Eksplosjon av hussopp
Den varme sommeren har skapt perfekte vekstforhold for ekte hussopp. Skadesoppen sprer seg fra kjeller til loft i murbygninger og ødelegger trekonstruksjonen.
– Ekte hussopp er den mest fryktede skadesoppen i hus. Den sprer seg fort og gir en kraftig brunråte. Saneringstiltakene er som regel omfattende og kostbare, sier avdelingsleder Hege Bull Jenssen i Mycoteam.
Rådgivningsselskapet Mycoteam har fått rekordmange henvendelser om ekte hussopp denne høsten, og frembruddet av soppen er mer omfattende enn tidligere.
– En varm sommer har gjort at hussopp som har ligget latent i huskonstruksjoner har utviklet og spredt seg. Får soppen god varme og fuktighet, blomstrer fruktlegemet opp i løpet av sommeren og høsten på samme måte som andre vekster, sier Bull Jenssen.
Befaringer har avdekket flere alvorlige tilfeller av ekte hussopp i hus og bygninger i år. Også nyetablerte soppdannelser har vært oppdaget flere steder, noe som vitner om at soppen har hatt gode forhold denne varme sommeren.
– Vi har sett store flater som nærmest har vært dekket av soppens fruktlegeme oppunder bjelkelag og på vegger. Det angrepne trematerialet i bygget er ødelagt som følge av soppangrepet. Boligeierne er naturligvis fortvilte, sier hun.
Spiser opp treverket
Ekte hussopp, eller Serpula lacrymans, som den heter på latin, er vanligst i eldre bygninger, men sees også i nyere bygninger, i hytter og i fritidsboliger.
– Skadesoppen lever av å bryte ned treverk. Den trenger også tilgang til kalk og basisk materiale i murfuger eller kalkpuss for å vokse. Soppangrepet skjer når trematerialet har en fuktighet mellom 20 til 50 prosent, og temperaturen er mellom 18 til 20 grader, sier Bull Jenssen.
Tre som angripes får først en gråbrun farge. Etter hvert blir veden mer rødbrun og går over i det som karakteriseres som brunråte. Treet får dype skrumperevner, og sprekker opp.
– I selve nedbrytningen frigis vann fra treverket, noe som ofte kan sees på soppens overflate i form av væskedråper. Dette vannet kan også fraktes mange meter i soppens ledningsstrenger slik at soppen kan bryte ned tørre materialer, forklarer Bull Jenssen.
Gjennom flere år kan ekte hussopp arbeide seg på kryss og tvers i murverket i bygningene. Festeklosser, spikerslag og bjelkelag fungerer som matpakker i bygget. Til slutt råtner trekonstruksjonen og går helt i oppløsning.
Ikke forsikret
Ifølge skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring er mange ikke klar over at de bør tegne en egen råte- og skadedyrforsikring.
– En vanlig standardforsikring dekker ikke slike skader. Dersom huseier ikke har en tilleggsforsikring kan det bli fryktelig dyrt, sier Stormoen.
Forsikringsselskapet merker ofte et press på saker som gjelder sopp og råte om høsten.
– Det er gjerne da folk oppdager skadene som har utviklet seg gjennom våren og sommeren, sier han.
Hva kan gjøres?
Oppdager du ekte hussopp i boligen eller på hytta bør fagfolk kontaktes. Det er viktig å stoppe et angrep så tidlig som mulig for å hindre at soppen sprer seg.
– For å bekjempe hussopp må all fukttilgang stanses. Alt angrepet materiale må fjernes, og også tilstøtende tremateriale må tas bort. Sopptrådene kan spre seg over store områder, sier Bull Jenssen.
Nye materialer som erstatter de gamle må være trykkimpregnerte og kappflater må behandles med soppdrepende middel.
– Det er en omfattende jobb å bli kvitt ekte hussopp. Soppen har så kraftig vekst at den kan bore seg gjennom murverk og murfuger. Derfor må også alt av fuger, stein og mur behandles, sier hun.
Hussoppfamilien består av flere sopparter. Falsk hussopp og tømmernettsopp kan i likhet med ekte hussopp være aggressive og angripe treverket, men de trenger høyere fuktighet enn ekte hussopp for å utvikle seg. De gjør derfor sjelden like stor skade som ekte hussopp.