California innfører økologisk death-row
Fangene skal ha det bra før vi dreper dem, forklarer fengselsinspektøren og henviser til at de innsattene på den økologiske The Really Green Mile får mat uten palmeolje, massevis av plass og mulighet for å komme ut på plenen om sommeren.
Det er en solrik dag i staten California. California gjeninnførte dødsstraff i 1978 og i skrivende stund har over 700 mennesker på death-row i fengselet San Quentin. I dag skal en del av dem på plenen for første gang i år og det har tiltrukket mange byboere fra den nærliggende metropolen San Francisco, blant annet den 32-årige sushikokken Mary Wells.
«Det er flott å se fangene juble og hoppe rundt når de ser solen for første gang på måneder. Jeg har tatt med ungene slik at de kan se at man skal behandle mennesker på death-row skikkelig», forklarer Mary, før hun viser de søteste og morsomste innsatte for sønnen Mark på 7 og datteren Alice på 11.
Hygge og harmoni
Fangenes mulighet for å komme ut på plenen er en del av Californias nye tiltak «The Really Green Mile» som skal gjøre death-row mer økologisk og bærekraftig. Navnet er inspirert av Stephen Kings grøssernovelle «The Green Mile», men ifølge inspektør Geoffrey Chapell handler statens fengselsprosjekt ikke om uhygge, men om velferd og harmoni med naturen.
«De innsattene på The Really Green Mile får mat uten palmeolje fra et lokalt landbruk, og i motsetning til de konvensjonelle fangene har de hele 9 kvadratmeter å boltre seg på samt et stort fellesareal hvor de kan løpe rundt, provosere hverandre og slåss, som de gjorde hjemme i slummen», forteller Geoffrey Chapell som har forsøkt å skape et så hyggelig miljø som mulig med klassisk musikk i høyttalerne og adgang til rent drikkevann døgnet rundt.
Ute av balanse
«Det konvensjonelle fengselssystemet har etter hvert fjernet seg så mye fra områdets opprinnelige økosystem at vi risikerer å komme helt ut av balanse med jordens naturlige prosesser med oppbevaringen av levende vesener som skal drepes for samfunnets beste», utdyper Geoffrey Chapell som håper på å spre idéen om et økologisk fengselsopphold til andre stater som praktiserer dødsstraff.
«Vi er kanskje litt spesielle fordi vi har mange innsatte, men svært få henrettelser mens en stat som Texas jevnlig dreper fangene sine. Men skal de ikke ha det bra før de får den dødbringende sprøyten?», slutter fengselsinspektøren.