Vi har sprøytegift i urinen
Matmagasinets verter Mette Frisk og Christian Bitz har i tre dager levd av økologisk mat og deretter fått målt innholdet av sprøytegift i urinen sin. Deretter spiste de to konvensjonell mat i tre dager og fikk målt urinen sin. Testen viser at det er større mengder sprøytegift, også kalt plantevernmidler i urinen, etter den konvensjonelle kosten – enn etter den økologiske. Og mengdene er absolutt ikke ufarlige, mener forsker.
Matvarestyrets årlige plantevernmiddelrapport viser med all tydelighet at det er langt flere pesticidrester i konvensjonell frukt og grønt – enn i økologisk. Men samtidig slår den også fast at målingene på konvensjonell frukt og grønt ligger langt under de fastsatte grenseverdiene og derfor anses som ufarlige. Bitz og Frisk undersøkte hvordan henholdsvis økologisk og konvensjonell kost påvirker kroppen. I tre dager spiste de utelukkende økologisk og i tre dager konvensjonelt. Deretter tok de en urinprøve som så ble analysert for noen av de mest vanlige plantevernmidlene. Og resultatene er overraskende.
Les også: Bhutan sikter mot å bli 100 prosent økologisk
Det er en tendens
Resultatene av urinprøvene er ikke entydige. For det første er det pesticidrester i alle prøvene – også de som er tatt etter den økologiske dietten. Det ble faktisk funnet rester av alle de plantevernmidlene man testet for i alle prøvene. Men resultatene er, ifølge professor i Miljøkjemi og forskningsleder på SDU, Phillippe Grandjean, ganske representative for hva man ville kunne finne i vanlige dansker: «Det er faktisk vanskelig som forbruker å vite med sikkerhet om man spiser økologisk. Hvis man har spist et måltid i en kantinen så kan man ikke være sikker på om den fruktsalaten er økologisk eller ikke – og så har man fått plantevernmidler i seg allikevel». Allikevel ser han en tendens i materialet: Mange av målingene er markant høyere etter den konvensjonelle ikke-økologiske kost.
Les også: Video som får deg til å spise økologisk
Plantevernmidler skader hjernen
Målingene etter den konvensjonelle kosten er, ifølge Phillippe Grandjean, svært alvorlige. «Hvis man spør myndighetene så sier de at det ikke er noe å være nervøs for fordi de pesticidrestene som finnes i danske næringsmidler gjennomgående er under grenseverdiene. Men jeg er uenig. Jeg er uenig fordi man f.eks. kan se at vi finner høye mengder i urinen av det stoffet som heter chlorpyrifo. Det er et insektmiddel som er forbudt i Danmark, men finnes i forskjellige næringsmidler, slik som importerte vindruer og havregryn. Det er gjennomført undersøkelser i USA på barn hvis mødre har blitt eksponert for dette plantevernmiddelet under graviditeten. Og nivået er ikke så forskjellige fra nivået man finner i dansker, det er en negativ påvirkning av barnets hjerne. Så jeg råder alle gravide til å spise økologisk».
Og Phillippe Grandjean er da heller ikke i tvil om at de nåværende fastsatte grenseverdiene for plantevernmidler er altfor høye: «Matvarestyret baserer grenseverdiene deres på dyreforsøk. Jeg er lege og baserer holdningen min på undersøkelser som er gjennomført på mennesker og barn. Og når de undersøkelsene viser at nivåer som dette her kan gjøre skade på hjernens utvikling så er det jeg som har rett – og ikke rotter og matvarestyret».