Nei, jeg skjønner jo såpass da vettu. Men, at det er offentlig sektor betyr jo at det er det offentlige som betaler. I dag benyttes i stor grad oljepenger for å få dette regnestykket til å gå opp. Uten oljepenger blir det vel sånn ca. 150% inntektsskatt da for å få det til å gå opp? Nei, får forsøke å komme seg inn i de trygdedes rekker så kjapt som mulig. Stay trygda!
Egentlig ikke i
så stor grad hvis man tar en titt på de reelle tallene i statsbudsjettet i stedet for å bare lese dagbladet og vgs krigsoverskrifter, men en del ja, det er jo derfor det er lurt å legge til side av disse oljepengene, i stedet for å blåse dem på alt mellom himmel og jord (som FrP foreslår med jevne mellomrom... Tidligere har de jo tilogmed foreslått at hele oljefondet skulle fordeles slik at alle fikk et kredittkort med "sin" del av kaka, som kun skulle kunne brukes i utlandet for å unngå inflasjon...). Men det meste går egentlig bare jevnt og trutt via skatt i stedet for at hver og en betaler masse når vi trenger det, og når vi ser at f.ex. USA, som har en privatisert helsevesenvariant, har enda høyere utgifter pr hode, selv om de på sett og vis burde ha lavere utgifter pr hode på grunn av "stordriftsfordeler" så ser vi jo ihvertfall at den modellen ikke er tingen for oss.
Men helt reelt - om disse tjenestene står som private, og at folk må betale for dem "fra egen lomme", eller om de står som offentlige, og vi betaler for dem via skatten, så er forskjellen kun på papiret, ved at det i den ene varianten blir kalt for "offentlig utgift", og den andre varianten blir kalt for "verdiskaping".
For i bunn og grunn er det som er viktig at pengene brukes og sirkuleres. Om de går fra private til det offentlige og tilbake til private igjen, osv, eller om de går privat->privat, er mest av alt et spørsmål om man er tilhenger av offentlig styring eller ikke.