Kan du enkelt lage en lampe av en colaflaske?
Lamper som gjenbruk av ting som ikke bruker strøm er både en grønn og artig idé. Men kan du skape lys ved å sette opp en tom plastikkflaske gjennom taket og bruke den som lampe?
Ja. Det er mulig å lyse et rom opp ved hjelp av en flaske i taket – f.eks. en colaflaske.
Hvordan virker en flaske som lampe?
Hvis du lager et hull i taket og setter en gjennomsiktig tom plastikkflaske med en buet bunn i hullet vil lyset komme ned gjennom flasken.
Den buede bunnen på flasken skal vende nedover, og flasken skal være fylt med vann. Det er viktig at det tilsettes noe til vannet, slik at det ikke råtner – f.eks. klor.
Når solens stråler treffer flasken samles de og svinges nedover. Og når lysstrålene treffer den buede bunnen blir strålene brutt og sprer ut lys i rommet. I praksis kommer det samme mengde lys ned som om du hadde borret et hull i taket. Men rommet føles mer opplyst på grunn av flaskens buede bunn som sprer ut lyset.
Hvilke steder kan metoden best brukes?
Flasken virker bare i dagtimene, hvor det er lyst, og solen skinner. Derfor vil den mest være en artig gimmik i Norge og du bør ikke bruke den i et hus hvor det kan være fare for at vann renner inn hvis hullet rundt flasken ikke er skikkelig dekket til. Flaskelyset kan evt. brukes i en redsskapsskur eller et lekehus.
Til gjengjeld har flaskelampen berettigelsen sin i fattige land i f.eks. slumkvarterer hvor boliger ikke er koblet til strømnettet eller hvor folk er så fattige at de ikke har råd til materialer som vinduer eller lyspærer.
Les også: Gode råd om innendørs belysning
Det er også andre fordeler ved flaskelampen enn bare de økonomiske. I land med ekstreme værfenomener kan det være upraktisk å ha et overlysvindu fordi det f.eks. kan bli ødelagt av skybrudd med heftig regn.
Flaskelampene kan også forhindre branner fordi fattige beboere ikke trenger å ty til hjemmelagede, farlige elektriske installasjoner. Og det er en mer økologisk forsvarlig løsning enn lyspærer.