Terje E.

Allergibombe i kosmetikk gjør Merethe syk

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Et nytt konserveringsmiddel i såper og kremer gir stadig flere forbrukere allergi.

Overfølsomhet
Litt maskara er alt Merethe bruker etter at hun er blitt allergisk for stoffet MI, methylisothiazolinone. Kremer og såper hun bruker nå må være allergimerkede og fra merker som hun kjenner til.

Historie:
UV-lampen lyser på de røde tørre flekkene som har bredt seg utover Elisabeth Svendsens rygg. Sykepleieren setter en selvlysende tusjstrek rundt hver flekk som er et utslag av allergi. På bordet ligger en tegning av ryggen med lappetestens 80-90 forskjellige stoffer. De skal avklare hva Elisabeth ikke tåler. En flekk i skulderhøyde avslører at den 30-årige kvinnen er en av stadig flere nordmenn som rammes av allergi av et stoff kalt MI. MI er forkortelse for methylisothiazolinone, et konserveringsstoff som er på fremmarsj etter at mange forbrukere vil ha produkter uten parabener.

«Jeg fikk en svært kraftig reaksjon i hele ansiktet. Men jeg ante ikke hvorfor», sier Merethe og tar opp fem forskjellige kosmetikkprodukter og kremer fra vesken. Den allergiske reaksjonen kom i sommer og ga henne hevelser, øm og brennende varm hud og så opphovnede øyne at hun hadde problemer med å se. Mange uker i strekk måtte hun unngå solen og forsøke å komme seg igjen. Mistanken faller på en liten tube BB-krem fra Maybelline. Sykepleier Hanne Knutsen tar tuben til vinduet for å finstudere deklarasjonen.

«Det er nesten umulig å lese. Men ja, stoffet er i kremen, det står her», fastslår hun og sender Merethe videre til en lege, som skal avgjøre hvordan hun skal behandles.

Allergitilfeller boomer
For Merethe er det noe nytt å skulle overveie hva som er i kremer og pleieprodukter. Først da hun ble gravid med sin nå halvannet år gamle datter, Carla, begynte huden hennes å bli svært følsom.

«Jeg har alltid kunnet bruke all slags krem og kosmetikk. Jeg bare kjøpte det første og det beste, men plutselig slo det kraftig ut», sier Elisabeth Svendsen, som ikke kunne finne ut ut hva som utløste allergiene.

Men legene er blitt altfor vant til å se tilfeller som hennes sier seniorforsker og ph.d. Michael Windmaster.
«På bare fire år er antallet pasienter som er allergiske overfor MI mer enn tredoblet. Det er alarmerende at det går så raskt», sier han.

Mens det i 2009 var 1,3 prosent av pasientene som fikk behandling som reagerte på stoffet, gjelder det i dag 4,7 prosent. I 2009 fant man 10 tilfeller, men i 2013 hadde det inntil 1. oktober vært 37 pasienter som ble syke av MI. De er bare toppen av isfjellet, konkluderer allergispesialisten. Mange har allergien uten å få det avklart.

Samtidig viser markedsundersøkelser i 2011 og 2013 at det allergifremkallende MI brukes oftere i kosmetikk og pleieprodukter. I 2011 ble stoffet funnet i 1,5 prosent av produktene. To år senere fant forskerne ut at 3,3 prosent av de 1795 undersøkte produktene inneholdt MI.

«Noe tyder på at flere produsenter bruker MI etter at parabenene er blitt så utskjelte og fjernes fra mange produkter. Parabener er jo ikke allergifremkallende, men en del av dem er mistenkt for å være hormonforstyrrende. Det har gjort forbrukerne skeptiske overfor alle parabener, sier Michael Windmaster.

De fleste produktene med MI er helt vanlige ansiktskremer, bodyshampoo, våtservietter og hårvoks fra kjente merker som Lancome, Nivea, Huggies og Schwarzkopf.

«Det er svært bekymrende at så mange får allergi for MI selv om vi bare finner det i litt over 3 prosent av produktene. Det viser jo at hvis det blir brukt i stadig flere produkter vil det være mange flere som utvikler allergi», sier Michael Windmaster.

Det skal bare være 0,0005 prosent MI i et produkt før en del av MI-allergikerne reagerer. Siden 2005 har det vært tillatt å bruke 0,01 prosent) MI i pleieprodukter og kosmetikk. På den bakgrunnen har Michael Windmaster og kollegene hans advart om allergifaren og stoffet skal bli revurdert i EUs vitenskapelige komite for forbrukersikkerhet.

«Vi tok opp saken da vi fikk advarsler for to år siden. Siden har andre land bakket opp, fordi de også kan se en stigning i antallet allergitilfeller som følge av MI».

Komiteens konklusjoner kommer antagelig i høring i slutten av oktober 2013 og man forventer at den skal danne basis for nye regler omkring MI i kosmetikk.

Merethe kan imidlertid ikke vente på komiteens arbeid. Fra i dag må hun unngå alle produkter med MI og et lignende stoff, MCI (methylchloroisothiazolinone), opplyser hun.

«Nå skal du hjem og rydde litt i produktene dine og passe på å lese deklarasjoner i fremtiden», sier legen og minner om at MI også kan gjemme seg i husholdningsprodukter eller de våtserviettene som Merethe bruker når datteren skal ha skiftet bleie.

Forskjellige kremer skal behandle de allergiske reaksjonene som også har vist seg i Merethes ansikt, men det kan ta tid før det virker.

«Det kan gå noen måneder hvor huden skal lære å slappe av igjen fordi den er satt i en form for alarmberedskap», sier legen og sørger for at Merethe får et ark med navnene på de stoffene som hun ikke tåler. Det lille arket skal ligge i pungen slik at hun alltid kan ta det fram når hun kjøper hudpleieprodukter eller annet som kan inneholde MI.

«Det er ingen mennesker som kan huske de der lange ordene utenat», konstaterer Merethe tørt.

Merethe er glad for å få avklart hva som feiler henne. Men hun er misfornøyd med at hun kan bli utsatt for allergifremkallende stoffer som MI.

«Det gjør meg utrygg som forbruker at man kan reagere så voldsomt på en BB ansiktskrem som er så lett tilgjengelig og ekstremt eksponert», sier hun. Enda verre er det hvis MI finnes i kremer og såper som markedsføres som særlig milde og uten parabener, mener hun.

«Når noe ser ut som om det er naturlig og mildt og grønt skal det jo være overensstemmelse med det som er i. Ellers er det misvisende, og så mister jeg i hvert fall tilliten til det», sier Merethe.

Hun vil fremover styre utenom MI og problematiske stoffer ved å velge miljø- og allergimerkede produkter.

Les også: De mest allergifremkallende skjønnhetsproduktene

Maling og rengjøring med MI
Selv om Merethe unngår kremer og kosmetikk med MI risikerer hun å bli utsatt for stoffet via maling, håndsåper og andre produkter, som inneholder konserveringsmiddelet.

«Problemet er at du kan møte stoffet massevis av steder uten at du ved det. Både i produkter hjemme, i såpen på arbeidsplassen din eller i maling», sier Michael Windmaster og påpeker at selv ikke Svane-merket maling er fri for det allergifremmende stoffet.

Han har samlet testresultater fra hele Europa og her er antallet allergirammet enda høyere. I noen land tåler opp mot 12 prosent av pasientene ikke MI og 50.000 tyskere er allergiske overfor stoffet.

Merethe så gjerne at MI helt ble fjernet fra alle produkter.
«Stoffer som MI burde ikke finnes i produkter i dagens Norge hvor man ellers har tøffe krav til innhold», sier Merethe.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *