Hvilken font?

adeneo

Medlem
Comic Sans er som nevnt installert på alle Windows maskiner, slik at en nettside som bruker denne fonten vil fungere fint på Windows maskiner, men ikke på Mac osv. den er derfor ikke regnet som "web safe".
Vet ikke om Mac har noe tilsvarende, men det kan sikkert et Google søk svare på.

jeg vet at Google er begeistret for Comic Sans, se denne siden! <- (Dette er en aprilspøk fra Google, for de som ikke tok den?).
Men Comic Sans ligger ikke i Google's font API :(

Fonten har en rimelig spesifikk bruk, dersom man velger å følge slike regler for typografi.
 

TorsteinO

Art Director & grunder
Comic sans er vel en av de mest misbrukte fontene som finnes, og det finnes definitivt også gode (les:bedre) alternativer rent typografisk, men den har en fordel ved at den er så utbredt. Tror ikke engang du trenger å kjøpe den Tonny, den er nok helt trygg å bruke selv uten å kjøpe spesifikk lisens for webbruk, du har tross alt allerede en lisens på den i og med at du har en lovlig windows-lisens der den følger med. Videre - hvis du gjør @font-face-regelen riktig/smart, så sjekker den først om fonten skulle være installert lokalt, og laster den i såfall ikke ned.
 

Nextri

Rebel
Overtal kunden til å bruke en annen font, er mitt forslag. Ingen blir tatt seriøst hvis de har en nettside som bruker comic sans.

Hadde en kunde av meg insistert på å bruke comic sans på et nettsted jeg hadde utviklet, hadde jeg isåfall aldri ville brukt det nettstedet som en referanse.

Spørs selvsagt litt hva slags nettsted det er snakk om. Men det er ytterst få tilfeller der det passer seg å bruke den fonten.

ban comic sans
 

adeneo

Medlem
Eller kan jeg bruke den fonten fra pc`en med font-face?

Normalt er det slik at at når en besøkende kommer til en nettside som har spesifisert en viss font så vil nettleseren bruke den fonten dersom den er tilgjengelig på den besøkendes maskin.
Altså vil alle besøkende som har Windows installer på sin maskin få opp Comic Sans dersom du har spesifisert at det er den fonten som skal brukes, ettersom den fonten allerede er tilgjengelig for nettleseren da den allerede ligger under Windows.
Det er her problemene oppstår da det er umulig å vite hvilke fonter som er installert på den besøkendes maskin, og på toppen av det hele så har de forskjellige operativsystemene forskjellige fonter og i tillegg kommer fonter man kan laste ned, fonter som følger med skrivere og annet.

Det er derfor det er visse fonter som er "web safe", fordi de følger med Windows og har en tilsvarende font for Mac så anses de for å være såpass utbredt at de aller fleste brukere har disse installert på sin maskin.
Hvis den fonten som er spesifisert ikke finnes på den besøkendes maskin så går nettleseren til neste font i listen, eller dersom det ikke er spesifisert flere fonter som fallback så går nettleseren til den fonten som nettleseren har som standard.

Comic Sans var i hvertfall tidligere standardfonten til IE for kursiv tekst av en eller annen grunn, om den er det enda vet jeg ikke, men normalt er Comic Sans en font som brukes for tegneserier, sider for barn osv. og ikke til mer seriøse sider eller formelle brev, dette anses normalt som dårlig praksis av de som er over gjennomsnittet interessert i typografi. Min mening er at man bruker den fonten man synes ser bra ut, og dr|ter i hva andre synes.

Slik at du har forsåvidt rett, du kan angi Comic Sans i CSS'en, og dersom den besøkende har denne fonten installert så brukes den.

En mulighet nå i dag er selvfølgelig å embedde fonten direkte, enten ved å linke den inn fra f. eks. Google, som forøvrig ikke har Comic Sans tilgjengelig, eller ved å laste fonten opp til webserveren og angi banen til filen, noe slikt:
HTML:
@font-face {  
  font-family: "Comic Sans MS" ;  
  src: url( /stedet/paa_serveren/forfonter/comicsans.ttf ) format("truetype");  
}

Her kreves det kun at font-filen er av vanlig standard, og det skal fungere med den filen som følger med Windows og som ligger i mappen "fonts", slik at du kan legge den filen rett inn i nettsiden din og få Comic Sans for alle besøkende, i hvertfall i teorien.

Har ikke testet dette noe særlig utover at jeg har funnet ut at det kan være litt tricky å få dette til å virke i alle nettlesere, men lykke til !!!
 
Sist redigert:

TorsteinO

Art Director & grunder
adeneo: det er ganske enkelt å få det til å funke i alle nettlesere, men du trenger vel 3 forskjellige formater på fonten for å få det til, på Miniøya | 28. 29. mai 2011 – Barnefestival – Tøyenparken, Oslo har jeg f.ex. brukt dette, som da funker praktisk talt overalt (jeg vet ikke om/kommer ikke på noen nettleser der det ikke funker):

Kode:
@font-face {
    font-family: 'Gill Sans';
    src: url('/wp-content/themes/minioya_2011/fonts/gillsansstd-light-webfont.eot');
    src: url('/wp-content/themes/minioya_2011/fonts/gillsansstd-light-webfont.eot?iefix') format('eot'),
         url('/wp-content/themes/minioya_2011/fonts/gillsansstd-light-webfont.woff') format('woff'),
         url('/wp-content/themes/minioya_2011/fonts/gillsansstd-light-webfont.ttf') format('truetype'),
         url('/wp-content/themes/minioya_2011/fonts/gillsansstd-light-webfont.svg#webfontld6LQIKv') format('svg');
    font-weight: lighter;
    font-style: normal;

}
 
Topp