Oppvarming på hytta
Når man sitter på fjellhytta i påskeferien er det ikke uvanlig at man må stå skikkelig på for å få den varmet opp, og det er alltids noen som kunne tenke seg å spare litt penger på oppvarmingen.
Så hva er billigst av strømoppvarming fra panelovner og vanlig oppfyring med ved? Akkurat som ved vanlige hus avhenger det av prisen på både strømmen, veden og hvordan type vedovn man har. Om man sitter med en gammel, slitt vedovn får man mye mindre effektivitet på den enn man gjør med nye, moderne vedovner, og man merker veldig godt forskjellen om man har en gammel vedovn på hytta og en moderne en hjemme. Så her må man nesten sette seg ned og regne litt på strømbruket før man kan finne ut om det lønner seg med ved eller strøm til oppvarmingen, men i tidene hvor strømmen ikke er på sitt dyreste er det oftest billigst med paneloppvarming. I tillegg er det jo mye mindre arbeid, både med å fyre opp og å få selve veden til hytta.
I norske hjem har det blitt veldig populært med varmepumpe, men det er ikke like populært med dette på hytter. Noe av grunnen er at det gjerne koster mange tusen kroner for å få en ålreit varmepumpe som klarer å varme opp hele hytta, og at engangssummen dermed blir veldig høy. I tillegg er det jo slik at man ikke bruker hytta like mye som hjemmet sitt, og det går dermed mange flere år før man har spart inn de pengene man brukte på varmepumpa. Så med mindre man bruker hytta veldig flittig er det stort sett veldig liten inntjening ved å kjøpe varmepumpe på hytta. En annen ulempe med varmepumpe er at folk generelt sett har tendenser til å bruke mer varme når man har varmepumpe med begrunnelsen av at det er så billig, og dermed ender opp med høyere strømregninger enn man ville fått ellers.
Et annet problem med varmepumper er at mange av dem har en mistetemperatur på seksten grader. Det er kaldt nok det, men når man ikke er på hytta er det bare tull at man skal varme dem opp. Dermed må man altså koble ut eller slå av varmepumpa hver gang man forlater hytta, og dersom man glemmer det blir det fort unødvendig dyrt. Det er jo verdt å nevne at ikke alle varmepumper har en minimumstemperatur, men det er lurt å sjekke etter når man kjøper den.
I løpet av de siste årene har det blitt veldig populært med fjernstyrt strøm på hytta. Det vil si at man begynner å varme opp hytta en del timer før man ankommer, slik at den er god og varm når man er fremme. Det er flere forskjellige måter å starte oppvarmingen på, men de vanligste er via internett eller ved å sende en SMS.
I likhet med det meste annet er det mange forskjellige tilbydere av «Ring hytta varm»-produkter, og prisen er varierende. Prisene er ofte slik at man betaler en sum for selve boksen man kobler på i hytta, og deretter et månedsbeløp for å bruke tjenesten. Noen leverandører opererer også med et gebyr for selve tjenesten, altså et lite gebyr man får når man sender SMS eller aktiverer oppvarmingen fra internett.