Terje E.

Gressplen – nyttige tips til pleie

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Hvis du pleier gressplenen din med omhygge får du en vakker grønn plen. Samtidig slipper du problemer med mose og grå/gule flekker.

Hvordan pleier du gressplenen din?

Hvis du vedlikeholder og pleier gressplenen din godt kan du forebygge at den mistrives.

Det vanlige stellet av plenen består av følgende oppgaver:

  •     Klipp gresset 1-2 ganger i uken fra april til slutten av september.
  •     Skjær kanten langs plenen 1-2 ganger i året.
  •     Vann gresset i tørkeperioder.
  •     Gi gresset gjødsel og evt. kalk.
  •     Rak igjennom gresset en gang i året for å klore opp plenens filtlag og fjerne mose.
  •     Rak vekk visne blader fra plenen om høsten, eller kutt bladene opp i småbiter med gressklipperen.

Hvordan slår du best gressplenen?

Gresset skal klippes/slåss ca. en gang i uken i vekstsesongen. Det vil normalt si fra aprilk til september. Det har best av bare å få klippet toppen. Det bør derfor ikke klippes kortere enn 3-4 cm. På den måten blir gresset mer livskraftig og kan f.eks. klare seg bedre i konkurransen med ugress og mose. Derfor er det en dårlig idé å forsøke å spare tid på gressklippingen ved å klippe gresset veldig kort. Det stresser gresset og svekker rotnettet. Resultatet kan bli stygge gule flekker og mer mose og annet ugress.

Om våren og høsten skal gresset helst ikke klippes kortere enn fire cm. Da har det bedre mulighet for å utnytte det mer sparsomme dagslyset og er samtidig bedre beskyttet mot frost.

Hvis gresset har blitt veldig høyt, f.eks. mens du har vært på ferie, er det bedre å klippe det i flere omganger. Da unngår du også at det avklippet gresset legger seg som en dyne ovenpå plenen.

Du får det beste klipperesultatet hvis gressklipperens knivblad er skarpt.

Les også: Ny gressplen – Stor guide

Kanten av plenen

Langs gressplenens kanter vil gresset etter hvert vokse inn i bedene. Skjær derforbort  kantene 1 eller 2 ganger i løpet av en sesong. Faktisk kan en litt langhåret gressplen se ganske velstelt ut hvis kantene er skjært pent til.

Hvis du legger fliser rundt bedene er det lettere å holde kanten ved like ved å la gressklipperens hjul kjøre på flisene.

Les om Hageland

Er det nødvendig å vanne en gressplen?

Gresset blir gult og vissent i tørkeperioder om sommeren. Men det dør ikke og vil nesten alltid komme seg igjen når det kommer regn.

Hvis du ikke vil at gresset skal visne skal plenen vannes, og helst før gresset begynner å gulne. Det er best å vanne sjelden, men grundig med minst 20 mm vann av gangen, dvs. 20 liter pr. kvadratmeter.

Skal en gressplen ha gjødsel?

En gressplen har godt av å få gjødsel minst èn gang i året. Særlig hvis du raker sammen det avklippet gresset eller har en gressoppsamler på gressklipperen. Det gjør nemlig at det fjernes næringsstoffer fra gressplenen. Av den grunnen er det best at det avklipte gresset får lov å bli liggende på plenen etter klipping.

Noen gressklippere har den funksjonen at de klipper gresset i små biter og sprer det på plenen under klippingen (kalles multiklipp). Det betyr at man ikke trenger å rake eller samle sammen det avklippet gresset.

Les også: Slik gjør du gressplenen din flat og jevn

Det finnes både uorganisk og organisk plengjødsel.

Uorganisk gjødsel

Uorganisk gjødsel er vanlig kunstgjødsel. Blandingsforholdet mellom N (nitrogen/nitrogen), P (fosfat) og K (kalium) har betydning for hvor godt gjødselen virker på gresset. Blandingen av N-P-K skal helst være 12-5- 14 eller 14-3- 18. Det vil si at det er mye nitrogen og kalium og vesentlig mindre fosfat. Kunstgjødsel har korttidsvirkning. Derfor er det best å gjødsle i små mengder flere ganger gjennom sesongen, f.eks. i april, mai, juni og juli.

Organisk gjødsel

Organisk gjødsel stammer fra dyr, f.eks. kuer, høner eller hester. Det finnes organiske gjødsler til gressplener i pelletsform, som er like lette å spre som kunstgjødsel. Organisk gjødsel er mer langtidsvirkende enn kunstgjødsel og skal derfor bare spres en gang, f.eks. i april.

Gjødselen spres enten med hånden eller med en gjødselspreder – en liten vogn på hjul med hull, som fordeler gjødselen jevn over plenen.

Kalk

Gressplenen kan også ha bruk for å få tilført kalk. Kalken hever jordens surhetsgrad (pH), og det gir gresset bedre vekstbetingelser. Hvis jorden er for sur vil ikke gresset like seg, og det vil komme mye moes på plenen. Det beste tidspunktet å kalke på er i mars eller april.

Hva skal man ellers gjøre for å pleie gressplenen?

I alle litt eldre plener er det i bunnen et tykt sammenfiltret lag av gressrøtter, som holder på vannet og beskytter plenen mot å bli slitt når man ferdes på den.  Med tiden kan dette filtlaget imidlertid bli så tykt at vannet og gjødselen får vansker med å trenge ned til gressets røtter. Og gressplenen kan også bli rammet av soppsykdommer.

Derfor er det en god idé å rive godt opp dette sammenfiltrede laget med en rive en gang i året, slik at det kommer luft ned til gressrøtterene. Et godt tidspunkt for dette arbeidet er mai eller september. Det er også en god idé å gå igjennom plenen med ett greip og stikke et tett mønster av loddrette hull i den.

Visne høstblader

Hvis du har mange store trær i hagen kan gressplenen om høsten bli dekket av et tykt lag blader, og det har den ikke god av. Derfor bør du rake sammen de visne bladene og kaste dem inn under busker og trær eller i komposten.

Hvis det bare ligger et tynt lag blader på plenen trenger du ikke å rake dem sammen, men du kan evt. kjøre over dem med gressklipperen, slik at de blir klippet i små stykker som råtner lettere.

Problemer med gressplenen

En gressplen kan med tiden få problemer med f.eks. mos, ugress, visne flekker, hull og skadedyr selv om du pleier den. Har du problemer i gressplenen så må det en ekstra innsats til før plenen igjen blir fin.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *