Terje E.

Huskeliste over babyutstyr

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det kan virke som en umulig oppgave å kjøpe inn alt man trenger til sitt ufødte barn. Særlig som førstegangforeldre kan man ha problemer med å avgjøre hva som er absolutt nødvendig og hva som er et supplement. De forskjellige babybutikkene inneholder så mange forskjellige produkter at det ikke er til mye hjelp å gå en tur dit. Man blir bare overveldet av alle mulighetene, og så kjøper man babyutstyr man aldri får bruk for.

Noe er det man har behov for, noe annet er det man har lyst til å kjøpe. Mange kvinner er i dag over tretti år når de får sitt første barn. De har orden i økonomien og de har kanskje en spart opp for å bli mødre. Og når de blir gravide så kjøper de alt de har lyst til, fordi de har råd og lyst til det. Det er det ikke noe feil i så lenge det ligger et bevisst valg bak.

Det er imidlertid ikke så hensiktsmessig å kjøpe for mye babyutstyr bare fordi man er forvirret, eller fordi selgerne i babybutikken råder en til det. Derfor følger nå en veiledende liste til hva som er grunnleggende nødvendig å anskaffe seg i forbindelse med det første barnet.

Test babycall 2023

Handleliste

Stoffbleier

Stoffbleier kan brukes til mangt og mye. De er fine å legge under babyen på stellebordet og til å legge over tøyet under amming, slik at babyen ikke gulper på tøyet ditt. De er også veldig myke og rasper ikke, noe som skumkluter kan gjøre på babyens sarte hud. Det er en god idé å klippe et par stoffkluter i mindre firkanter og bruke dem som vaskekluter. De mindre klutene kan både brukes til badet eller til skift. Så stoffbleier kan du få bruk for.

Bodyer

Bodyer i str. 50, 56 eller 62. Det er forskjellig hvor store nyfødte babyer er så peil deg frem til den riktige størrelsen ved hjelp av din jordmors vektskjønn. Og kjøp ikke for mange i str. 50, for babyer vokser fort. Antallet bodyer som er nødvendige er kanskje 6-8 stykker.

Engangbleier

Engangbleier str. nyfødt. Kjøp ikke inn for mange pakker på forhånd, da babyer fort vokser seg større.

Babydyne

Babydyne – noen foretrekker 2, men det er stregnt tatt ikke nødvendig.

Madrass

Madrass – er uunnværlig.

Barnevogn – kan kjøpes etter fødselen. Men da er det kanskje vanskelig å komme seg en tur til babyforretningen med en nyfødt.

Barnesete

Barnesete må du ha hvis du er i besittelse av en bil.

Sengetøy

Sengetøy – 2 sett er gode å ha, og 2 laken.

Stellebord

Stellebord, hvis du har plass. Man kan strengt tatt stelle baby uten et stellebord, men man skal tenke på hvor mye tid det går med til denne aktiviteten. Så det er viktig å stå i riktig høyde slik at man ikke belaster ryggen for mye.

Barneklær

Barneklær – er jo smak og behag. Men en 5-6 gode bomullsdrakter i starten er en god idé å ha på lager. Baby skjelner jo ikke mellom dag og natt og sover det meste av tiden i starten, slik at det er viktig at tøyet er behagelig å ligge i og ikke fullt av knapper og glidelåser. Samtidig er det mange som liker å gi tøygaver til babyen, og gjerne i de små søte størrelsene.

Pysjamaser

Pysjamaser – et par stykker. Baby vokser raskt ut av de minste størrelsene.

Ammeinnlegg

Ammeinnlegg – det er vanskelig å vite om de blir nødvendige eller ikke, men det er en god idé å ha kjøpt noen for sikkerhets skyld.

Amme-bh

Amme-bh – det er uunnværlig med et par gode amme-bher for babeny er ustanselig sulten, og så skal det være enkelt å lukke opp «melkekartongene». Man kan kjøpe en veldig myk amme-bh. Den er god å bruke like etter fødselen, når brystene kan være temmelig ømme. Amme-bh`ens størrelse er vanskelig å vite sikkert før man har født.

Strømper

Strømper – det er nesten umulig for babyer å beholde strømpene på, så kjøp i stedet heldrakter med føtter, eller strømpebukser.

Les også: Trimestre – enkel oversikt | Ting du skal unngå når du er gravid

Yttertøy

Yttertøy til årstiden – tenk på at en baby som regel er pakket ned i barnevogna eller i barnesetet under en dyne. Så babyen trenger ikke det største yttertøyet. Hvis det er en kald årstid er det imidlertid en god idé å ha en varm heldrakt.

Lue

Lue – en lue er et must selv om det er sommer. En tynn bomullslue beskytter også babyens sarte hode mot solstråler.

Ammepute

Ammepute – for noen er en ammepute en stor hjelp i begynnelsen, men sofaens puter kan også brukes.

Sikkerhetsvattpinner – god idé til rensing etter badet. Det kan lett sette seg støv og melkerester i de små ørene.

Babybadekar

Babybadekar er en god ting. Babyer trenger ikke bade mer enn en til to ganger i uken. Babyens sarte hud tåler ikke mer.

Les også: Gravid? Festlige alkoholfrie drinker

Babyveske

Babyveske – det er en god ting å ha. Når man er på farten er det en del ting man er nødt til å ha med seg. Og en velpakket stelleveske er gull verdt.

Babyalarm

Babyalarm – er ikke nødvendig i den første tiden når man sjelden lar babyen være ute av syne. Den kan være en god hjelp senere når babyen får et fast sovemønster og kanskje sover ute i barnevognen.

Eventuelt:

Tåteflaske

Tåteflaske – kan bli nødvendig hvis ammingen ikke fungerer. Den kan kjøpes i supermarkeder og babyforretninger. En tåteflaske er selvfølgelig nødvendig, hvis det på forhånd er bestemt at barnet ikke skal ammes.

Brystpumpe

Brystpumpe – er fin å bruke til å regulere brystenes innhold av melk i starten når de kan være ømme. Det er fint å kunne ta litt av presset før babyen legges til, da er det lettere for babeny å få tak på brystet. Du finner ut om du får bruk for den et par dager etter fødselen, og så kan partneren din raskt reise og kjøpe en i babyforretningen.

Smokk

Smokk – kan være en god hjelp. Det er varierer når babyer er klar til smokk. Noen finner trøst i den fra første dag mens andre først blir glad i den i 5 måneders alderen. Det er ikke nødvendig å venne barnet sitt til smokk. En tommelfingerregel sier at man skal vente med å gi barnet sitt en smokk til det har lært å amme. Det er to forskjellige sugeteknikker til smokk og bryst, og smokken kan forvirre barnets start på ammingen.

Voksepose

Voksepose – kan brukes i stedet for dyne i barnevognen.

Seng/vugge

Seng eller vugge – babyen kan godt sove i vogna si i lang tid, men en liten seng eller vugge kan være kjekk å ha ved siden av sin egen seng slik at babyen ligger i samme høyde som mor. Det gjør det lettere å se til den liten uten å skulle ut av sengen om natten.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *