Tyr, Teitur, Eivør, Sunleif, Budam og Orka – færøysk musikk
På Færøyene finnes ingen fortapte spellemenn – færøysk musikkliv rekker langt ut over klippekanten.
Færøysk musikkliv har de siste fem årene fått vind i seilene – også langt utenfor klippeøyenes horisont. Vanskelig klingende navn som Teitur, Eivør, Sunleif, Budam og Orka er åpenbart ingen hindring for suksess i utlandet – tvert imot.
Gleden ved musikk og sang er stor på Færøyene, musikk blir sunget og spilt i enhver leilighet. Øyene har flere store sommerfestivaler og et Nordens Hus med et varierte musikkarrangementer. Som turist vil man oppleve minimum èn live musikkevent hvilken som helst dag om sommeren. Blant annet Summartónar, en klassisk og nåtidig musikkfestival, som avholdes rundt omkring i færøyenes kirker, museer og andre offentlige steder. I TUTL-shopen på hovedgaten i Tórshavn er det også gratis live konsert med færøyske artister alle hverdager kl. 16 i sommerperioden.
Færøysk sangtradisjon begynte uten instrumenter i middelalderen med kjededansen, en praktiserende del av færøysk kultur- og musikkliv den dag i dag. Kjededansens sanger har fundamentet sitt i viser om helter og folkesagn. Kjededans er en rytmisk fortelling som blant annet kan oppleves i Tórshavns bysentrum under feiringen av «Olai» sist i juli måned. Historien framheves (når den er mest dramatisk) ved å heve stemmene samtidig med at rytmen trampes/»danses» hardere …
Les også: Færøyene – gourmetens spiskammer
Nåtidens færøyske musikkstjerner benytter seg også av elementer fra gammel sangtradisjon. Et godt eksempel er Eivør Pálsdóttir, en sangstjerne med havfruehår og et stort publikum. Musikken hennes er en sjeldent godt utført nyfortolkning av folkemusikk, krydret med jazz og melodiøse strykere. Vikingmetall bannet «Týr» oser derimot av maskulinitet. Det er drama i luften når de svinger hår og gitar ut i kvad. Det amerikanske og tyske markedet er spesielt bergtatt av de fire herrene som for tiden er det åtteogåttiende best selgende bandet i forbundsrepublikken.
Det er til gjengjeld ingen elektrisk gitar i bandet «Budam» som har spilt i London ved flere anledninger. Færøyenes ubestridte internasjonale sanger og sangskriver er Teitur Lassen som turnerer både USA og Europa. Hans «gråtende» stemme og innovative musikalske arrangementer treffer midt i hjertet til mange mennesker. På Roskildefestivalen er gruppen «Orka», hvis første cd ble tatt opp på en gård hvor det ble spilt på alt fra tønner til piggtrådgjerder, gummihjul og flasker. Orka er blant annet inspirert av Kristian Blaks avantgardistiske musikkunivers. Om sommeren kan man bli med Kristian ut i dype grotter på klippekysten og høre toner fra et utvalg av instrumenter, musikken blander seg med bølgenes skvulping, måkeskrik og grottenes spesielle akustikk. Kristian Blak har blant annet komponert klassisk musikk sammen med Sunleif Rasmussen som også lar seg inspirere av naturen. I 2002 mottok Sunleif som komponist Nordisk Råds Musikpris for symfonien’ Oceanic Days’.
Les også: Færøyene – verdens mest uspolerte øy
I rock/pop avdelingen kan nevnes The Dreams, sjangermessig plasserer de seg på grensen mellom pop og emo-pønk. De fikk gjennombruddet deres i MTV Europes bandkonkurranse «A Cut» i 2005. Boyer in a Band, et indie rock band vant i 2007 «Global Battle of the Bands», 100.000 dollar og en verdensturné.
Øyene tilbyr alt det hjertet kan begjære og litt til av enhver form for musikalsk opplevelse og musikalsk sjanger.