Stillesittende arbeid kan skade helsen
Det kan være en helsemessig risiko forbundet med å sitte stille i lengre tid viser ny rapport. Og det gjelder også selv om man er fysisk aktiv 30 til 60 minutter om dagen slik anbefalingene sier. Folk med stillesittende arbeid bør ta små aktive pauser i løpet av dagen, anbefaler forsker.
Vi sitter for mye
Over 40 prosent av normenn har primært stillesittende arbeide og tallet er stigende. Den stillesittende atferden kan medføre en økt risiko for å utvikle livsstilssykdommer som hjerte/karsykdommer og diabetes selv om man ellers lever opp til de generelle anbefalingene om å være fysisk aktiv i minimum 30 minutter pr. dag.
Slik er konklusjonen i den nylig offentliggjorte rapporten «Stillesittende atferd – en helserisiko?».
– Selv når man følger de generelle anbefalingene kan man akkumulere stillesittende arbeid i en slik grad at det faktisk får en negativ helsemessig effekt mener Kristian Hargård, leder i arbeidsgruppen for rapporten.
Les også: Når det gjør vondt på jobben
Arbeidsplassen kan hjelpe til
Forskerne bak rapporten kan ikke komme med generelle anbefalinger på hvor mange timer man bør sitte f.eks. ved dataskjermen i løpet av en dag eller hvor mange pauser man bør ta. Men at det er en god idé å ta små aktive pauser i løpet av arbeidsdagen, er Kristian Hargård ikke i tvil om.
– Det er fornuftig å gi medarbeiderne mulighet for å bryte av det stillesittende arbeidet med korte aktive pauser. Og det trenger bare å være lett fysisk aktivitet, sier han.
Variasjon i arbeidet
Å legge inn pauser og variasjon i arbeidet hjelper også med å forebygge smerter i muskler og ledd. Det er ett av budskapene i rapporten.
– Variasjon er det viktigste ordet man kan bruke i denne sammenhengen. Det forebygger at man får vondt i nakke og skuldre. Så gjør så mye variert som mulig i jobben din og vær oppmerksom på at du ikke skal sitte i den samme stillingen hele tiden.