Flere opplever bivirkninger etter HPV-vaksine
Flere opplever bivirkninger etter HPV-vaksine.
Det har skjedd en plutselig stigning i antallet kvinner som henvender seg med symptomer etter de har fått HPV-vaksinen som skal beskytte dem mot livmorhalskreft.
Det er kritiske innlegg og debatt på Facebook som har gjort flere unge kvinner oppmerksomme på at HPV-vaksinen i sjeldne tilfeller kan medføre bivirkninger. På Facebook kan de kjenne igjen de symptomene som de ellers ikke hadde forstilt seg kunne henge sammen med vaksinasjonen, fordi ingen har fortalt dem om muligheten for det.
Det er et tydelig mønster i de unge kvinnenes symptomer. De besvimer, og hjertet deres galopperer. De har blodtrykksforstyrrelser og føler svimmelhet, hodepine og kvalme. Flere av dem er så påvirket at de ikke lengre kan få hverdagen til å fungere.
Sammenhengen blir vurdert ut fra om symptomene opptrer hos et fullstendig friskt menneske og at det er en tidsmessig forbindelse mellom dem og vaksinen.
Uenighet i utlandet
Også i både norske og utenlandske medier går debatten om HPV-vaksinen som har vært gratis for jenter.
Utenlandske eksperter har tidligere kritisert myndighetene for å overdrive vaksinens virkning og neglisjere risikoen for alvorlige bivirkninger.
I andre land som Spania, Danmark og Sverige diskuterer man for øyeblikket også vaksinens effekt og mulige bivirkninger. I Japan har debatten ført til at den japanske regjeringen har trukket tilbake sin offisielle anbefaling av vaksinen. Det motsatte er tilfellet i USA, hvor helsemyndigheter lovpriser vaksinen på grunn av dens vellykkede virkning.
Les også: HPV vaksine har gjort vår datters liv til et helvete
Ingen beviser for at vaksinen virker mot kreft
Nå stilles det spørsmål ved en sentral del av informasjonen om vaksinen som handler om at «vaksinen beskytter mot 70 prosent tilfellene av livmorhalskreft», og at «effekten er langvarig».
I mange sammenhenger er HPV-vaksinen fornuftig, men produktets beskrivelse er villedende, forklarer professor i medisin ved University of Missouri-Kansas City Diane M. Harper.
Hun regnes blant verdens mest anerkjente HPV-eksperter og har stått bak flere av forskningsprosjektene om effekten og sikkerheten ved Gardasil, navnet på den HPV-vaksinen som tilbys gratis til yngre kvinner i Norge.
«Det finnes ingen bevis for at vaksinen Gardasil virker lenge nok til faktisk å forhindre kreft», sier Diane M. Harper med henvisning til at en umiddelbar virkning mot forstadier til kreft ikke nødvendigvis varer evig.
Derfor er beskyttelsesprosenten «ren spekulasjon», forklarer Harper, «for skal et tilfelle av livmorhalskreft forhindres fullstendig er vi nødt til å følge vaksinen i en person i minst 15 år for å s, om HPV-infeksjonen er fullstendigborte», sier Diane M. Harper.
Tiden vil vise
Også den fremtredende medisinske professoren Chris Shaw ved det kanadiske University of British Columbia undrer seg.
Han har brukt to år på et forskningsprosjekt om hvor sikker vaksinen Gardasil er.
«Det er ikke det sant», sier han om produktets informasjon.
«HPV-vaksinene forhindrer noen forstadier til kreft med alvorlige celleforandringer på kort sikt, men frem til i dag er det ikke kommet frem opplysninger om virkningen mot selve livmorhalskreft», sier Chris Shaw. Professoren påpeker at bare tiden kan gi svar på hvor effektiv vaksinen er.
«Det er ganske enkelt et aldersspørsmål. De kvinnene som har fått vaksinen har enda ikke nådd den alderen hvor livmorhalskreften inntrer. Derfor finnes det ingen metoder for å måle hvor mange som unngår kreft som følge av vaksinen».