Internet of Things utgjør en egen sikkerhetsrisiko
Bruken av Internet of Things (IoT) har økt kraftig de siste årene, noe som har ført til en bransje som omsetter for mer enn $ 100 milliarder årlig, og en forventning om kraftig økning de neste årene. Antall enheter i private hjem og bedrifter som er koblet til IoT har også vokst kraftig de siste årene, noe som bringer en rekke nye sikkerhetsrisikoer på banen.
Det faktum at stadig flere enheter kobles til internett har nemlig ført med seg en rekke utfordringer. Dette skyldes at mange av disse enhetene har dårlig sikkerhet, noe som gir en inngang for angrep på private nettverk. Eksempelvis ble 300.000 IoT-videokameraer hacket i oktober 2016 ved at hackere fant en svakhet i en bestemt modell fra produsenten.
Disse ble deretter benyttet til et målrettet angrep mot flere sosiale medier, noe som blant annet førte til at Twitter sin nettside var nede i nesten to timer. For å unngå at IoT-enhetene dine utsettes for angrep, skal vi se nærmere på noen av de vanligste risikoene og hvordan du kan styrke sikkerheten på enhetene dine.
Hvilken risiko bringer IoT med seg?
Utfordringen som knyttes til IoT er at kvaliteten på sikkerheten hos ulike produsenter er variabel. Dette skyldes at mange har hoppet på trenden med IoT, men ikke alle har teknologien eller kapasiteten til å tilby løpende oppdateringer. På denne måten eksponeres hjemmenettverket ditt ved at ulike enheter har svakheter i sin egen sikkerhet.
I Norge har det blitt stadig mer populært med fjernstyring av applikasjoner for ulike husholdningsapparater, noe som krever at disse er tilkoblet ditt lokale nettverk. Noen eksempler på dette kan være robotstøvsugere, fjernstyring av lys, smart-TV-er og babymonitorer. Problemet oppstår når disse enhetene blir utdaterte, men fortsatt er koblet til WiFi. Når oppdaterte du eksempelvis programvaren på støvsugeren din sist?
Mange glemmer nemlig å oppdatere programvaren på IoT-enhetene sine, noe som skaper potensielle svakheter som hackere kan benytte seg av. På denne måten kan de få tilgang til ditt private nettverk, eller de kan komme seg inn på bedriftsnettverket ditt ved hjelp av ulike enheter. Vi har tidligere sett flere eksempler på dette, noe som er den primære risikoen knyttet til at stadig flere enheter kobles opp mot IoT. Så hva kan du egentlig gjøre med dette? Det skal vi se nærmere på i de neste avsnittene.
Slik kan du styrke sikkerheten din med IoT
Mobiltelefonen var lenge en av de mest utsatte punktene for personvernet vårt, men dette ble løst med en VPN for iPhone. Imidlertid har den økte sikkerheten på telefoner ført til at hackere ser etter nye svakheter, og mange har funnet dette i IoT. Vi skal derfor se nærmere på noen enkle tiltak du kan gjøre for å sikre personvernet og nettverket ditt.
Sterke passord
Antallet passord man må huske i hverdagen blir stadig større, noe som har ført til at mange foretrekker å bruke det samme passordet flere steder. Dette øker risikoen for omfattende hackerangrep, og bør derfor være noe man unngår i så stor grad som mulig. Vi anbefaler derfor at man har sterke, unike passord på alle innlogginger, og heller benytter seg av en passord-administrator for å holde styr på de ulike passordene.
På denne måten sikrer du at alle kontoer har sitt eget passord, men du trenger fortsatt bare å huske ett enkelt passord for raskere tilgang. Pass på at du bruker en pålitelig passord-administrator fra en anerkjent utvikler, og unngå lagring av passord i nettleseren din.
Oppdatert programvare
Vi har allerede vært inne på det, men utdatert programvare er en av de største svakhetene IoT bringer med seg. Du bør derfor etablere gode rutiner for å oppdatere alle nødvendige enheter på en regelmessig basis, slik at alt på nettverket har de nyeste sikkerhetsoppdateringene.
Produsenter er pliktige til å tilby oppdateringer for programvaren sin for å opprettholde standarden, og mange av disse oppdateringene inneholder viktige sikkerhetsforbedringer. Pass derfor på at både støvsuger og kjøleskap har de nyeste oppdateringene, så blir det vanskeligere for andre å lure seg inn på nettverket.
Installer VPN på ruteren
For at hackere skal kunne komme seg inn på nettverket, er de avhengige av å finne enheter på nettverket ditt. Det kan derfor være et godt sikkerhetstiltak å installere en VPN på ruteren din for økt sikkerhet. Ved å installere en VPN på ruteren fremfor individuelle enheter vil alle tilkoblinger krypteres gjennom VPN-en. Dette vil sørge for at all utgående trafikk er kryptert, slik at potensielle svakheter blir vanskeligere å oppdage.
På denne måten vil det bli betydelig vanskeligere for hackere å oppdage ulike enheter på nettverket ditt, noe som gir et ekstra lag med beskyttelse mot hackerangrep. Men du bør fortsatt sørge for at alle enheter er oppdaterte, slik at du har best mulig sikkerhet på nettverket. Du bør også undersøke om den aktuelle ruteren er kompatibel med en VPN installasjon.