Slik bruker du stekeovnen riktig
Ovnen er en skikkelig energisluker så utnytt den best mulig hver gang du skrur den på. En familie bruker i gjennomsnitt 156 kWh i året ved bruk av ovn.
Gode råd
– Fyll ovnen. Alt som skal tilberedes ved samme temperatur kan settes i ovnen på samme tid. Rettene tar ikke smak fra hverandre. Fyller du ovnen med flere retter i stedet for å tilberede dem hver for seg kan du spare opp til 60 % av energiforbruket.
– I en varmluftovn kan du ha flere plater i ovnen på samme tid. For eksempel med småkaker hvor det kan bakes to plater av gangen og spares cirka 25 % av energiforbruket.
Bruk ovnsform/ovnsfast fat som passer til stekens størrelse. Jo mindre ovnsform/ovnsfast fat du bruker til steken desto mindre vann skal varmes opp og fordampes. Samtidig blir det plass ved siden av til eventuelt tilbehør.
Les også: Slik bruker du kokeplatene riktig
– Unngå vannbad når det er mulig. Stort sett alle retter som tradisjonelt tilberedes i vannbad kan i stedet tilberedes uten bruk av vannbad, men ved lavere temperatur og kortere tid. Uten vannbad sparer du cirka 30 % energi.
– Tin opp maten i kjøleskapet. Du sparer cirka 30 % energi og en del tid hvis steken ved tilberedningen er opptint i stedet for frosset.
– Utnytt forvarmen og ettervarmen. Skru ovnen på først når maten settes inn. Det gjelder for alt som tilberedes i ovnen på 15 minutter eller mer. Ved å utnytte ovnens forvarme vil tilberedningstiden bare bli forlenget ved bake- og steketider på under 30 minutter.
– Du kan utnytte ettervarmen ved å slå av ovnen 5 til 15 minutter før retten er ferdig. Hvis både for- og ettervarmen utnyttes kan du spare opp til 25 % i energiforbruk.
Hvis du bruker oppskrifter
Sett maten i kald ovn. Still inn temperatur og tid som angitt i oppskriften. Skru av ovnen når tiden er gått, la maten stå ved ettervarmen i 5 til 15 minutter.
En kommentar til Slik bruker du stekeovnen riktig