Mat

 Terje E.

Forskjellige vinkvaliteter

Forskjellige vinkvaliteter

Disse forskjellige vinkvalitetene nevnt her gir et mangfold av smaksopplevelser og stiler som kan passe til ulike preferanser og anledninger. Når du velger en vin, er det viktig å vurdere hvilken kvalitet som passer best for måltidet eller stemningen du ønsker å oppnå. Om tørre viner Tørre viner er en av de mest populære vinkvalitetene […]

 Terje E.

Zind Humbrecht – Vingårdsbesøk og smaksnotater

Zind Humbrecht – Vingårdsbesøk og smaksnotater

Alsace har et mangfold av vindyrkere som lager rike og presise viner av forskjellige hvitvinsdruer. Området er derfor veldig attraktiv å bruke for Sommelierer som skal matche ulik mat, men også for privatpersoner som ønsker å smake karakter og mineralitet. Domaine Zind Humbrecht er en av områdets ypperste vinprodusenter. Jeg hadde gleden av å besøke […]

 Terje E.

Celebrity Edge lanserer unike restauranter med Michelinretter

Celebrity Edge lanserer unike restauranter med Michelinretter

Med skipet Edge etablerer Celebrity Cruises en helt ny skipsklasse. Selskapet vil endre cruiseopplevelsen til sine gjester med banebrytende ny design og teknologi. En av de viktigste inspirasjonskildene er ønsket om å bringe opplevelsen av destinasjonene nærmere gjesten. Kulinariske matopplevelser med lokal inspirasjon Celebrity Edge har stort fokus på å gjøre destinasjons-opplevelsen mer tilgjengelig. Den […]

 Terje E.

Sammenlikne priser på catering

Sammenlikne priser på catering

Hos Cateringo kan du sammenlikne priser på catering. De har valgt ut 10 erfarne cateringer gjennom en lang prosess, som får lov til å selge maten sin gjennom dem. Frem til nå har de servert over 3900 fornøyde kunder, og leverer lunsj til over 250 bedriftskunder hver dag. Det er tydelig at kundene liker konseptet; […]

 Terje E.

Ølsmaking – dette bør du være oppmerksom på

Ølsmaking – dette bør du være oppmerksom på

Den jevne forståelsen av øl har de siste årene gått fra å kun være pils og kanskje juleøl til å bli et bredt register av ulike øltyper. Mange har startet å brygge sin egen øl og eksperimenterer med ulike smaker og variasjoner. Ølsmaking har som en naturlig forlengelse av dette også blitt populært. Barer og […]

 Terje E.

Slik gjør du usunne retter sunnere

Slik gjør du usunne retter sunnere

Her er en rekke tips til hvordan du kan gjøre hurtigmaten din måltid litt sunnere. Generelt handler det i om å spise etter de offisielle kostrådene. Gjør du det har det ikke den store ernæringsmessige betydningen hvis du spiser hurtigmat kun ca. en gang i måneden. Se også harde fakta her. Pizza Pizzaen er i […]

 Terje E.

Kingsize mat og drikke, fint salgstriks

Kingsize mat og drikke, fint salgstriks

En lang rekke matvarer finnes i dag i nye og større utgaver, såkalt Kingsize. For matvarer som brus, godteri, sjokolade, is og chips er porsjonsstørrelsene blitt større. I dag er ispinnen magnum og sjokoladebaren kingsize. Men selv hverdagsprodukter som melk, juice og cornflakes finnes nå i megastørrelser. De fleste forbrukerne er glade for utviklingen da […]

 Terje E.

Varmelamper på mat

Varmelamper på mat

Oppvarming av mat er et tema på gatekjøkken, noe mat ligger ofte under varmelamper og blir gammel og fordervet. Men det kan fungere i kortere perioder. Ikke kjøp mat som du ser har ligget lenge under varmelampe, du ser det på maten, om den har skorpe eller er rynkete skal du holde deg unna. Eks. […]

 Terje E.

Hvor utbredt er ferdigretter og utespising?

Hvor utbredt er ferdigretter og utespising?

Det kan nå og da i mediene tegnes et bilde av at nordmenn i større og større grad spiser hurtigmat og ferdigretter, lager mindre mat selv og i større grad spiser utenfor hjemmet. Det bildet holder imidlertid ikke stikk hvis man ser på kostundersøkelsene, som man gjennomfører. Helhetsbildet er at de norske måltidsvanene er svært […]

 Terje E.

Hva inneholder hurtigmat

Hva inneholder hurtigmat

Hurtigmat, kjøpt på gaten er en lett og rask løsning, men også ofte en fetende løsning. Ofte er hurtigmat svært energitett. Det betyr at det er mange kalorier i maten, men den fyller ikke særlig mye i magen. Man spiser lett alt for mye, også fordi det er alt for mange kalorier i en porsjon […]

 Terje E.

Unngå smitte fra bær og grønt

Unngå smitte fra bær og grønt

Slik kan du unngå smitte fra importert frukt og grønt     Skyll salat og bær i eddikvann (et halvt til kvart glass til et par liter vann. La salaten ligge i 2-3 minutter. Bruk sterk eddik med 35 prosent, ikke 7 prosent eddik). Dette kan også brukes på jordbær og andre bær uten at kvaliteten […]

 Terje E.

Godkjenning og kontroll av plantevernmidler i mat

Godkjenning og kontroll av plantevernmidler i mat

Fakta om godkjenning og kontroll av plantevernmidler i mat     I Norge er det bare lov å bruke plantevernmidler som er godkjent av Mattilsynet. Det settes strenge krav til midler som skal godkjennes, spesielt med tanke på uheldige effekter i forhold til helse og miljø.     For å sikre at restnivået i mat er helsemessig […]

 Terje E.

Hvorfor kan man ikke drikke saltvann?

Hvorfor kan man ikke drikke saltvann?

På filmer ser man ofte skipbrudne som holder på å dø av tørst. Er det så farlig å drikke sjøvann? «Vann, vann overalt, men ikke en dråpe å drikke», lyder et kjent engelsk sjømannssitat. Det er vitterlig en dårlig idé å drikke saltvann – faktisk kan det bety den visse død. Sjøvann inneholder nemlig ca. […]

 Terje E.

Hva er Vegemite?

Hva er Vegemite?

Australsk nasjonalspise i fare. De australske matvaremyndighetene har kastet seg over en av australiernes nasjonalretter. Vegemite anses å være medvirkende årsak til den omseggripende fedmeepidemien. Den mørkebrune substansen inneholder blant annet åtte prosent salt. «Vegemite» hevdes å inneholde helseskadelige mengder av salt, men australierne er likeglade og vil ikke for alt i verden unnvære yndlingspålegget […]

 Terje E.

6 ting du ikke må sette i ovnen

6 ting du ikke må sette i ovnen

Er du også gal etter å tilberede maten din i ovnen? Du er ikke den eneste. I en travel hverdag sverger mange av oss nemlig til den firkantede kjøkkenhjelperen som lager maten ferdig til oss mens vi kan konsentrere oss om noe annet. Selvfølgelig kan du sette maten din i ovnen, men du skal være […]

 Terje E.

Viktige tips til kjøtt på grillen

Viktige tips til kjøtt på grillen

Når vi skal hygge oss og spise utendørs med familie og venner så griller vi oftere og oftere. Terrassen og hagen er den gode rammen om et godt måltid der duften av trekull menger seg med den friske luften i de lange milde vår- og sommeraftener. For mange mennesker er kjøtt en sentral ingrediens på […]

 Terje E.

Grillhygiene – grill med omtanke

Grillhygiene – grill med omtanke

Når du griller skal det skje med omtanke. Utover at det er viktig å huske på vanlig god grillhygiene er det også viktig å være oppmerksom på å redusere mengden av de helseskadelige stoffene som setter seg i de grillde matvarene og som kommer fra røyken fra grillen. For de fleste mennesker som spiser variert […]

 Terje E.

Enkelt å kutte opp cherrytomater

Enkelt å kutte opp cherrytomater

Tomater er godt i mange slags mat, men det er ikke bare enkelt å dele mange cherrytomater raskt. Med skjem kniv og store finger kan man fort risikere at det ikke bare er tomatene som blir delt… Og tomatene blir fort klemt sammen hvis ikke kniven er skarp, tidkrevende er det også. Se på denne […]

 Terje E.

Rask video som får deg til å spise økologisk

Rask video som får deg til å spise økologisk

Artig video om sprøytmidler og mat. Alt vi spiser (unntatt det som er økologisk) er sprøytet. Kjemikaliene fører til sydommer. Vi kan spare kroppen vår for mange kjemikaler om vi velger økologisk.

 Terje E.

Enkel info om mat og holdbarhetsdato

Enkel info om mat og holdbarhetsdato

Hvor mye skal man vektlegge matvarenes datomerking? Noen følger disse slavisk, mens andre er rundere i kantene når det kommer til best før-datoen. Er du av førstnevnte type bør du lese videre, for datomerkingen er ikke noe en bør bruke som en «regel» på når mat bør kastes. Gjennomsnittsnordmannen kaster 70 kilo mat per år, […]

 Terje E.

Grønn mandag! Rask matinfo

Grønn mandag! Rask matinfo

Nei, ikke blåmandag men grønn mandag. Det å spise kjøtt og fisk er godt for kroppen, men det å spise grønnsaker er hakket bedre. Grønn Mandag er dagen hvor du skal fokusere på det grønne, du skal droppe kjøttet eller fisken. Nå sier noen «Jeg er da ingen kanin» og det er helt korrekt, du […]

 Terje E.

Cajun style!

Cajun style!

Her om dagen stakk vi innom New Orleans i Oslo, dette er en resturaunt som serverer mat «Cajun Style». For deg som ikke vet hva «Cajun Style» så er dette en spesiell type mat som kommer fra Louisana i USA. Historien er slik at Louisana ble hjemmet for mange fransktalende immigranter som ble deportert fra […]

 Terje E.

Sushi i butikk – Rask mat

Sushi i butikk – Rask mat

Sushi er noe som svært mange nordmenn koser seg med og underskrevede har vært å testet ut Sushi hos Rema 1000. Dette dog med en smule skepsis da nettopp en av nøkkelfaktorene for god sushi er at den er fersk. Men nå har det gått så mye rykter om at den sushien man får kjøpt […]

 Terje E.

Verdens kjøkken: Kina

Verdens kjøkken: Kina

Det kinesiske kjøkken finnes over hele verden. Selv de minste byer i land langt unna (for eksempel Norge) har som oftest en kinarestaurant. Det er liten tvil om at det kinesiske kjøkken er svært innflytelsesrikt og har påvirket matkultur over hele verden; tenk bare på for eksempel wok, nudler og sushi (som visstnok skal være […]