Slik unngår du effektivt en nabokonflikt
Et dårlig naboskap er med på å ødelegge mange nordmenns liv. Få 2 eksperters råd til hvordan du unngår konflikter med naboen.
Les også: Naboer er det verste nordmenn vet om
Her er rådene du kommer langt med:
- Si noe. Mange velger å tie stille om saken det gjelder – eller kanskje velger de å fortelle andre i kvartalet at det er noe de ikke liker med naboen. Det løser ikke problemet. Du er nødt til å gå i dialog med naboen din.
- La tvilen komme naboen til gode. Kanskje er naboen slettes ikke klar over at han handler på en måte som støter deg. Og kanskje vil han mer enn gjerne endre på det hvis han får høre hvordan du har det.
- Tenk over måten du sier tingene på. Sett deg i naboens sted – hvordan vil du selv ha det hvis han kom til deg med samme kritikk? Husk også å la aggressiviteten bli hjemme når du går i dialog med naboen.
- Styr følelsene og hold hodet kaldt. Vær høflig og rolig selv når naboen viser temperament eller er urimelig. Unngå å gi tilbake med samme mynt, det vil bare forverre konflikten, ikke løse den. Og naboen din lærer ikke noe av det.
- Sett deg inn i hvem naboen din er. Naboen din er et menneske, ikke et monster. Finn fram til noe dere begge interesserer dere for, eller ros en ting du vet naboen setter på pris.
- Vær nysgjerrig. Still deg selv spørsmålet: Hvorfor handler naboen min som han gjør? Det er som regel alltid en årsak til galskapen – finn den årsaken, den er veien ut av konflikten.
- Vurdèr om det er verdt kampen. Det er forskjell på å ha rett og få rett. Folk har en tendens til å kreve retten deres, koste det det vil, og da er det sjelden lett å finne løsninger. Vurdèr i stedet om hekkens høyde eller de 10 cm grensen er for langt inne på eiendommen din virkelig er viktigere enn et fredelig forhold til naboen. Er kampen verdt å kjempe?
- Se innover. Ofte har folk vanskeligheter for å vedkjenne seg et medansvar for en nabokonflikt. Vær ærlig og tenk over det du selv kunne og burde ha gjort og kan gjøre annerledes.
- Reager før konflikten løper løpsk. Er det først sagt for mange stygge ting kan det være vanskelig å viske det bort. Sørg for å finne en klar løsning på uenigheten derer – hvis dere ikke selv evner å finne kompromisset så er profesjonell rådgivning en mulighet.
- Vurdèr å få profesjonell hjelp. En del nabokonflikter ender hos domstolene, men det løser sjelden konflikten da det både etterlater en taper og saksomkostninger som skal betales. En annen mulighet er konfliktmekling hvor en upartisk tredjepart forsøker å guide dere til en felles løsning.