Ang lover er det egentlig veldig enkelt:
det er et par-tre sett med lover du må følge, og dermed blir det det strengeste fra hvert av dem: Landet du selv sitter i, landet serveren står i, og evt landet firmaet er registrert i. Er det f.ex. et av disse landene som har 16-års grense for at folk kan delta i porr, mens et annet har 20, så må du finne deg i å bruke modeller på 20+. Er det også et land du kan sies å rette markedsføring spesielt mot, så må du selvsagt i tillegg forholde deg til relevante lover i dette landet.
Dette vil også si at du egentlig ikke har lov til å drive en gamblingside fra norge, selv om serveren står i langtvekkistan hvor gambling er helt ok. JA, jeg vet at tv3 reklamerer for gamblingsider, de kan omgå det tilbudet siden de ikke bare sender fra england, men også drives derfra (viasat broadcasting). Norske ("egne") programmer kjøper de i realiteten fra diverse produksjonsselskaper, og vips, så er problemet omgått. Det vil si at du også i prinsippet KAN gjøre det samme, men det krever et visst apparat, bl.a. et firma i f.ex. england, som driver sidene for deg. Det er mulig at du kan eie det via et annet firma, men det er jeg ikke sikker på. Det er ihvertfall ikke helt enkelt å få det til lovlig, selv om det er mulig. Derimot er det jo selvsagt en mulighet å bare ta sjansen på å ikke bli tatt.
Derimot tror jeg ikke det er noe som helst problem med å bruke norske servere til det aller meste av "vanlig" porno, det er jo lovlig nå.
Modellrelease er noe du bør ha, ikke bare for porr, men ALT av modeller, spesielt der modellens identitet er gjenkjennelig. For porr er det selvsagt enda viktigere siden det gjerne er enda mer "ømfintelig", sammen med dokumentasjon av modellens alder når bildene ble tatt.
MrOlsen:
ang bredde på sider, oppløsning osv... Nei, egentlig ikke. Det er mange som sliter litt med å forstå akkurat det med dpi på skjerm vs utskrift. Antall pixler betyr egentlig kun noe på skjermen. Når du skriver det ut, så blir det noe helt annet, siden printere vanligvis har mye høyere oppløsning enn skjermer, og dette dermed har veldig mye å si for hvor stort bildet vil bli i cm når du skriver det ut. F.ex. er skjermen min her ikke så langt unna et a4-ark, men den har en oppløsning på 1280x854. Samtidig får du en nyere maskin med akkurat like stor skjerm (i cm/tommer), som har ganske mye høyere oppløsning (dvs en ny macbook pro 15" vs min gamle Powerbook 15").
Et bilde som ser helt fint ut på skjermen din kan f.ex. være 600 px bredt og 900 px høyt, og dette vil være så mange pixler det er på alle skjermer. Hvor stort dette vil være i cm vil derimot variere med skjermens oppløsning, og prøver du å skrive det ut, så kan du i mange programmer velge hvilken oppløsning det skal skrives ut med, opp til printerens maksimum.
En fin tommelfingerregel for å få fine utskrifter, er å bruke 300 dpi på alt av grafikk. Stort over dette klarer ikke øyet å få med seg, og du må ha bra papir for å få noe utbytte av høyere oppløsning, f.ex. fotopapir. Her får du ihvertfall synlige resultater opp til 600 dpi, og muligens enda høyere hvis du har en virkelig GOD printer (ikke alle printere som skryter av høy dpi er egentlig bra i det hele tatt, det er mange flere faktorer enn dpi som spiller inn på dette).
Det er ganske mange som sier at skjermer har 72 dpi oppløsning, men dette er i realiteten totalt utdatert, og er også stort sett totalt irrelevant, det som har noe å si er skjermens oppløsning i pixler, hvor mange dpi/ppi den har kan du ikke påvirke samme hva, og 1000pixler er 1000pixler enten det er på en gammel 15" eller en splitter ny 30". Sjekk oppløsningen din selv (f.ex. 1600x1200, 1024x768, eller noe sånt), og mål høyde/bredde på skjermen, så skal jeg vedde på at det reelle tallet heller er et sted rundt 100dpi (ppi), og strengt tatt blir da også oppløsningen (på skjermen) målt i pixler pr inch (ppi) istedet for dots pr inch (dpi - på papir), selv om det i praksis fungerer på nøyaktig samme måte.
Dette vil si at bildet vi snakket om tidligere, på 600x900 pixler, som vil dekke et visst område på en skjerm, og se bra ut så lenge det ikke er komprimert totalt på trynet, ikke vil dekke mer enn 2x3 tommer hvis du skriver det ut i 300 dpi. Til aviser kan du fint gå ned i 150 dpi siden papiret vanligvis er såpass grovt at det ikke klarer noe høyere kvalitet i alle fall, mens magasiner ikke bør gå under ca 250.
I f.ex. photoshop finnes det *tilsyneslatende* en funksjon som lar deg lure deg utenom dette - hvis du går inn på "image size", så finner du en liten boks nederst som heter "resample image". Med mindre du virkelig MÅ forstørre et bilde, så anbefaler jeg å IKKE resample (å forminske er selvsagt noe helt annet, og mye mindre problematisk for det aller meste av grafikk), og hvis du må, så er det noen regler som vil gjøre resultatet bedre:
1: Gjør det i photoshop, ikke i illustrator eller indesign. Photoshop er totalt overlegen på dette.
2: sjekk hvilket valg du bruker - ikke alle er like bra til alt. I cs3 står det forklart litt, gå inn der for å titte etter selv.
3: Ikke forstørr mer enn 20% av gangen (dvs 120% istedet for 100). Trenger du mer enn det, så er det bedre å gjøre det fler ganger, enn å ta alt i en omgang, det blir faktisk bedre selv om det høres litt rart ut.
4: Dette har også sine grenser - kombinert med litt andre teknikker har jeg fått "greie" resultater opp til 200% forstørrelse, men bildet du bruker har også mye å si for dette. Det finnes også programmer som visstnok klarer enda mer med veldig gode resultater, men dette har jeg ikke prøvd selv, så det kan jeg ikke si noe om.
Dæven det der ble langt... Blir lett sånn når man skriver i fylla, men nå er jeg vel egentlig ganske klar og kåken er ferdigrydda, så nå tar jeg et stort glass vann og sier natta og godt nyttår!