Skilsmisse – de økonomiske utfordringene
En skilsmisse er en voldsom begivenhet for alle involverte. Utover de følelsesmessige problemene er det også store økonomiske utfordringer. Det er ofte en bolig, leilighet eller bil som eies i fellesskap, noen ganger også eei hytte som skal deles. Gjerne også fellesgjeld til banker og finansieringsselskap osv.
De fleste forsøker i første omgang å få solgt det de eier felles. Noen ganger lykkes det – andre ganger ikke. Selv når det lykkes med salg vil det ofte stå igjen noe gjeld.
Les også: Lån penger til skilsmisseadvokaten
Er salg den riktige løsningen?
I forbindelse med forberedelse av et salg vil de fleste oppleve at det er mer gjeld enn boligen kan innbringe ved salg – det økonomene kaller teknisk insolvens. Etter salg av boligen vil de fleste bare ha mulighet for å leie fordi en eventuell restgjeld fra den solgte boligen ofte vil medvirke til at banken ikke vil hjelpe med kjøp av ny bolig.
I mange tilfeller vil det derfor være en bedre løsning om den ene parten kan bli boende i boligen.
Les også: Slik kommer du lettest gjennom skilsmissen | Gjeld og skilsmisse
Kan den ene parten bli boende?
For at den ene parten kan bli boende i boligen er det en rekke praktiske foranstaltninger som skal gjøres. For eksempel skal det i utgangspunktet lages avtaler med banken.
Før et møte med banken vil et vesentlig element være at partene er enige om delingen og at det for begge parter er laget aktuelle budsjetter og ikke minst skatteberegninger. Disse beregningene skal naturligvis også legges til grunn for begge parters framtidige økonomiske situasjon/hverdag der det også skal tas høyde for andre utgifter/inntekter som for eksempel barn, barnetrygd, barnebidrag, fordeling av gjelden, ekstra boligleie osv.
Les også: Gode råd: Slik unngår du skilsmissen
Fordeling av gjelden
Den optimale løsningen er å få en endelig avtale med banken omkring oppdeling av gjelden, da blir ikke partene avhengig av hverandre etter skilsmissen. Hvis dette ikke er mulig må det allikevel bli en deling av gjelden slik at den delen av gjelden som tilsvarer verdien av boligen – hvis den ene blir boende – beregnes for seg og resten deles i to like store deler. Partene kan naturligvis avtale en annen fordeling, men i de fleste tilfellene er utgangspunktet en slik deling.
Les også: Slik tar du beslutningen om skilsmisse
Hvis banken ikke er innstilt på en endelig deling kan det gjøres på den måten at partene gjensidig kausjoner for hverandre samt at banken tar sikkerhet i boligen som dekker den gamle gjelden, men naturligvis ikke noen ny gjeld. En oppdeling av gjelden er viktig fordirenteutgiften og dermed rentefradraget umiddelbart plasseres hos den som betaler.
Andre utfordringer
I det fleste parforhold er det som regel den ene som har tatt seg av det økonomiske. Det er tilfeldig hvem av partene som på denne måten oppnår kunnskap og erfaring med det økonomiske, men det etterlater ofte den andre parten med noen ekstra utfordringer. Da vil det være en god idé å leie inn eksterne krefter som kan hjelpe til med å sikre at begge parter har overblikket og fortroligheten med den framtidige økonomien deres.