

Nettstedet det var strid om, Dokumenthjelp.no, har vært aktivt i hele perioden, og har da etter alt å dømme hatt normal omsetning selv om firmaet neppe hadde lov til å drive forretninger etter oppløsningsvedtaket. Firmaet klarte altså å snike seg unna juling i retten. Nå er spørsmålet hva vi skal gjøre, siden skurkene tydeligvis er klare for rettssak igjen...

Uansett, vær på vakt mot dette firmaet og andre som misbruker systemet til å unndra seg ansvar.
 

quicktech

Medlem
Jeg ville ikke latt dem oppløse i utgangspunktet hvis jeg var dere. Hele poenget med å kunngjøre oppløsninger, konkurser, osv er jo å gi personer og selskaper som skulle ha noe uoppgjort med selskapet en anledning til å melde seg og få saken løst før selskapet kan få lov til å opphøre.

Det jeg synes dere skal gjøre nå er å trekke dem for retten, hvor dere naturligvis mangedobler kravet siden det har vært virksomhet hele tiden, og følger med hvis de forsøker å oppløse igjen. I så tilfelle bestrider dere oppløsningen. Skulle de, som følge av dette forsøke å tappe selskapet for så å melde konkurs i stedet ville jeg saksøkt styret personlig. I en evt konkurs kan dere helt sikkert også kjøpe ut webløsningen for en slikk og ingenting fra konkursboet, eller få rettens medhold i at denne løsningen skal overdras til dere.
 

hansson

Langveisfarende
De anket faktisk til Tingretten for å få gjort om forliksdommen, og hadde nok ikke forventet at de skulle få en motstevning på noen hundre tusen i fleisen. Styret og daglig leder ble holdt solidarisk ansvarlig i påstanden.

Siden vi allerede hadde vunnet saken fra før hadde vi ikke tenkt å gjøre noe mer før de anket og deretter meldte oppløsning. Det opprinnelige kravet var for lite til å gidde å stoppe oppløsningen. Det viktigste var å få gjort noe med nettstedet. Vi regna med at Norid ville slette domenet etterhvert. Det ble det altså ikke noe av. Vi hadde rett og slett ikke tenkt på de bare ville la selskapet ligge på is en periode.

De har ikke hatt noe mer enn et par hundre tusen i omsetning. Det er nesten utrolig hvis man sammenligner våre egne tall for nøyaktig samme tjeneste. Siden de driver sin egen betalingsprosessor, kan man jo spekulere i hvor det blir av pengene. Jeg tror disse fyrene er såpass drevne at det aldri vil bli betalt ei krone uansett hvor mye de taper i retten, så da må vi vurdere om vi skal gidde å ta en rettssak av rent prinsipp. Tanken om å få kjøpe ut webløsningen fra et evt. konkursbo er smart hvis den er av en viss verdi (noe som er diskutabelt i dette tilfellet).
 

quicktech

Medlem
Jeg så litt på selskapet, de har opparbeidet seg negativ egenkapital (netto gjeld) som tilsvarer ca 7-8 ganger den aksjekapitalen selskapet startet med (30 000 kr) og dessuten har de et par ansatte som sannsynligvis binder opp alt av midler som kommer inn på konto. Jeg føler på meg det skal relativt lite til for å vippe dem over i skifteretten så det der med at de anket var nok en ren bløff. De hadde ikke kapital til å overleve en rettssak med mindre de hadde fått en uforbeholden og total seier (De ville fått vanskeligheter med å betale saksomkostninger, til og med sine egne). Denne situasjonen beskytter jo saksøkte på en måte fordi dere heller ikke vil tape penger på å legge ut penger dere aldri vil få tilbake...

Når det er sagt, så koker nok dette ned til om dere ønsker å kjøre løpet av prinsipielle årsaker for å bli kvitt dem for godt. Tallene for 2013 var ikke imponerende, men hvis dere lar dette ligge og ulme så kan de jo med tiden bli en agressiv og farlig konkurrent på deres egen bekostning og regning siden de har brukt deres opphavsrettslige eiendom i prosessen. Og når de først får kapital mellom fingrene så kan dere regne med at de blir en mye tøffere motpart i en langdradd rettsprosess. Da kan det være dere ser tilbake og skulle ønske dere hadde gjort ting anderledes mens kostnadene var beskjedne.

La oss si dere velger å "investere" de 100 000 dere sannsynligvis må ut med på å vinne dette. Først 50 000 for å få dem til tingretten og når dere vinner der og de deretter ikke betaler så må dere ut med 50 000 til for å få dem til skifteretten. Regn med at de tapper selskapet og forsøker seg på virksomhetsoverdragelse til et nytt selskap før konkursen er et faktum. Når bostyrer overtar må dere kjøre knallhardt på at kildekoden og systemet dokumenthjelp.no ikke kunne overdras til et nytt selskap siden det var beheftet med en regning på x antall hundre tusen som dere vant i tingretten. Da kan bostyrer kreve tilbakeføring. Så kan dere som en av boets kreditorer forhandle med bostyrer og foreslå å kjøpe ut alt av både imaterielle og materielle verdier og eiendeler fra selskapet hva det enn måtte være - for en sum som tilfeldigvis tilsvarer det selskapet endte opp med å skylde dere. Dersom dere kan skilte med en dom i opphavsrettslig spørsmål er det dessuten 1000 ganger lettere å få datasentere til å stenge webhotell hvor de måtte prøve å drifte tjenesten. Du trenger ikke Norid til dette.

Så kan det være personene starter et nytt selskap og begynner hele greia på nytt med kopiert kildekode. Da har dere dem i saksa fordi dere kan politianmelde og saksøke personene bak selskapet direkte siden det er de personlig, og ikke selskapet de stiftet, som har stjålet imaterielle verdier fra konkursboet i et annet selskap som var deres rettmessige eiendom. Og så må de selge huset :)

Samtidig som dere får knekt kreften på et tidlig stadium sender dere et signal til andre opphavstjuver om at dere ikke lar dere pille på nesen og dere vil få lov til å operere relativt uforstyrret i dette markedet i overskuelig fremtid, noe som sannsynligvis er en god investering på lang sikt.
 

hansson

Langveisfarende
God analyse og gode poenger, Quicktech.

Prinsipielt bør vi selvsagt ikke akseptere tjuver på nett, og det ville vært en fryd å ta prosessen så langt det måtte være nødvendig. Men i praksis koker det ned til forholdet mellom pris/verdi for oss. Vi kan ta sjansen på at disse aldri greier å få kapital til å bli en trussel, eller vi kan satse på at du får rett og de blir en trussel som vil koste oss dyrere seinere. Spørsmålet vi må stille oss er om vi ikke kan bruke pengene våre på mer konstruktive ting som vil gi en høyere avkastning på sikt. Vi har for tida fokus på andre områder enn denne nisjen, og diskuterer fremdeles hva vi skal gjøre. Poenget om at en dom kanskje vil avskrekke evt. fremtidige kopister er gyldig, det kan være en investering med god avkastning på sikt. Samtidig vet vi aldri hva som skjer i morgen, alt kan gå i dass den dagen Altinn kopierer bestillingsskjemaet vårt :)

Ang. Norid og dom: Det foreligger en dom fra Forliksrådet som går på opphavsrett, men dette er tydeligvis ikke nok for hostingselskapene. Ingen av de tre selskapene vi var i kontakt med for å få stengt nettstedet og fjerne kopiert materiale ville gjøre noe. Et stort demokratisk problem, når ISP-ene heller beskytter kundene sine enn å respektere rettsapparatet.
 

hansson

Langveisfarende
Det var vel neppe reklame Tonny, det var vel det som på godt norsk kalles ulovlig spam?

Blant skjemaene har luringene også "revisorbekreftet åpningsbalanse", det koster 1990 kroner. Krav om revisorbekreftet åpningsbalanse forsvant 1. juli 2013.
 
Topp