Hvordan spiser jeg FØR, UNDER og ETTER et sykkelløp? En enkel oversikt
Dagen før løpet er reglene om hvordan man spiser riktig og sover riktig viktige – å eksperimentère er ikke tingen – bruk bare de produktene du kjenner og har prøvd før.
Kl.18:00 – dagen før løpet
Det er en tradisjon at man dagen før løp har pastafest. Det kan man gjøre, men det er et par punkter man skal ta i betraktning. Spis ikke uante mengder og ingen fete sauser som bolognese eller carbonara. For å fylle karbohydratlagrene i muskler og lever er en porsjon pasta god. Belast ikke kroppen med et voldsomt måltid kveldsmat, det gir bare en urolig natt, og en god natts søvn trenger man. Til kveldsmat er grønnsaksretter eller risretter bra eller en potet med krydder, det er lettfordøyelig og gir rikelig med karbohydrater uten å belaste magen. Spis tidlig, helst tre timer før du går i seng.
Kl. 06:00 – på løpsdagen
Frokost
Spis tidlig, helst tre timer før løpet, selv om det kan være vanskelig å komme opp. Det største feilen man kan begå er å ikke spise fordi man vil sove litt lengre. Da sløser man med viktige ressurser. For i løpet av natten bruker kroppen energi, altså glykogen, slik at lagrene er ikke er fylt opp lenger om morgenen. Frokosten skal være karbohydratrik og lett fordøyelig. Sats på fullkornsprodukter, havregryn osv, da de belaster magen minst mulig, yoghurt med müsli og banan er også godt, toast eller rugbrød med frisk ost samt honning passer bra. En ENKELT kopp kaffe eller te å våkne på er også ok.
Kl. 08:30 – på løpsdagen
Rett før start
Ca. en halv time før start er det på plass med et lite energitilskudd. Ta en banan eller en halv energigel.
Hvis man er nervøs og ikke kan få ned noe spiselig er det ok å drikke ca. 250 ml sportsdrikk i små slurker de siste minuttene før start, særlig hvis det er varmt. Cola eller brus er tabu da de bare gir sukkersjokk og er årsaken til at man hemmer fettforbrenningen og bruker av kroppens glykogenlagre for raskt.
Kl. 09:30 til ca.15:30 på løpsdagen
Under løpet
Når kroppen arbeider under løpet skal det regelmessig fylles på. Man skal imidlertid ikke fylle på så blir man tung i magen og får vondt. Ta med dine egne barer, gel og drikke siden det du kan få på depotene kanskje er noe du ikke kjenner til fra før og derfor ikke vet om du tåler, det ville jo være ergerlig at man etter første depot får vondt i magen og ikke kan fortsette. Drikk etter ca. 30 min. noe med karbohydrater, helst isotoniske drikker, sportsdrikke, da de inneholder de samme saltene som kroppen skiller ut når du svetter. 60-80 gram karbohydrat pr. liter væske. pr. time er ok.
Jo hardere turen er desto mer flytende innenbords, det belaster ikke magen og gir raskt energi.
Les også: OffroadFinnmark blir invadert av dansker
Kl. 16:00 – på løpsdagen
Etter løpet
Først må man ha væskedepotene sine fylt opp. Vi kjenner alle til det kalde ølet, de gode kakene eller den ferdige middagen, men det er ikke det beste å få innabords, det er bare så vanskelig å si nei til det. Proteiner og karbohydrater er igjen gode å få innabords, drikk evt. ett av de mange recoverydrikkene som er på markedet, de inneholder karbohydrater og proteiner i riktige mengder og er lettfordøyelige. Eller med en halv liter kakaoskummetmelk får du sukker og proteiner, det er godt for magen.
Kl. 18:00 – på løpsdagen
Kveldsmat på løpsdagen
Den første ordentlige næringen kan du innta ca. 2 timer etter løpet. Igjen er karbohydrater og proteiner gode, du får fylt opp de tomme glykogendepotene og proteinene er gode for å bygge opp muskelmassen igjen. Andre gode ting er ris, pasta og poteter samt fisk eller kylling, de forsyner kroppen optimalt. Det er mulig, mange har gledet seg til den røde biffen, men … ernæringsekspertene sier at det tar 10 dager før den har kommet gjennom fordøyelsessystemet. Det gir litt å tenke på.