Terje E.

Naboer er det verste nordmenn vet om

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Dårlige naboer påvirker nordmenns livskvalitet mer negativt enn økonomi og oversvømmelse viser en nyundersøkelse. Les hvorfor og se hvordan du unngår og løser konflikter med naboen.

 Dårlige naboer er et mareritt for de norske boligeierne.
I en spørreskjemaundersøkelse blant 2224 lesere på er naboer en klar toppscorer på spørsmålet om hva som har påvirket livskvaliteten i boligen negativt. Emner som økonomi, oversvømmelse og skader har langt fra påvirket livskvaliteten like negativt som dårlige naboer.

Deltakerne i undersøkelsen nevner blant annet eksempler på truende, støyende og asosial atferd fra naboenes side.

Landmåler snakker daglig med naboer i strid
– Jeg er sjokkert over hvor mange mennesker som ikke har det bra med naboene. Det skjer daglig at jeg får oppringning fra boligeiere som ikke blir enige med naboen deres, sier en landmåler vi har snakket med.

Nabokonflikter påvirker også store menn
Undersøkelsen overrasker ikke antropolog Anne-Marie Christensen som har forsket i nabokonflikter ved blant annet å intervjue parter i gjerdessaker.

– Jeg har sittet med store menn som har brutt sammen foran meg fordi en nabokonflikt påvirker dem så mye, forteller hun.

Les også: Slik unngår du en nabokonflikt

Vi er dårlige til å løse nabokonflikter
Hun beskriver nordmenns hjem som små kongedømmer. Det er ett av de få stedene som står igjen hvor du bestemmer helt alene – og det skal beskyttes. Også hvis naboen kommer på i veien.

– Vi er noen kulturelle analfabeter når det handler om konfliktløsning. Vi er lynkjappe til å komme oss opp i det røde feltet, men klarer ikke å finne vei ned igjen.

– Folk begynner å utvikle unngåelsesstrategier og retter en helt ekstrem oppmerksomhet mot naboen. Hvor er han nå? Rekker jeg å gå ut til bilen uten han ser meg? Og dessverre ser man også at folk simpelthen ender med å flytte, sier Anne-Marie Christensen.

Naboer er viktige for oss
Og det er grunn til å gjøre en innsats for å redde naboskapet, for det er viktig for folk.

– Naboskap har forandret seg de siste 40-60 årene blant annet som følge av at befolkningen er blitt mer urbanisert og at kvinnene har kommet inn på arbeidsmarkedet. Det smitter av på livet og sammensetningen i lokalområdene og vi er ikke på samme måte som tidligere knyttet til hverandre i kraft av f.eks. historie og tradisjoner.

– Man kunne derfor tro at naboskapet har mistet betydningen sin for folk, men det er ikke tilfellet. Det varierer hva folk framhever ved relasjonene til naboene deres, men det gjennomgående trekket er at alle betrakter naboskap som viktig, sier sosiolog Anja Jørgensen, som har undersøkt mekanismene i nordmenns naboskap i flere studier.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *