Læsø – 5 familietips til turen
Læsø er ferie slik det var i gamle dager med natur, sykkelstier og høyt opp til himmelen. Her er fem forslag til aktiviteter for store folk og små barn, som får tiden til å gå – eller stå stille.
1. Bad i kirken
Den første søndag i advent 2003 ble Vesterø Havnekirke tatt ut av drift og ble, etter forhandling med menighetsrådet og Kirkeministeriet, solgt for den symbolske summen av 1 krone.
Poul Christensen så muligheten for å la kirken gjenoppstå som kurbad og siden 2008 har det karakteristiske kirketårnet stått som kjennemerke for den nye sanddynelignende bygningen som huser saltbad, svømmebasseng og behandlingsrom på øya i Kattegat.
Man kan nå, akkurat som tidligere, gå opp i tårnet og nyte utsikten til seilbåter og fergen fra Frederikshavn, både innendørs og på utendørs terrasser, og to ganger i uken er det aftenkur med solnedgang over ett glass bobler.
Alle behandlinger foretas med naturlige, lokale ingredienser som salt, alger og blåleire. Det er åpent hele dagen for voksne. Iskoleferien er barn også velkommen sammen med familiene deres på utvalgte tidspunkter slik at de kan lære om oppdriften til saltvann, de plaskende fossene og det stimulerende spabadet.
Priser fra 100 kr.
2. Golf i vannkanten
Golf er ikke bare for far og mor – det er også plass til juniorer (12-17 år) på Læsøs golfbane, som ligger fabelaktig vakkert til på nordsiden av øya med utsikt til vannet. Golfbanen har 18 hull som er anlagt blant bjørk- og furuskog, på lyngkledde åpne arealer og marehalmsbevokste sanddyner med strategisk plasserte vannhull og elver.
Green fee for en hel dag koster 150-300 kr. og vil man (som voksen) ha tre sammenhengende dager på golfbanen, koster det 750 kr. Ved overnatting på det nærliggende golfhotellet gis det rabatt på green fee.
Er man nybegynner på golfbanen kan man booke et introkurs med klubbens profesjonelle trener, Jeppe Blegvad Jensen, som på et par timer kan lære en å spille nok til at man kan klare seg på den såkalte pitch-and-put banen som har fem hull og en lengde på 450 meter.
Vil mor også spille, er det spesielle damedager i klubben på tirsdager. (herredager fredager) .
3. Salt
Den middelalderske saltproduksjonen ble gjenskapt i 1991 – ved det stedet på den sørlige delen av øya hvor arkeologer i ti år har foretatt utgravinger av sydetomter helt tilbake fra 1400-tallet.
De to aktive sydehyttene, som er rekonstruksjoner av de opprinnelige hyttene, ligger i naturomgivelser med utsiktstårn mot Rønnene, og her bor gjessene i rekonstruerte tanghus.
Det er fascinerende å se og høre om produksjonen og tørkingen i de store trebygningene, men det aller morsomste er å syde sitt eget salt i små panner under kyndig veiledning.
Resultatet av arbeidet sitt får man med hjem i en pose for 60 kr. Og vil man heller overlate arbeidet til de garvede så finnes det en fin liten butikk med rent salt og produkter videreutviklet med «Læsøs gull» til inn- og utvortes bruk.
Vil ikke barna lage salt så finnes det en fin lekeplass hvor de kan leke – og i forlengelse av den er det en åpen plass med bord og benker hvor man kan spise lunsj. Har man selv med kull kan man grille.
4. Dyr på gården
Umiddelbart er Storhagen bare en idyllisk gårdszoo hvor man kan komme på klappeavstand av kuer og får, høner og geiter, og la barna sine løpe iveren av seg i den store hagen og på de omkringliggende markene.
Men bak bindingsverket på Storhagen gjemmer seg også en økologisk gårdbutikk der alt er skapt av eierne.
Solveig Lynge og Henning Johansen overtok for 13 år siden gården med blant annet et lysestøperi. Støperiet har de bygget om slik at det er mer tidsmessig og her er det mulighet for å støpe sine egne lys.
Solveig Lynge har dessuten lansert «Morgenfruerne«, som er et økologisk hudpleiemerke basert på saltrester og helende urter fra Læsø, og Henning Johansen har startet firmaet Læsø Bagemel. Her males friskt mel flere ganger i uken av hvete og rug som er dyrket dyrket på egen mark.
På gården har de en mølle, Stubbemølla. Det er riktignok ikke er her melet males, men det er en kopi av en original mølle som sto i nærheten, interesant å se på.
Hver sommer kommer datteren Kirsten hjem fra studiene i København og passer ismaskinen. Det betyr at man kan få nylaget fløteis søtet med bær og frukter fra hager på øya.
Det er gratis adgang til gårdens hage.
5. Hav på alle kanter
Læsø har en kyststrekning på ca. 100 km, hvorav 25 km er gode badestrender.
I øyas sørvestlige hjørne ved Sdr. Nyland finnes den meget spesielle stranden, Stokken, som faktisk er sin egen øy, 5 km lang.
Det er en opplevelse å krysse 50 meter vann med dagens forsyninger i vesken, spesielt fordi vannet raskt blir ganske dypt, slik at man må være forsiktig, når man vader av gårde.
På selve Stokken skal man være oppmerksom på at man ikke kan besøke den vestlige delen av «øya» – den er fredet inntil 15. juli av hensyn til det yrende fuglelivet.
Ellers er strendene fra Vesterø Havn og sørover de mest populære for familier med små barn fordi det er lang-grunt og store sanddyner å gjemme seg i.
Det er også fine bademuligheter mot nord fra Holtemmen over Storedal og nesten helt til Horneks hvor man iblant kan være heldig å se seler dovne seg ute på steinene.
Trengs det mer dramatikk med høye sanddyner og vind må man østpå til Jegens, Danzig-man og Bløden Hale hvor man kan være heldig å finne rav.
1. Bad i kirken
Hva: Læsø Kur
Hvor: Vesterø Havnegate 28
Hvordan: saltkur.dk
2. Golf i vandkanten
Hva: Læsø Seaside Golfklub
Hvor: Proff. Johansens Vej 2
Hvordan: laesoe-golfklub.dk
3. Salt
Hva: Læsø Salt Syderi
Hvor: Hornfiskrønvej 3
Hvordan: sydesalt.dk
4. Dyr på gården
Hva: Storhagen
Hvor: Storhavevej 4
Hvordan: storhaven.dk
5. Hav på alle kanter
Hva: Strendene
Hvor: nord, sør og vest
Hvordan: visitlaesoe.dk