God og riktig isolering i hus er viktig
Det er ikke noen vits i å ha god og billig oppvarming hvis boligen er utett og dårlig til å holde på varmen. I en utett og dårlig isolert bolig vil oppvarmingsutgiftene bli store. Derfor bør boligens oppvarmingssystem og isolering være optimal. Isolering har så stor betydning for boligens samlede energiforbruk at utgifter til isolering ofte tjener seg inn på ganske få år. Det gjelder både nybygg og ved renovering av eksisterende boliger.
Klimaskjerm
Isoleringen er en del av boligens klimaskjerm. Klimaskjermen er en samlet betegnelse for alle de flatene i boligen som vender ut mot omgivelsene: Tak, yttervegger, fundament, gulv mot jord/terrengdekke, vinduer og dører. Forbedring av klimaskjermens isoleringsevne omfatter altså alle former for varmeutslipp til omgivelsene. Jo bedre klimaskjerm, jo lavere energiforbruk. Effektiv isolering av klimaskjermens flater gir også høyere komfort, lavere miljøbelastning (CO2) og øker boligens verdi.
Les også: 5 enkle råd til et bedre inneklima
Slik virker isolering
Isoleringen i klimaskjermen holder kulden ute og varmen inne i boligen din om vinteren og omvendt om sommeren. Isoleringsevnen oppstår fordi man «pakker» luft inn i isoleringen. Det er den stillestående luften som er kapslet mellom inn fibrene som forhindrer varmen i å spre seg. For eksempel er det ikke selve fibrene i stein- og mineralull som isolere, men at det kapsler inn luften.
Samme prinsipp gjør seg gjeldende i stort sett alle andre former for isoleringsmateriale. Derfor er det også viktig å beskytte isolering mot vind og trekk som øker luftutskiftningen. Det gjøres typisk med å dekke isoleringens ytterside med et materiale som er vindtett og puster (må ikke forveksles med dampsperre).
Les også: Ruter og vinduer – energitips
Spør alltid en fagmann
Det finnes ikke regler for hvilke isoleringsoppgaver som skal utføres av fagfolk, og hvilke du selv kan ta av deg. Men noen isoleringsoppgaver krever spesielt utstyr og spesielle kunnskaper om isoleringsforhold. Det gjelder for eksempel hullmursisolering hvor det blåses granulat inn i hulrom i husets konstruksjon.
Som tommelfingerregel kan man selv etterisolere tak, skap, innvendige vegger, kjeller, rør og varmtvannsbeholder hvis man har satt seg inn i hvordan det gjøres riktig. Derimot er det best å la fagfolk isolere hullmur, tak, krypekjeller og fasade.
Det er under alle omstendigheter en god idé å spørre en fagmann til råds før du selv går i gang med å isolere. Selv små feil kan over tid forårsake store skader. Derfor bør større prosjekter bygge på beregninger av isoleringens dimensionering samt kunnskap om hvordan isoleringen skal settes opp. Beregninger og hjelp fra fagfolk koster mer, men gir også langt større sikkerhet for at sluttresultatet blir som forventet. Man kan ikke isolere for mye, men man kan isolere feil og for dyrt.