Terje E.

Slik kan du minske sjansen for å bli frastjålet båt og motor – enkle tips

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Tyveri av båt, motor eller innholdet på båten er blitt et stort problem, og det finnes til og med organiserte kriminelle som spesialiserer seg på å robbe båten din. Ettersom dette er blitt et såpass utbredt problem så finnes det også gode løsninger for å minske sjansen for at det skal hende med akkurat båten din, og det kan virkelig lønne seg å bruke litt penger på å sikre båten. I tillegg til at det er mindre sjanse for at noen skal stjele fra båten din så vil det også minske kostanden på forsikringen, da forsikringsselskapene gir lavere priser jo bedre sikret man er.

Det er derimot ikke like lett å forsikre ting du legger igjen i båten, og derfor er det alltids best å ta med seg verdisaker når man ikke bruker båten. Også GPS-en kan være lur å ta med seg, spesielt om det er en dyr modell. Dersom det er for mye stress å ta det med seg bør det i minste fall legges slik at det ikke er synlig fra utsiden, og aller helst i en låst beholder. I tillegg er det ikke uvanlig at de tar med seg bensintanken, så denne bør også låses inne eller tas med når man ikke er på båten.

Motorer er ofte blinkende målskiver for tyver, og dersom man har påhengsmotor er det ikke uvanlig at disse blir plukket med av tyver. Det kan derfor lønne seg å låse fast eller bolte fast motoren til selve båten, med mindre du gidder å ta den med hjem etter hver tur. Det er også mulig å merke både båt og motor, noe som vil si at man fester en lapp som er umulig å få av på dem. Denne lappen inneholder så et unikt nummer som er knyttet opp mot en database som inneholder informasjon om eieren av motoren eller båten. Dette kan ofte få tyvene til å droppe og stjele motoren, da det er mye vanskeligere for dem å få solgt tyvegodset når det er merket.

En effektiv måte å redusere sjansen for tyveri på er ved å ha båten liggende ved en båthavn som har skikkelig godt og etablert vakthold. Overvåkningskameraer er også en stor fordel, da det skremmer vekk en del småkriminelle. I tillegg bør du ta jevnlige turer til båten for å sjekke den. Du kan også flytte litt rundt på ting i båten, da det hender at tyver spaner i forveien for å finne ut hvilke båter som sjeldent blir sjekka. I tillegg kan du og andre som er på havna skremme vekk tyver bare ved å være der. I følge politiet er det nemlig hyppig vakthold og mange mennesker en god forebyggende tyverisikring.

Man bør også sørge for at selv båten er skikkelig sikra mot brygga, og det er en fordel å bruke en ordentlig lås og skikkelig kjetting. Selve hengelåsen bør være syrefast og tåle en støyt, selv om disse ofte koster en del penger. Er du heldig kan du spare inn disse pengene igjen ved billigere forsikring, da ordentlige og godkjente kjettinger og hengelåser er et pluss for forsikringsselskapene.

Slik reduserer du sjansen for tyveri av båten mens den står på henger

Båttyveri er faktisk ganske vanlig, og det er spesielt én ting som gjør at båten er usatt for tyveri. Det er nemlig slik at når båtene står på henger så er de utrolig utsatt. Det er veldig enkelt å ta med seg hele hengeren, og eventuelle vitner tror bare det er eieren som tar med seg båten sin til et annet vann. Derfor er det uten tvil lurt å unngå å ha båten stående på en henger lenger enn den må.

Det er både hobbykriminelle og organiserte tyver som stjeler båter rett fra hengeren. Dersom båten står synlig til fra veien er sjansene størst for at noen stikker av med den før du rekker å få satt den ut, men den er likevel ikke trygg om den står litt skjult til. Når det er snakk om organisert kriminalitet så kan man med sikkerhet si at de har kontroll på hvor de fleste båtplasser ligger, og trolig blir de sjekket ut jevnlig.

For å beskytte seg mot disse tyveriene så kan du enkelt nok sjøsette båten. Å få den opp av vannet og over på en henger er jo en ganske tidskrevende jobb, og det er sjeldent at tyver går så langt for å stjele båter. Det er jo tross alt mye lettere for dem å ta med seg båtene som står på land ved siden av. Dette er jo ikke et godt alternativ for alle, så heldigvis finnes det flere måter å redusere sjansen på.

En annen god måte å redusere sjansen for å bli frastjålet båten på er ved å merke den skikkelig. Securmark er FG-godkjent til dette, og det betyr at forsikringsselskapene godkjenner dem. Dette vil gi deg både økt sikkerhet og billigere forsikring, og selve merkingen er faktis ikke så dyr. De fleste nyere båter kommer allerede med disse merkene når de blir solgt, men dersom båten din ikke har det så er det det første du bør gjøre. Det geniale med slike merker er at det er umulig å fjerne dem, og båten vil alltids ha dette merket på seg. På merket er det et nummer som er knyttet opp mot en database som inneholder informasjon om eieren av båten, og også om båten et meld stjålet eller lignende. Dette fører til at tyvene kommer til å slite mye mer med å selge båten, og foretrekker derfor å stjele båter som ikke er merket. Det er for øvrig mulig også mulig å merke motoren, da det også er vanlig at disse blir stjålet uten at de nødvendigvis stjeler selv båten.

En tredje måte å forhindre tyveri av båten på er ved å kjøpe både synlig og usynlig sporing. Den synlige er først og fremst for å skremme tyvene. Den usynlige er derimot for å spore båten dersom den blir stjålet. Det kan lønne seg å ha både synlig og usynlig sporing, da tyvene kan klare å fjerne den synlige sporen. Mange forsikringsselskap mener at dette er den best måten å forebygge tyveri av båter på, så dette kan spare deg mye på forsikringssummen.

Et siste forslag for å redusere sjansen for tyveri på er ved å installere en bom eller lignende på veien man må kjøre for å komme til der båten står. Organiserte kriminelle har trolig ikke så stort problem med å skaffe nøkler eller bryte opp bommen, men dette minsker sjansen for at en hobbykriminell skal stikke av med båten.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *