Terje E.

Hva er Bambus?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Bambus er en fellesbetegnelse for ca. 1000 arter fordelt på 80 slekter som danner en egen underfamilie av gressfamilien. Den forekommer i tropiske og subtropiske områder over hele verden. Ca. 45 slekter med i alt ca. 600 arter forekommer i Asia og 20 slekter med 400 arter i tropisk Amerika.

Les mer: Om bambus

Over halvparten av de asiatiske artene forekommer i tempererte områder. Ingen arter er naturlig forekommende i Europa eller vestasia. Det beskrives fremdeles nye arter av bambus. «Stråene» er mangeårige og flere meter høye (hos enkelte arter opp til 40 m), er forsynt med kisellegemer og er ofte meget harde. Blomstene har oftest tre store svulmeskjell og seks støvdragere, de er dermed mindre reduserte enn hos annet gress.

Ordet bambus kommer via nederlandsk og portugisisk fra tysk, oprinnelig enten av kanaresisk bantu eller malayisk (še) mambo «bambus».

Les også: Bambus skjærebrett – rengjøring og vedlikehold

Blomstringen skjer ofte med mange års mellomrom og kan være synkronisert over store områder. Etter blomstring dør plantene og bambusen forsvinner plutselig fra store områder, noe som varsler harde tider for de dyrene som lever av bambus, f.eks. pandaen. Mange bambusgrupper er fremdeles lite kjent pga. den sjeldne blomstringen, og klassifikasjonen er også på mange områder usikker.

Kineserne valgte bambusalderen
Man mener at kineserne hoppet over steinalderen på grunn av de mange bruksmulighetene som bambus gir.
Det er bare gjort noen få funn av steinverktøy i Kina og derfor har noen forskere utviklet en teori de kaller for bambusteorien. De mener at fordi bambus lett kan bearbeides og bli til holdbare redskaper har behovet for steinverktøy ikke vært til stede.

Kineserne har i mange hundre år brukt bambus til kniver, spyd, vannrør, byggematerialer, hytter, hus, stillaser, kurver, skåler, gulv, matter og så videre.

Les også: Bambus eller bomull – hva er best?

I begynnelsen av 1400-tallet reiste admiral Zheng He etter ordre fra den kinesiske keiseren ut i verden på oppdagelse.
I flåten hans var over 200 skip som alle hadde bambusmaster og seil av sammensatte bambusmatter. Disse seilene var lette å reparere med ekstramatter og veide vesentlig mindre enn tilsvarende lerretsseil.

De harde og lette bambusrørene brukes til blant annet bygningsmaterialer (f.eks. til stillaser) og møbler, frø og unge skudd av visse arter er spiselige. Etterspørselen etter bambus og bambusprodukter er kraftig økende. Utover den tradisjonelle bruken av bambus i hjemlandene dreier det seg blant annet om eksport av materialer til f.eks. kurvfletting og unge bambusskudd til det, over hele verden, stadig mer populære orientalske kjøkken.

Les også: Bambus som materiale skyter fart

Det er derfor bruk for en økt kunnskap for en bærekraftig utnyttelse av de naturlige bambusforekomstene, ikke minst i Sør-Asia. I mange områder finner man nå også er storstilt dyrking av ville arter.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *