Terje E.

Ringkøbing Fjord gir deilig Vesterhavs-stemning

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Her er så storslått og samtidig så hyggelig at man ikke fatter at Ida fra «Krøniken» absolutt ville vekk herfra.

Det begynner med en skikkelig vind. Men hvem hadde ventet noe annet her ved Vesterhavet? Øynene knipes, og luften snappes i avmålte biter. Når man kommer fra storbyens brostein, må lungene bare vennes til det heftige airconditionen.

Etter noen minutter er det mer kontroll over øyne og åndedrett. Bølger, sand, sanddyner og hav så langt øyet rekker. Wow, et blikk opp langs kysten avslører det lekreste, myke pastellfargede lyset. Det må være det, Krøyer, Ancher og de andre Skagensmalerne ble betatt av.

Vi er dog ikke helt nordpå, vi er utenfor Ringkøbing Fjord ved Lyngvigs gamle fyrtårn. 57 meter til toppen, omsatt til 228 trinn. Fyrtårnet ble bygget i 1906 etter en tragisk stranding med 24 omkomne sjøfolk noen år tidligere.

Nedenfor er det en liten utstilling om badehotellenes historie. Fra toppen av det nedlagte fyrtårnet er det Vesterhavsutsikt for alle pengene.

Les også: Bornholm eller Skagen? Alt du trenger å vite

Vesterhavskaffe

Den samme utsikten med en vri får vi litt lengre nordpå ved Vestkystens gårdsbutikk på Krogensgaard.

Dorthe Fjord Tarbensen viser vei gjennom sanddynelandskapet, med innbakte luksussommerhus, ned til stranden. Vi ser en gammel tysk betongkloss. Flott natur. Stygg og tankevekkende bunker.

Inne i den kaffeduftende butikken forteller Dorthe om familiens bestrebelser for å selge matvareprodukter av et høy, gjerne økologisk, kvalitet. De selger sitt eget storfekjøtt av en velstelt blandingsrase som får tid til å vokse på store enger bak sanddynene, lam fra Vardeområdet med gressing på jord som aldri har vært dyrket, økologiske spesialoster fra Thise, honning, Vesterhavskaffe og mye annet snadder.

Vesterhavskaffen er en gammel lokal blanding fra 1905. Den passer til det utemmelige Vesterhavet og det lokale vannet på sanddynen, som de selv sier.

Vestjyllands hovedstad

Nå går turen videre til Vestjyllands lille hovedstad. Med sine 9000 innbyggere er Ringkøbing ikke en av landets største kjøpsteder. Til gjengjeld en av de eldste. Den fikk kjøpstadsstatus allerede i 1443. Siden ble Ringkøbing et handels- og administrativt sentrum for en stor del av Vestjylland.

Bykjernen er vel bevart og harmonisk med sine lave mursteinshus med røde tegltak og hvite vindusrammer. En nasjonalromantisk stil som ble utbredt i Ringkøbing av arkitekten Ulrik Plesner. Han tegnet også mange bygninger i andre deler av landet, blant annet havnemesterboligen på Skagen og Gammelt Torg 8-10 i København.

Østergade er et typisk eksempel. Selv det lokale vertshuset «Æ øl stouw» i nr. 2 har tilhold i en flott rød mursteinsbygning. Lengre nede i nr. 16 hadde Ida fra TV-serien «Krøniken» barndomshjemmet sitt.

En tur rundt torget med Hotell Ringkøbing fra ca. år 1600, spesialforretninger og havnen med kaféer, fiskerhus, lystbåter og Vestas gir et bilde av en liten, men svært levende handelsby innerst i Ringkøbing fjord.

Gylne dråper

Stauning eller kaos må man være forberedt på, når man har byen Stauning, sør for Ringkøbing som mål.

For det kan vel bli kaotisk hvis man tar for seg av rettene på gården som er hjemsted for Stauning Whisky. Historien er at ni gutter fra en whiskyklubb finner sammen for å starte egen produksjon i 2005. Fem av dem er i familie, men de er verken bryggere eller meierister noen av dem.

Henning Svoldgaard Nielsen, tidligere kokk og tjener, tar seg av innføringen for oss i dansk whiskyproduksjon.

-Det tok oss 1 1/2 år å restaurere gården. De første dråpene kom imidlertid ut i et lite lokale i Stauning i 2006. Så gikk det tre år med lagring før den første whiskyen kunne tappes av de store eiketrestønnene, forteller han.

Vi kunne konstatere at de tre forskjellige whiskyene i prøveproduksjonen vår smakte godt. Men heldigvis også forskjellig: «Peated» er torvrøykt, «Traditional» smakte glimrende, men favoritten min var klart «Young Rye». Myk, rund og litt annerledes.

Kanskje bunner det i at vi har et stort kjennskap til å håndtere rugen, mens man ute verden nesten ikke bruker rug men bygg til whiskybrygging.

Stauning Whisky har allerede vunnet utmerkelser i utlandet, og restaurant Noma har den på menyen. Prisene starter ved 500 kr. for en halv liter. Men så er det jo også håndbrygget med omtanke.

På vei ut av døren stopper en av deltakerne i gruppen opp:

Hvor lenge skal man egentlig være arbeidsledig for å få en praksisplass her?





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *