Hvilken type toalett er best på hytta?
Når man skal oppgradere hytta er det faktisk en del valgmuligheter angående toalettet, og ettersom Norge har så mange hytter uten innlagt vann og strøm er det mange kreative og ikke minst gode løsninger.
For de aller fleste er nok prisen avgjørende for valget av toalettet, men det som er viktig å tenke på er at den også må være billig i bruk. Det er spesielt viktig om det er mange som bruker hytten, eller om den blir brukt veldig hyppig. For selv om den er billig å installere betyr det ikke at det totalt sett blir det billigst alternativet, så det er lurt å tenke over hvor mye man kommer til å bruke den, og bruke det som et utgangspunkt for å regne ut totalkostnadene ved de forskjellige typene.
Den dyreste løsningen er et vannklosett, altså en do lik den man har hjemme. Den kan enkelt bygges inn i huset, er komfortabel, og lukter lite, så det er ikke rart folk helst vil ha den. Prisen er derimot litt problematisk. Om du ikke kan koble deg direkte på kommunale avløpsnett må man ha en egen septiktank, noe som kan koste mye. Det kan fort bli snakk om 20 00kr for toalettet og septiktanken sammen. I tillegg er det ikke alle som får tillatelse eller har mulighet til å bygge en septiktank på hytta, for dette må man altså søke til kommunen om byggetillatelse for.
Dersom du bruker hytta flittig og skal ha et vanlig vannklosett kan det lønne seg å bruke en mer vannvennlig løsning som minispylingstoalett eller vakuumtoalett. Disse bruker mye mindre vann enn vanlige klosetter, noe som da sørger for at man slipper å tømme septiktanken like ofte. Tømming av septiktanken koster nemlig gjerne 2 000 til 3 000kr, men kan bli dyrere om man bort langt vekk fra andre folk.
Et annet alternativ til hytter med innlagt strøm er forbrenningstoaletter. Disse brenner opp alt avfallet til aske, noe som gir en luktfri do og lite avfall. Disse er et godt alternativ til toalett på hytte, men er også litt dyre. Selve toalettet pluss montering koster gjerne rundt 25 000kr, og filteret som kreves for å fungere gjør at det fort koster oppimot én krone per gang man bruker den. I tillegg trenger man jo å betale for strømmen den bruker.
Om man ikke har innlagt vann og strøm kan man vurdere et biotoalett. Disse fungerer slik at avfallet legges i kammer hvor de blir omgjort til kompost, og derfor finnes de i både store og små varianter. Små varianter av et biotoalett har de fleste plass til, men da har den ikke så mange kamre til avfall. Dette fører til litt lukt, men likevel mindre enn ved en vanlig utedo. Et større toalett kan for eksempel ha egne kamre under hytta, noe som betyr omtrent ingen lukt, og lite vedlikehold.
Om du har innlagt strøm kan man bruke biotoalett med en liten bonus: nemlig å bruke oppvarming til å gjøre komposteringen kjappere. Da luker det ennå mindre, og det er fortsatt et rimelig alternativ. Prisen på et biotoalett kommer trolig på en plass mellom 10 000 og 20 000kr til sammen, avhengig av størrelse.
En siste løsning er et godt, gammeldags utetoalett, noe som er det mest vanlige på hytter. Stort sett kan dette bygges selv, og da blir kostnadene gjerne veldig små. Om du har en lavbudsjettshytte er det helt klart billigst og enklest å bygge en utedo, men denne har jo åpenbare svakheter som at man må ut for å gå på do, samt at den lukter mer enn alternativene.