Terje E.

Solcelletyper – det finnes tre forskjellige

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Solceller kan grunnleggende deles opp i tre typer, som alle er basert på silisium. Dessuten finnes det enkelte typer basert på kobber. Silisiumtypene er de mest vanlige, og det er de vi beskriver her. Typene har forskjellige egenskaper, noen typer kan passe bedre til næringsbygg mens andre er mer egnet til privatbruk.

Monokrystallinske solceller

solcelle-multi-mono-krystalisnk-2-amorfeMonokrystallinske solceller er som standard svarte eller grå med en ensartet overflate. De er skåret av en rund silisiumblokk og har derfor som standard runde hjørner. Men ofte blir cellene skåret til i kvadrater, for å få mindre avstand mellom cellene i panelet og dermed oppnå en tetter pakking i det ferdige modulen. En tettere pakking gir en høyre virkningsgrad.

Oppbygning og ytelse:
De enkelte cellene er plassert på et metallgitter som fungere som kontaktnett. Cellene blir montert mellom to lag glass eller mellom et lag glass og et lag plast. Ofte er de montert på en hvit bakgrunn som reflekterer det lyset som faller inn mellom cellene, dette er med på å holde modulens temperatur så lav som mulig, noe som gir den høyeste effekten. Monokrystallinske celler er de mest effektive, men også de dyrene. Modulvirkningsgraden er imidlertid avhengig av hvor tett cellene er pakket.

Effektivitet:
Ca. 14-16 %. Årlig utbytte 130 kWh per m2.

Levetid for monokrystallinske celler
Deres typiske levetid er ca. 40-50 år, imidlertid forventes det at cellene holder lengre. Imidlertid må man forvente å måtte skifte nettinverteren/vekselretteren i løpet av solcelleanleggets levetid, da den ikke forventes å holde mer enn 10-20 år, avhengig av type og fabrikat.

Les også: Plassering av solceller

Multikrystallinske solceller

solcelle-multi-mono-krystalisnkMultikrystallinske solceller består av store silisiumkrystaller som dannes ved støping i en form. De forskjellige krystallretningene i cellen gir solcellen en «levende» overflate som gir et blålig fargespill.

Oppbygning og ytelse:
De fleste standardpaneler leveres med fast ramme, men kan også leveres rammeløse. Rammeløse moduler er spesielt velegnede til bygningsintegrasjon hvor solpanelet for eksempel kan inngå som erstatning for glass. Multikrystallinske solceller har ofte en litt lavere virkningsgrad, men pakkingen i modulen er ofte tettere, slik at det veier opp for cellenes lavere virkningsgrad.

Effektivitet:
Moduleffektivitet Ca. 12-14 %. Årlig utbytte: 120 kWh per m2.

Levetid for multikrystallinske celler:
Typisk levetid er ca. 40-50 år, imidlertid forventes det at cellene holder lengre. Man må forvente, å skulle skifte nettinverteren/vekselretteren i løpet av solcelleanleggets levetid, da den ikke forventes å holde mer enn 10-20 år, avhengig av type og fabrikat.

Les også: Slik fungerer solceller – 10 gode råd

Amorfe eller tynnfilm solceller

Amorfe solceller opptrer i tynnfilmform. De kjennes fra for eksempel kalkulatorer. Tynnfilmsolceller har en homogen mørk overflate. De kan lages i en så tynn film at lyset kan skinne igjennom og dermed kan brukes til å tone ruter.

Oppbygning og ytelse:
Effekten på tynnfilmsolceller er en del lavere enn effekten på krystallinske, men prisen er også tilsvarende lavere. Prisen på tynnfilmsolceller faller i takt med at det blir utviklet en mer effektiv produksjonsprosess. Tynnfilmsolceller er betydelig mindre effektive i direkte sollys enn de krystallinske silisiumcellene og generelt er ytelsen lavere. Imidlertid har det vist seg at tynnfilmsolceller fungerer relativt noe bedre i gråvær enn de krystallinske silisiumcellene, noe som kan være en fordel på våre breddegrader hvor det ofte er overskyet. Halvparten er solstrålingen i Norge er indirekte.

Effektivitet:
Ca. 6-10 %. Årlig utbytte: 70 kWh per m2.

Levetid:
Tynnfilmsolceller har generelt en kortere levetid enn krystallinske og mister effektiviteten raskere. Typisk levetid er ca. 25-35 år.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *