Bistandsadvokat – ikke ved småsaker
Bistandsadvokater skal ta vare på rettighetene til den fornærmede og eventuelle etterlatte mennesker i en straffesak. Det gjelder både på når saken etterforskes og når det er rettsforhandlinger. En bistandsadvokat brukes f.eks. ikke i konfliktrådet eller i andre typer saker uten kriminelle handlinger.
Hvilke mennesker kan få bistandsadvokat?
To typer mennesker. Det er de som har vært utsatt for en eller flere straffbare handlinger (her kalt fornærmede) samt etterlatte kan ha krav på bistandsadvokat i forbindelse med etterforsknking eller rettsaker. Fornærmede i saker om noen typer seksuelle overgrep kan ha krav på sin egen bistandsadvokat. Det samme gjelder for etterlatte i saker hvor en person som var under 18 år er død som følge av en eller flere straffbare handlinger. Retten kan også oppnevne bistandsadvokater i andre type tilfeller hvis særlige forhold gjør at det er behov for de tjenestene en slik advokat tilbyr.
Les mer om hva en bistandsadvokat tilbyr her.
Bistandsadvokatens rolle i saken
Bistandsadvokaten ivaretar den fornærmede og den etterlattes interesser når det gjelder problemstillinger i etterforskningen samt under rettssaken. Under en rettssak kan en bistandsadvokat på vegne av den fornærmede og den (de) etterlatte stille spørsmål til den som er tiltalt, vitner i saken og og de sakkyndige som vitner. Det gjelder uansett om det fremmes krav om erstatning i saken eller ikke.
Erstatningskrav fra fornærmede og etterlatte
Den fornærmede og de etterlatte har i noen saker krav på erstatning og da har de også krav på bistandsadvokat, da fremmes det erstatningskravet av bistandsadvokaten. Men man må ikke ha en bistandsadvokat for å å fremme et erstatningskrav, det kan man gjøre selv. Forskjellen er bare at i andre saker må fornærmede og etterlatte fremme et eventuelt erstatningskrav for påtalemyndigheten, som så avgjør om kravet skal følges opp.
Reglene rundt sivile krav som en fornærmet eller andre skadelidte i saken har i forbindelse med en straffesak kan man lese om i straffeprosesslovens kapittel 29 (lovdata.no).
Det finnes mange advokater som prosederer erstatningssaker i Norge i dag, flere med dårlig rykte f. eks. Per Danielsen og hans kolleger. Hvis man ønsker hjelp i erstatningssaker må man være ekstra påpasselig med å velge rett advokat, velger man feil kan man raskt tape erstatninger man burde fått. Man skal ikke ta lett på dette, før man velger en slik advokat så bør man finne ut hva slags saker advokaten tidligere har vunnet, og hva slags saker som er tapt.
Hva skjer under rettssaken?
Når den fornærmede og den (de) etterlatte har krav på en bistandsadvokat, skalden fornærmede forklare seg før den tiltalte skal forklare seg under hovedforhandlingen. Hvis etterlatte som skal forklare seg, kan retten bestemme at de etterlatte skal forklare seg før den tiltalte. Fornærmede og etterlatte med bistandsadvokat har rett til å kommentere bevisførselen underveis i rettsforhandlingene, og de har rett til å komme med en sluttbemerkning. Dette bør gjøres med veiledning fra bistandsadvokaten deres. Det er ofte en stor trygghet å ha en bistandsadvokat med seg i en rettsak.