Slik går du frem for å leie en hytte
Dersom du har bestemt deg for å leie en hytte er det haugevis av hytter til leie på markedsplasser som Finn og lignende. Det er likevel en del saker og ting man bør være obs på når man skal leie en hytte for å unngå misforståelser og krangler med utleieren.
Stort sett er det enkelt å finne en hytte med fin beliggenhet når som helst. Hvis du har mulighet bør du dra utenom store hyttefavorittider som påske-, eller vinterferien. Da er det nemlig ekstremt mye billigere å leie, og utvalget er også bedre.
Når du finner en hytte du liker er det bare å kontakte utleieren. Sørg for å fortelle hvor mange som skal overnatte i hytta, om dere har med husdyr og andre fakta som er relevant for utleieren å vite om. Det er bedre om alle fakta kommer frem slik at både du og utleieren vet hva hytta skal brukes til, og hvor mange som skal være der.
Før du leier en hytte bør du dra på en visning dersom hytta er innen rimelig rekkevidde. Ofte er det som med boligkjøp at den ser mye bedre ut på bildene i annonsen enn i virkeligheten. Når du er på visning får se sett hva du virkelig får, og du slipper å leie en rønne som så bra ut på bildene. I samme slengen kan du jo avtale å skrive under kontrakten, dersom det er utleieren som tar deg på visningen.
Det er veldig vanlig med kontrakt når man leier hytte, og denne inneholder som regel informasjon om at du er pliktig til å dekke alle skader som hytte pådrar seg mens du bruker den og lignende. For din del er det også en del punkter du må sørge for at er skrevet med, og først og fremst prisen. Det er ikke uvanlig at det blir krangling på priser når utleieren likevel ønsker å høyne den litt. Sørg derfor for at totalpris kommer med på kontrakten, så kan verken du eller utleieren klage på denne etter at dere har skrevet under. I tillegg bør du passe på at kontrakten inneholder alle datoer og klokkeslett du må forholde deg til. Til slutt er det viktig å sjekke hva utleieren krever at du skal gjøre når du forlater hytta. Dersom dere avtaler at du skal vaske hytta når du er ferdig med den bør dette stå i kontrakten. Les nøye gjennom og sørg for at alt i kontrakten stemmer og er rimelig. Husk at både du og utleieren skal ha hver deres kontrakt hvor dere begge to skriver under på begge.
Når du ankommer hytta du har leid kan det lønne seg å gjøre som ved når du leier en bolig: start med å ta kjappe bilder av hvordan hytta ser ut når du kom dit. I de aller fleste tilfeller får du ikke bruk for dette, men det kan være gull verdt dersom utleieren er en sleiping som prøver å få deg til å dekke en skade som allerede var på hytta når du ankom. Som sagt er sjansen liten for at du trenger det, men bedre å være på den sikre siden. Og i verste fall finnes det advokathjelp å få hvis det er mangler eller andre uregelmessigheter.