Terje E.

3 av verdens mest ettertraktede mynter

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Som regel er det de sjeldne og gamle mynter, som er ettertraktede blant samlere og som innbringer mye penger hvis de selges.  Men det finnes også helt vanlig norske mynter, som i utgangspunktet kan være mere verdt, enn sin pålydende verdi. Dette skyldes ofte at enten en mynt går ut av produksjon og det blir færre og færre av dem. Men det vanligste årsaken, er nyere mynter og sedler, som ikke har blitt trykt som de skulle. Disse mynter og sedler med feilpreg og feiltrykk, blir da interessante for samlere og dermed penger verdt. Det er ikke ofte det skjer feil ved trykking av penger, men når dette skjer så blir myntene gjerne samleobjekter for myntsamlere. Samme gjelder selvsagt for sedler.

For en stund tilbake, ble det laget en oversikt over noen av de mest ettertraktede mynter med feil og hva de eventuelt er verdt for en samler. Prisen er tatt med utgangspunkt i mynter som ikke har vært i bruk, altså usirkulerte eksemplarer og det en må betale en mynthandler for å kjøpe en slik mynt.

Har du eksemplarer av disse liggende hjemme, kan de helt sikkert selges til mynthandleren, men en må forvente en noe lavere pris. hvis du vil beholde dem så oppbevar dem skikkelig og sikkert i Leuchtturm samlebokser.

De mest ettertraktede myntene:

5-krone uten hull eller med skjevt hull
Det kom en ny 5-krone på markedet i 1997. Denne var en del annerledes enn sin forgjenger, blant annet med et hull i midten og mynten var mindre. Men det ble gjort noen feil når 5-kronene kom på markedet og en del av disse hadde feilpreg. Disse er enten i form av at hullet er plasser skjevt eller at hullet i mynten mangler.  Spesielt 5-kronen med feilplassert hull, er i dag ettertraktet av samlere.
Det er derfor ikke uvanlig, at en slik feilpreget 5-krone, kjøpes for mellom 1000 – 5000 kroner

20-kroner med stjerne
Det kom nye 20-kroner i 2001 og denne ble preget med en stjerne. Det spesielle med denne mynten, er at hele totalopplaget stort sett hadde blitt sendt på markedet før de ble preget med stjernen.
Derfor var det kun 10.000 mynter igjen, som manglet å bli preget. Siden det kun er lagd 10.000 eksemplarer med stjerne, har denne mynten blitt populær blant samlere og kan selges for rundt 1500 kroner.

En populær 2-øring
En av de litt eldre mynter, som fortsatt er veldig ettertraktet, er en 2-øring fra 1968.  I 1968, ble 2-øren kun laget til det vanlige årssettet og det ble derfor kun produsert 3.467 eksemplarer. Dette er det laveste antall produsert av en enkelt mynt på mer enn 100 år. Siden mynten kun ble utgitt i myntsettene, ble disse sett svært ettertraktede og da landets største aviser i tillegg hadde saken på forsiden i 1968 og 1969, måtte alle sjekke om de hadde en slik mynt hjemme. Har du et slikt myntsett liggende hjemme i skuffen, da kan det innbringe en god del penger. Skal en kjøpe et slikt sett hos mynthandleren i dag, koster det rundt 30.000 kroner.

norske-mynter





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *