Derfor ligger du søvnløs i varmen
Man kan rett og slett ikke sove når det er altfor varmt. Og det har en forklaring.
Akkurat nå er over sommeren oss. Og det er selvfølgelig deilig at vi endelig kan få luftet sommergevantene, men vi har vel også alle prøvd å ligge en kokvarm natt og snu og vende oss i sengen. Man får rett og slett ikke sove når det er altfor varmt.
Når solen baker ned på oss og temperaturen kryper opp over 25-30 grader så blir man automatisk trøttere, dvask og giddeløs. Da har man mest av alt lyst til å ligge på en solseng og ikke røre en finger.
Men når det så blir kveld og man skal sove, så kan kroppen overhodet ikke finne ro. Det er da paradoksalt. Hvordan skal man så få sove?
Les også: Slik klarer du deg med mindre nattesøvn
Det henger sammen med vår innebygget døgnrytme. Om dagen når det er lyst så er det ikke noe problem at kroppstemperaturen er høy for da har vi bruk for at musklene kan arbeide, og de arbeider bedre ved høyere temperaturer. Men vi har bruk for å senke kroppstemperaturen om kvelden og natten når det er mørkt, for å spare på energien i de timene hvor vi ikke skal jobbe.
Hvis temperaturen er for høy så tror kroppen simpelthen at det fremdeles er dag, da har den vanskelig for å finne ro.
Kroppen har to måter å senke temperaturen på: Gjennom svette og gjennom en økt blodgjennomstrømning tett ved huden, slik at blodet blir avkjølt.
Men hvis temperaturen rundt kroppen er for høy så kan vi ikke avgi varme ved å utstråle varmen fra kroppen, da er det bare en temperaturregulerende mekanisme vi kan ta i bruk, og det er svette. Men å svette krever mye energi og så lenge kroppen bruker energi på å bringe ned temperaturen kan ikke kroppen slappe av og falle til ro.
Les også: Guide til en god nattesøvn
Normaltemperaturen for et menneske er ca. 36,8 grader om dagen, og vi har bruk for å senke den ca. 0,8 grader om natten for å få den optimale energisparende effekten.
Når det blir morgen så stiger kroppens temperatur igjen til cirka 36,8 grader, fordi vi har bruk for å få i gang musklene igjen. Og de har bruk for høyere temperaturer for å komme i gang.
En følsom mekanisme
Hvis kroppstemperaturen faller til 34 grader så er det en rekke organer som slett ikke fungerer som de skal. Og hvis den kommer helt ned på 30 grader, så slutter den å virke. Hvis man derimot har feber og kroppstemperaturen kommer helt opp på 40 grader så er man meget sykt.
Kroppen er i det hele tatt en svært følsom maskin som ikke tåler store temperatursvingninger, så det er ikke rart at en feriereise på et varmt sted eller et par tropenetter hjemme setter den ut av spill.
Kroppen vår arbeider aller best hvis temperaturen i miljøet omkring oss er omkring 20-25 grader. Man kan venne seg til noe annet hvis man f.eks. bor et varmt sted eller er på ferie et varmt sted.
Les også: Søvnapné – en folkesykdom
Vi har ikke det gyldne rådet som gir deg tornerosesøvn i en tropenatt:
Men sett deg utenfor og se på stjernehimmelen. Eller legg deg med passe tynt og kjølig sengetøy og lukk opp vinduene. Det er ikke mye annet å gjøre. Jo, nyt at det er sommer i Norge!
Ikke ta et kaldt bad rett før sengetid. Det kan kanskje nok virke temperatursenkende på kort sikt, men kan til gjengjeld også sette ekstra fart i blodgjennomstrømningen, og da er man like langt.