Spar penger på mat
Les om gode råd når det gjelder penger. Man kan spare mye penger på å være bevisst forbruket sitt. Pengeblogger har ofte mange gode tips.
Spar penger på mat
En av de store utgiftene i et husholdningsbudsjett er mat.
Her er noen råd som jeg selv har prøvd gjennom de siste 20 år og som virker for meg.
Lag en matplan og en handleliste
Det krever litt planlegging å lage en matplan og en handleliste – og holde den, men det er mer enn penger å spare her: Du kan også spare tid fordi du ikke trenger å gå på innkjøp 30 min. hver dag.
Det er billigere å lage maten selv og spise hjemme. Og det er sunnere. Fast food har ofte en høyfett prosent. Og så smaker hjemmelaget mat godt.
Når du er ute å handler så la de tingene stå som ikke står på handlelisten din. Det er en måte å spare penger på.
Appen «e-tilbudsavis»
Du kan sjekke ukens tilbud reklamen som kommer inn døren eller du kan laste ned en app «tilbudsavis», hvor du kan søke etter en vare og så kommer en liste med tilbud og en angivelse av hvor langt supermarkedet er fra deg. Du kan opprette en handleliste og lagre den fra uke til uke. Det er smart fordi man bruker de samme varene hver uke.
Appen er et godt redskap for deg som vil i gang med å planlegge innkjøpene dine, slik at du kan spare penger.
Hold øye med holdbarhetsdatoen!
Når butikken får nye varer settes de nye bakerst i hyllen slik at de kan selge de gamle med eldst holdbarhetsdato først. Kjøp de mest friske varene ved å se på datoen. Utover at de er friskere holder de også lengre og så unngår du å kaste ut dem hvis du ikke får brukt dem med det samme.
Hvis du skal bruke en vare samme dag kan man lete etter nedsatte varer hvor siste holdbarheten er tett på dagens dato. Men da må du huske å bruke varen samme dag.
Frys ned rester
Jeg elsker rester og fryser ned selv den minste rest i små beholdere. Rester = rask kveldsmat eller ingredienser som kan gjenbrukes til nye retter. Du kan for eksempel legge mange påleggsrester og grønnsaker på en pizza (spekepølse, skinke, tunfiske, poteter, artisjokk, ost, jordskokk, aubergine), eller lage en pytt-i-panne.
Her har du også en løsning til de dagene hvor du ikke gidder lage mat og hvor du ellers kunne bli fristet av fast food.
Lån krydder av naboen
Hvis du alltid låner krydder eller sukker av naboen så slipper du å kjøpe selv… Ikke lån penger ved hjelp av et dyrt lån, da blir maten veldig dyr.
Lag en matpakke til lunsj
Ta med en av beholderne dine fra fryseren som matpakke eller lag din egen matpakke. Her er det virkelig penger å spare. Sett ingrediensene på handlelisten din. Hvis du lager en enkel matpakke uten krydder kan du «låne» tilbehør på jobben, det står alltid salt og pepper på bordet i kantina. Du trenger ikketa opp forbrukslån til forbruksvarer som krydder.
Drikk vann
Vi nordmenn er så heldige å ha friskt og lekkert drikkevann i kranene. Fyll kjøleskapet med 0,5 liters vannflasker slik at du alltid har kaldt vann til maten eller når du blir tørst. Det er sunt og billig.
Legg penger til mat i en konvolutt for en uke av gangen
Fastsett et budsjett for hvor mye du maks vil bruke på mat på en uke, for eksempel 600 kr. for en uke, og legg det beløpet i en konvolutt som du tarr med ut å handle inn for. La VISA-kortet ditt bli hjemme. Da sikrer du deg at du ikke bruker flere penger enn du har eller setter deg i gjeld. Dette er en veldig god måte å spare penger på, da du ikke blir fristet til å kjøpe alt mulig godt.
Du kan ha en konkurranse gående med deg selv om hvor god du er til å holde budsjettet ditt. Hvis det er penger til overs og du ikke har brukt alle 600 kr., kan du jo sette budsjettet ned eller spare dem til noe annet.