Tips: Få orden på økonomien din etter skilsmissen
Det kan få store konsekvenser – også for barna – hvis du ikke setter deg skikkelig inn i økonomien når du skal skilles.
En skilsmisse betyr store omveltninger i livet. Man har massevis av tanker og bekymringer om framtiden og hva som skal skje med barna, jobben, boligen osv. Når det er så mange tanker og så mye praktisk å forholde seg til omkring skilsmissen kan det kreve ekstra innsats også å skulle sette seg inn i økonomien. Ofte er det mannen som har best greie på økonomien slik at kvinnen ikke er så vant til å tenke i de baner. Og ofte er kvinner redde for å stille krav av frykt for å skade det framtidige samarbeidet rundt barna med eksmannen.
Les også: Kom best mulig gjennom en skilsmisse | Gjeld og skilsmisse
Mange kvinner tror at de vil få en bedre dialog med eksmannen fremover hvis de ikke krever så mye. Men det er en misforståelse for man kan ikke styre framtiden slik. Så ikke vær redd for å stille krav.
Hvis du ikke har fått en rettferdig deling av innbo og ting, men har gitt eksmannen det meste for at han ikke skal bli sur på deg så har du ikke lagt forholdene godt til rette for barna dine. Det er ikke morsomt å skulle flytte langt bort bare fordi det er der man har råd til å bo, heller ikke morsomt å se på at mannen gi barna dyre gaver og flotte ferier som man ikke selv har råd til. Det er fo øvrig også vanskelig rent juridisk å komme etterpå og få kjent en avtale om fordeling av boet ugyldig. Så det kan få store konsekvenser å ikke ta økonomien under en skilsmisse alvorlig.
Det første du skal gjøre:
- Få din egen lønnskonto (som bare du har adgang og kort til)
- Sjekk at barnetrygda går inn på den riktige kontoen
- Sørg for å få din egen nettbank
- Sjekk evt. fullmakter (spør banken, få slettet de som ikke er relevante lenger)
- Finn ut hva du og mannen din har i felles formue og gjeld (og særeie). Er du i tvil om gjelden din så snakk med banken.
Les også: Lån penger til skilsmisseadvokaten
5 trinn for å få orden på økonomien
1. Finn fram alle relevante papirer slik at du har dem klare til banken, kommunen og evt. advokaten.
2. Finn ut følgende ved bodelingen: a. Det dere hver og en skal ha i kroner og ører. b. Hvordan innboet dere skal deles c. Om det er noe som skal gjøres opp med et kontantbeløp.
Les også: Skilsmisse – de økonomiske utfordringene
3. Finn ut hva dere fremdeles har av felles utgifter f.eks. utgifter til boligen mens den er til salgs. Det er også en veldig god idé å ta en prat om om dere skal ha en felleskonto hvor dere sparer opp for større utgifter til barna (konfirmasjon, russetid, leirskole osv.).
4. Lag et personlig budsjett som viser hvor mye du har råd til å kjøpe/leie bolig for og om du kan overta deres nåværende bolig. Det er slik du kjapt kan få et overblikk over det du har til deg selv (og barna dine) når alle faste utgifter er betalt, husk å ta med et lån og forbrukslån.
5. Når du har orden på budsjettet ditt og vet hva du har hver måned å leve for så er du klar til å søke om tilskudd fra kommunen (bostøtte, gratis SFO m.m.).
Les også: Refinansiering og bankbytte