Terje E.

Total solformørkelse 2015 – Færøyene og Svalbard

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

20. mars 2015 vil en total solformørkelse legge Færøyene i mørke.

Ifølge et gammelt færøysk sagn bodde noen brødre i bygda Sumba på det sørligste punktet på Færøyene. Brødrene var alle modige og sterke, men de kranglet konstant, sloss og truet hverandre på livet.

En dag var de ute i fjellene og så etter sauene deres da mørket plutselig falt over dem. De ble forferdet og lovet Herren at hvis de overlevde denne opplevelsen ville de endre seg og bli bedre menn. Snart etter kom solen fram igjen og legenden sier at brødrene klemte hverandre og etter det kranglet de aldri igjen. Dette sagnet menes å gå tilbake til 1612 hvor en total solformørkelse ble registrert på Færøyene 30. mai 1612 kl. 11:25

Les også: Opplev Færøyene med en fiskestang | Færøyene – et av verdens mest innbydende reisemål

Dette skjedde for 400 år siden og 20. mars 2015 vil en total solformørkelse igjen mørklegge Færøyene kl. 9:41. Færøyene vil være ett av bare to steder i verden hvor denne formørkelsen kan sees fra land.

Les også: Færøyene – verdens mest uspolerte øy

Å se en total solformørkelse er kanskje ett av de mest spektakulære astronomiske og naturlige fenomenene man noensinne vil se. Å være på det riktige stedet er avgjørende og 20. mars 2015 er det opplagte stedet å se den totale  solformørkelsen på Færøyene. Færøyene og Svalbard vil være de eneste stedene i verden hvor man kan oppleve den totale solformørkelsen i 2015 og Færøyene planlegger noen store festiviteter i anledning av formørkelsen.

En solformørkelse oppstår når månen i banen sin rundt om jorden er i fasen nymåne , altså når månen befinner seg mellom jorden og solen . I denne fasen vil månen obstruere lyset fra solen, noe som vil resultere i at månen kaster en skygge et sted på jordens overflate. Månens skygge vil på jorden oppleves som en formørkelse av det normale dagslyset – et astronomisk naturfenomen som normalt varer maks 3-4 minutter (den teoretiske grensen ligger på 7 minutter og 40 sekunder). Måneformørkelse er en tilsvarende astronomiske naturfenomener, hvor det er jorden som kaster skygge på månen og en astronomisk passasje, for eksempel en Venus-passasje eller en Merkur-passasje, hvor det er henholdsvis Venus og Merkur som går imellom jorden og solen. Men på grunn av deres størrelse vil det ikke være «ordentlige» formørkelser, men ses bare som små prikker på solskiven.

Totale solformørkelser, dvs. formørkelser hvor observatøren er i den mørkeste delen av måneskyggen er sjeldne fenomener. Selv om de i gjennomsnitt forekommer ett eller annet sted på jorden hver 18. måned er det anslått at de bare gjentas på et gitt sted hvert 370 år i gjennomsnitt. Hvor skyggen treffer varierer fra formørkelse til formørkelse så selv om det går mange år mellom de totale solformørkelsene et sted, kan man, når man reiser etter det oppleve totale solformørkelser med bare et par års mellomrom.

Ved en total solformørkelse beveger månen seg fullstendig inn foran solen og dekker solskiven helt. Denne effekten kan bare oppleves i totalitetssonen – i resten av månens skygge vil man oppleve solformørkelsen som partiell, altså hvor månen bare delvis går inn foran solen (månen tar bare en «bit» av solskiven). Betegnelsen «total» benyttes altså både til å betegne denne spesifikke typen solformørkelse og til å betegne den potensielle totale opplevelsen (av en hvilken som helst type solformørkelse) som altså bare vil kunne oppnås i et begrenset område i hele månens skygge (i totalitetssonen).

Under en total solformørkelse vil man være i stand til å se «The Bailey Beeds» som er der hvor lyset fra solen bryter gjennom den ujevne overflaten av månen. Diamantringeffekten markerer begynnelsen og slutten av totaliteten som et lyst flash av lys og er en av de mest fantastiske funksjonene i Eclipse.

I de få minuttene en solformørkelse varer får man en sjelden anledning til å studere solens korona; en glødende «strøm» av plasma som strømmer ut fra soloverflaten i stråler eller «dotter». For å kunne studere denne koronaen har man konstruert spesielle teleskop med en innebygget, ugjennomsiktig skive som dekker for solens sterke lys; et slik instrument kalles en koronagraf. Hvis man vil betrakte en solformørkelse skal man huske at bortsett fra når solen er helt vekk er det fremdeles skadelig for øynene å se direkte på solen. Det er derfor tilrådelig å beskytte øynene. Alminnelig solbriller er ikke nok, det trengs noe mørkere.

Månens gjennomsnittsavstand til jorden økes bittelitt (3 cm pr. år) så i en fjern framtid vil tilskuere på jordoverflaten i beste fall bare kunne oppleve ringformede formørkelser. Dette vil skje innenfor en tidshorisont på omkring 600 millioner år – når månens gjennomsnittsavstand har økt med ca. 23.500 km.





2 kommentarer til Total solformørkelse 2015 – Færøyene og Svalbard

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *