Agent, franchise og forhandleravtaler, hvae er det?
Begrepene forhandleravtale og agentavtale er i de fleste tilfellene synonymer for hverandre og det er svært viktige punkter innen mange norske virksomheters virke. I tilfeller hvor det ikke eksisterer et ansettelsesforhold mellom en agent og en samarbeidende virksomhet er det nødvendig med en agentavtale for å sikre de to partenes interesser. Det samme er tilfelle med en forhandleravtale og ikke minst franchiseavtaler.
Med forhandleravtale forstås typisk en virksomhets rett til å forhandle en annen virksomhets produkter for eksempel i Norge. Med franchise forstås det å overta et konsept og f.eks. åpne en restaurant fra en kjent hurtigmatkjede i en norsk by – eller å overta et annet vellykket konsept og videreføre det i Norge under supervision. I begge tilfeller er henholdsvis en forhandleravtale og en franchiseavtale nødvendig for å sikre en tilfredsstillende drift av virksomheten og forholdet mellom de to partene.
Mishold, oppsigelse, vilkår, rettigheter
I forhandleravtaler og franchiseavtaler er det nødvendig å gå inn og spesifisere et vell av forskjellige juridiske punkter. Dette er nødvendig for å komme alle problemer i forhold til senere uenigheter i forkjøpet og forhindre langvarige juridiske tautrekkinger.
Det de fleste forhandlerkontraktene inneholder er spesifikasjon av de tjenestene som skal selges, til hvilken pris, og hvordan avregningen forhandler og produsent ordnes innbyrdes. Men det mange dessverre ikke tar stilling til er punkter som mishold, eventuelle enerett, reklamasjon fra kunder og informasjonsplikt mellom forhandler/franchisetager og produsent/hovedkvarter. Alt dette er viktige punkter som i et vellykket samarbeid vil bli brakt på banen før eller senere og det er derfor viktig å ha skjermet seg mot dem i forveien.
Les også: Hvordan lage en samarbeidsavtale?
Ikke et ansettelsesforhold
En agent, en forhandler eller en franchisetager er ikke ansatt av leverandøren eller hovedvirksomheten. I og med at det ikke foreligger noe ansettelsesforhold er det nødvendig med en grundig og detaljert ansettelseskontrakt. En agent mottar typisk hele betalingen sin i form av provisjon for det utført arbeidet.
Det er mulig å benytte maler til forhandleravtaler og franchiseavtaler. Det vil alltid være mulig med en viss grad av tilpassing og særlig til større eller nye samarbeid kan det anbefales å få juridisk hjelp til å gardere seg mot problemstillinger av enhver ansettelsesrettslig art. I og med at det ikke foreligger noe ansettelsesforhold er det mange potensielle smutthull hvor et påstått avtalebrudd kan skape problemer og en lovgivning ikke regulerer det umiddelbart.
Avtaleloven og andre lover relevante for agenter, forhandler og franchisetagerer tar i en lang rekke henseender agentens side. Derfor vil det umiddelbart være leverandøren som har den største interessen i å utarbeide en forhandleravtale fra starten av – selv om denne naturligvis er med på å sikre skikkelige forhold for begge parter.