Terje E.

Se og Hør-skandalen: Nå økes presset på den steinrike Aller-familien

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Med en samlet formue på over 4 mrd. kr. er familien en av Danmarks rikeste. Men inntektene fra gullegget Se og Hør synker og politiet etterforsker konsernet.

Presset på Aller Medias eiere, Aller-familien har økt betydelig etter at den tidligere Se og Hør-journalisten Ken B Rasmussen fortalte at kjennskapet til Se og Hørs ulovlige ‘hysj-hysjkilde’ når helt til Allers toppledelse.

Selv om det ikke pekes direkte på Aller-familien betyr det likevel at en av Danmarks rikeste familier kan få alvorlige problemer fordi gullfuglens opplag nå er jevnt synkende.

Det som begynte som Se og Hør-skandalen har nå spredt seg helt opp til eierne. Helt opp til den femte generasjonen av Aller-familien som nå leder konsernet som ble grunnlagt i 1873. Opp til ukebladsdronningen Bettina Aller, opp til Erik Aller og opp til Katinka Aller som alle sitter i Aller Holding A/S sin ledelse. Og opp til Susanne Aller som er nestleder i Aller Holding A/S sitt styre.

Med en omsetning på over fire milliarder siste år og med en egenkapital på omkring det samme er Aller-familien en av Danmarks rikeste. Konsernet er ikke børsnotert, men hvis det hadde vært børsnotert ville familien plassere seg på en 17. plass over de rikeste i Danmark, like etter Færch-familien.

Samtidig høres det at Aller-klanens lille håndfull av overdirektører årlig lønnes med lønninger på den riktige siden av tre millioner, uansett innsats.

Det er imidlertid ikke en fra Aller-familien som sitter som formann for det sentrale selskapet i konsernet, Aller Holding A/S. På den plassen sitter Richard Rudolf Sand som kom inn i Aller etter faren sin, Richard Sand som var tett på Aller-familien i mange år.

Da den tidligere styreformannen Jørgen Aller døde i 2003 overtok ikke Susanne Aller setet. Heller ikke selv om hun var nestleder og aksjearving. Hun har angivelig aldri vist den store interessen for å overta konsernet og siden hun er bosatt i utlandet ble det ikke ansett som holdbart å ha henne sittende som formann. Heller ikke Jørgen Allers datter, Bettina Aller, overtok den gang, men i stedet gikk formannsposten til Jørgen Allers fetter, Carl Erik Aller som hadde posten frem til han døde i 2011, hvor Richard Sand overtok.

Selv om Susanne Aller ikke har vist interesse for konsernet er det likevel hun som sitter på den største delen av de bestemmende A-aksjene. Aller Holding A/S er et aksjeselskap og har en aksjekapital på 4,5 millioner A-aksjer og 13,5 millioner B-aksjer.

Formann forlot posten

A-aksjene gir i motsetning til B-aksjene stemmerett og de kan bare erverves av etterfølgerne av konsernets stiftere, Carl og Laura Aller, samt av Aller fond og Aller Holding A/S selv. Susanne Aller eier omkring 25 prosent av A-aksjene og dermed også av stemmene mens 50 prosent av A-aksjene eies av Allerfondet som ledes av tre medlemmer av Aller-familien, heriblant Bettina Aller.

Det var blant annet de tre medlemmene av Allerfondet som gikk imot den nå tidligere formannen for Allerfondet, Linda Nielsen, som overraskende valgte å forlate formannjobben sin i forbindelse med Se og Hør-skandalen. Hun hadde krevd en mer omfattende undersøkelse av omfanget av den interne undersøkelsen hos Aller, men det var ikke de andre i fondsstyret villige til.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *