Terje E.

Økonomi – skjære bort det overflødige fettet?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Ord som sparsommelig og nøysomt stinker av mangler og fattigdom og må ikke forveksles med det å ha en sunn økonomi. Det handler heller ikke nødvendigvis om å ha mange penger – har man det så er det jo ingen kunst å ha en god økonomi – inntil pengene er brukt altså. Nei, det dreier seg snarere om hvordan du bruker de pengene du har til rådighet. Det er ikke noe hokus pokus i det – hvordan får du mest ut av de pengene du nå en gang har til rådighet? Det er det du kan vite – verken mer eller mindre. Er du klar til å se det i øynene – eller stikker du fortsatt hodet i jorden slik som strutsen? Er du på jakt etter en sunn økonomi så start her.

Les også: Hold styr på privatøkonomien

Finn gullet i enden av regnbuen
Du får et par gode spørsmål du kan stille deg selv. Sløser du bort pengene på impulskjøp av ting du har massevis av fra før – eller forsvinner pengene i tilfeldige investeringer i ting du egentlig ikke har bruk for? Automatisk svarer du kanskje NEI. Bruk likevel litt tid på å lage deg et overblikk som bokstavlig talt kan være gull verdt.

Les også: Bør jeg kvitte med gjeld?

Hva bruker du egentlig pengene dine på i dag? Det er vanskelig å ha oversikt, for 25 kr her og 148 k. der, er jo ikke en formue – men det blir til mange penger i løpet av en måned. Bruk litt tid på å lage en oversikt hvis du ikke har et klart svar. Få tak i en liten notisbok som du kan skrive ned innkjøpene dine i.

Lag uke for uke en side til alle dagligvarene – og en side til andre kjøp, som f.eks. dingsene i nipsbutikkene, de fine serviettene og de små blå skålene fra Søstrene Greene, blusen, du ikke kunne leve uten, kaféen, gaven til venninnen din  osv., osv. – Alt skal med.

Les også: Fordeler hvis du bytter bank?

Bruk mulighetene dine
Det overflødige fettet blir til mange penger når måneden er over og alle tallene regnes sammen. Nå kommer det spennende oppgjøret med deg selv – du skal nå treffe et valg. Er det de tingene du vil bruke pengene dine på? Valget er helt opp til deg. Trekker du bare på skuldrene og tenker, tja … det er helt fint? Eller velger du de helt nye mulighetene som plutselig åpner seg for deg? Bruk ønskene dine samt drømmene for din økonomiske framtid som veiviser. Velger du f.eks. å skape en buffer til uforutsette utgifter eller til hvis situasjonen din endrer seg? Er det et spennende kurs eller drømmereisen som står øverst på ønskelisten? Eller kanskje litt ekstra innbetaling på lånet ditt. Det vet du aller best selv.

Lykke til.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *