Godkjenning og kontroll av plantevernmidler i mat
Fakta om godkjenning og kontroll av plantevernmidler i mat
- I Norge er det bare lov å bruke plantevernmidler som er godkjent av Mattilsynet. Det settes strenge krav til midler som skal godkjennes, spesielt med tanke på uheldige effekter i forhold til helse og miljø.
- For å sikre at restnivået i mat er helsemessig trygt, settes det grenseverdier for rester av plantevernmidler. Grenseverdiene er fastsatt i forskrifter som håndheves av Mattilsynet, men bestemmes i EU.
- Mattilsynet har det overordnede ansvaret for å føre tilsyn med plantevernmiddelrester i mat, og har et løpende overvåkingsprogram der det tas ut prøver av frukt, grønnsaker, korn, barnemat etc.
- Prøvene til overvåkingsprogrammet blir tatt ut hos importører, grossistlagre, butikker, dyrkere og torg av et utvalg av Mattilsynets distriktskontorer, og blir umiddelbart sendt til analyse.
- Mattilsynet publiserer fortløpende overskridelser av grenseverdiene på sine hjemmesider.
- Les Mattilsynets rapport: Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2011 (PDF).
Kilde: Matportalen.no/Mattilsynet
Import av landbruksvarer til Norge
- Verdien av landbruksvarer importert til Norge i 2011 var på ca. 40 milliarder kroner.
- Totalt har importen økt med 14 prosent i verdi sammenlignet med 2010.
- Import av matvarer til Norge har mer enn doblet seg på 10 år
- Importen av storfekjøtt ble doblet i fjor, og det er ventet ytterligere vekst på 50 prosent i år.
- 38 prosent av kraftfôret er import. I fjor måtte landbruket importere 682.000 tonn kraftfôrråvare for å produsere norsk kjøtt.
- Importen av meierivarer økte med 22 prosent i fjor, og øker i stor grad innen ost og yoghurt.
- Les mer om importutviklingen på SLFs nettside.
Kilder: SSB/Statens Landbruksforvaltning